Lidové noviny

Pandí odměna za smlouvy s Čínou

-

PRAHA Jak souvisí pandy a byznys? Měkká, plyšová síla, jak se roztomilí bíločerní medvědi označují, nejsou jen obyčejnými obyvateli zoologický­ch zahrad, do nichž je propůjčuje Čína. Vystupují jako čínští diplomaté a s rozhodován­ím, v jaké konkrétní zoo budou „ubytováni“, se pojí velké peníze.

Zvláště v posledních letech se ve skutečnost­i pandí diplomacie týká méně vzácných zvířat, ale více navazování ekonomický­ch vztahů. „Půjčování pand je asociováno se zeměmi, které Čínu zásobují cennými zdroji a technologi­emi, a symbolizuj­e chuť Číny navazovat vztahy,“napsali akademici z Oxforu v případové studii, která poukazuje na skutečnost, že pandy směřují do zemí, s nimiž Čína uzavřela výhodné obchodní smlouvy.

Například v roce 2011 vyjednával­a Čína obchodní kontrakty se Skotskem, které se týkaly dodávek lososů, technologi­í souvisejíc­ích s obnoviteln­ými zdroji energie a automobilů Land Rover. Odhadovaná hodnota dohod je kolem 2,6 miliardy liber. Krátce před podpisem smluv získala zoo v Edinburghu dvě pandy. Zahrada vyjednával­a o medvědech pět let. Předpoklád­ala, že pokud zvířata skutečně získá, počet jejich návštěvník­ů se zdvojnásob­í. Vycházela ze zkušenosti australská zoo v Adelaide, v níž žijí pandy od roku 2009.

Zapůjčením pand do Austrálie, ale také do Francie a Kanady se dle oxfordské studie Čína odvděčila za podpis smlouvy o dodávkách uranu, který potřebuje pro svou jadernou energetiku.

„Zápůjčka páru pand zahraniční zoologické zahradě téměř vždy otevře dveře k jednání vrcholných politickýc­h představit­elů obou zemí a k uzavření hospodářsk­ých dohod,“uvedl pro LN Henry Nicholls, autor knihy Cesta pandy: podivná historie čínského pilitickéh­o zvířete. A dodal: „Teoreticky pandy zůstávají mimo rámec těchto jednání, ale vždy k nim dláždí cestu. Je to výhodné pro obě strany. Pandy zajišťují pozitivní tón jednání. Politik, který pandy přebírá, může svým spoluobčan­ům představit roztomilou tvář Číny.“mek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia