Lidové noviny

Módní inspirace z Prahy si v zahraničí cení

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Pražský Fashion Week právě skončil a zůstala po něm spousta fotografií zmola. A co ony fotografie říkají? Že se můžeme těšit na léto 2017, které přijde za rovných deset měsíců. Tehdy milovníci aktuálních trendů zaplní svůj šatník tmavou modří, ať už jim pracovní dress code káže oblek, nebo pracovní oděv montérkové­ho střihu. Budou se nosit děravé svetry a pudrový valér na čemkoli, co si lze obléct i naruby.

Kreativní ředitel týdne módy Lukáš Loskot považuje za největší úspěch návštěvu redaktorů z amerického měsíčníkuW­Magazine, kterou lze již označit za pravidelno­u. Novinářka Caroline Grossová ve svém článku Pět českých designérů, které byste měli znát jmenovala návrhářské trio La Formela, Odivi, Martinu Špetlovou, Chatty a Mira Saba.

Zraky designérů se během přehlídek upínaly zejména k nákupčím, kteří mohou jejich kolekce zakoupit a dostat je do světa. Japonský majitel showroomu Doshiburi v Barceloně Yoshimitsu Kosai přivezl v roce 2014 část kolekce české návrhářky Petry Ptáčkové.

Trendy určují trh

„Petra je velmi kreativní, ale problém je, že nenásleduj­e trendy. Móda není umění. Tím je pouze jedna její kreativní část. A trend je obecný směr trhu.“Nákup české módy si však pochvaluje. „Mít v showroomu práci českého návrháře je skvělé. Spojení designér z Prahy totiž zní velmi neobvykle, a to je dobré pro experiment­ální image našeho butiku,“říká Kosai.

Neznalost marketingu je další věc, kterou japonský nákupčí českým návrhářům vytýká. „Jsou rok od roku lepší, ale že nevědí, jak prodávat, je ostuda.“

Dotaz, kterého z českých návrhářů by tento rok chtěl do Barcelony odvézt, nekomentov­al. Na přehlídkác­h ale neskrýval své sympatie ke značce Alter Era, která se na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku prezentova­la poprvé. Jejími zakladatel­kami jsou Alicia Declerck a Zhanna Belskaya, česko-belgické duo.

Majitel showroomu Other/Wise Tomi Paull naopak projevil zájem o značku La Formela. Pro trojici návrhářů, jež za značkou stojí, by to byla pařížská premiéra.

Konfekce a lokální design

Mezi studentský­mi pracemi a odvážnými modely Jakuba Polanky nebo Martiny Špetlové se představil­a i konfekční značka Pietro Filipi. Její kolekce tvoří Ivana Mentlová, Vladimír Staněk nebo Anna Tušková, kteří navrhují i pod vlastními brandy.

„Jako konfekční značka Created by designers je pro nás účast na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku velkou příležitos­tí a cítíme potřebu se podobných akcí účastnit,“hodnotí spolupráci Lenka Matějková z marketingo­vého oddělení firmy. Spolupráci v další edici módního týdne, který představí kolekce pro sezonu podzim/zima 2017, se nebrání.

Zájem o práci českých designérů projevuje i Zoot Oldřicha Bajera. „V příštím roce bychom naši značku chtěli oživit a navázat spolupráci třeba s Chatty nebo Petrou Balvínovou,“uvedla Pavlína Louženská.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia