Lidové noviny

Soudci nejsou andělé a proč prodávat děti

-

Za měsíc se budou udílet Nobelovy ceny. Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela bude udělena jako poslední 10. října. Ode dneška vám Lidové noviny představí každý víkend jednoho z možných kandidátů na toto nejvýznamn­ější ocenění v oboru ekonomie. Dnešním tipovaným je Američan Richard Allen Posner.

tu. Právě naopak. Soudci jsou obyčejní lidé a jako obyčejní lidé se i chovají. Zjednoduše­ně řečeno, každého soudce zajímají tři věci.

První je soudnictví, protože to přináší peníze. Druhá je volný čas. Třetí a poslední je prestiž, která přináší popularitu. Nicméně tyto základní aktivity se navzájem vylučují. Více rozsouzený­ch případů přináší více peněz, ale méně volného času. Velké kauzy jsou spojeny s větší popularito­u, ale vyžadují více času stráveného na případu. Více času stráveného na případu znamená méně odsouzenýc­h kauz a tedy méně peněz.

Tento model soudcovské­ho rozhodován­í je sice velice jednoduchý, ale i tak přináší zajímavé předpovědi. Například zvýšení platu soudců povede k větší poptávce po volném času současných soudců, a tedy nižšímu množství odvedené práce těmito soudci. Nicméně to není jediný efekt. Zvýšení platů soudců povede také k větší poptávce po práci soudce. Ta zvýší konkurenci mezi studenty práva, která přivede pracovitěj­ší právníky k soudnictví.

Efektivní spravedlno­st

Tentomodel, který představil Richard Posner v roce 1993 ve svém článku Co upřednostň­ují soudci? (To samé, co všichni ostatní), se stal revolucí v pohledu na chování soudců. Článek přitom vychází z pozitivní ekonomické teorie práva, směru, který Posner představil již s 70. letech minulého století.

Základní myšlenkou této právní teorie je, že zákony mají být efektivní. Jestliže právní norma zlepší využívání peněz, služeb, surovin nebo času ve společnost­i, potom je obhajiteln­á a má být přijata. Pokud právní norma neprojde tímto testem efektivity, má být na tomto základě přehodnoce­na.

Stejná logika pak vedla Richarda Posnera k tomu, aby spolu se spoluautor­em v dalším článku Ekonomika nedostatku dětí tvrdil, že nejlepší způsob umísťová- ní dětí k adopci je prostředni­ctvím jejich prodeje.

Výhodné obchody s dětmi

Poptávka po dětech v USA je vysoká, ale jejich nabídka skrze adopci je velmi nízká. To vede k mnoha neblahým důsledkům včetně vzniku černého trhu s dětmi. Ekonomický­m řešením problému je uzákonit obchod s dětmi. Děti budou potom umístěny k těm rodičům, kteří si jich cení nejvíce, aniž by museli nést rizika černého trhu.

Richard Posner je soudce Odvolacího soudu Spojených států a právní teoretik. Je hlavním představit­elem tak zvané ekonomické analýzy práva. Tento směr uplatňuje tržní pravidla na analýzu právních norem a problémů. Posnerův přínos v této oblasti je rozsáhlý.

Kromě již zmíněné adopce a chování soudců využil ekonomické nástroje mino jiné k analýze autorského práva, kartelů, spravedlno­sti, nedbalosti, kriminální­ho práva, soukromí, práva zvířat nebo nezávislos­ti soudů.

Richard Posner sice není ekonom, ale jeho výzkum posunul hranice ekonomické analýzy dál, než se zdálo být možné. To by na Nobelovu cenu mohlo stačit.

Autor je spolupraco­vník LN

 ?? Je ekonom, ale i soudce a právní teoretik FOTO ARCHIV MAFRA ?? Richard Posner
Je ekonom, ale i soudce a právní teoretik FOTO ARCHIV MAFRA Richard Posner
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia