Lidové noviny

Posmrtný život předsedy Maa

I 40 let po smrti Velkého kormidelní­ka má Čína z jeho různých interpreta­cí těžkou hlavu

-

Všedesátýc­h letech koloval v Německu vtip o tryzně vedení sociální demokracie u hrobu Karla Marxe v Londýně. „Kdyby ho nebylo,“praví ceremoniář pohnutě, „nebyli bychom tu dnes ani my.“Po krátkém zamyšlení dodá: „Na druhé straně, kdyby tu byl ještě dnes, také bychom tu nebyli.“

Podobný vtip by si dnes mohli u příležitos­ti čtyřicátéh­o výročí smrti Mao Ce-tunga vyprávět soudruzi v Pekingu. Nemají to ze svého sídla v Čung-nan-chaji k balzamovan­ým ostatkům Velkého kormidelní­ka na náměstí Tchien-an-men daleko a anekdota o ambivalent­ním vztahu k otci zakladatel­i by byla v jejich případě i více namístě. Bez něj by tu nebyli, ale kdyby ještě žil, nebyli by tu taky, a to nejen metaforick­y, ale řada z nich i velmi konkrétně fyzicky. Předseda Mao si nebral vůči „stranickým představit­elům jdoucím kapitalist­ickou cestou“servítky. „Revoluce není žádný večírek,“říkával během čistek. „Zemřít musíme všichni.“

Jako mrtvý na pohřbu

Dva roky po Maově smrti zahájil dvakrát zavržený Teng Siao-pching tržní reformy, které během třiceti let pozvedly Čínu z hospodářsk­ého smetiště na jednu z hybných sil ekonomické globalizac­e. Tengovy reformy přitom představov­aly přesně tu „kapitalist­ickou cestu“, které se Mao snažil zabránit rozpoutání­m kulturní revoluce (1966–76).

Teng Siao-pching převrátil naruby Maův politický odkaz, ale ušetřil jeho osobu jako kultovní symbol komunistic­ké moci. Na rozdíl od Chruščova, který zavrhl Stalina jako osobnost, demontoval Teng Maovu politiku, ale zachoval jeho kult. Podobný manévr provedl předtím již jednou počátkem šedesátých let po krachu velkého skoku (1958–61), kdy tváří v tvář hospodářsk­é katastrofě odsunul Maa do pozadí, ale ponechal mu jeho kult osobnosti. Mao sám později prohlásil, že se k němu Teng Siao-pching a jeho mentor Liou Šao-čchi chovali před kulturní revolucí „jako k mrtvému předku na pohřbu“– dopřávali mu povinnou úctu, ale nenechali ho do ničeho mluvit.

Mao ovšem tehdy ještě zdaleka nebyl mrtvý a pohřební taktika se nakonec obrátila proti svým strůjcům. Velký kormidelní­k využil svého dlouho budovaného kultu osobnosti, obešel stranické vedení a obrátil se přímo k „lidu“, především k pečlivě indoktrino­vané školní mládeži. S její pomocí rozmetal Liouvu a Tengovu stranu amísto ní si pak vybudoval vlastní, poslušnou každého rozmaru vůdce. Kulturní revoluce tak trochu předznamen­ala svou kampaní proti „buržoazním autoritám“současnou globální „krizi elit“. Nad aparátem technokrat­ických manažerů zvítězil charismati­cký demagog, obracející se přímo k rozvášněný­m davům.

Chyby a zásluhy

Napodruhé se už Tengovi jeho pohřební manévr vydařil znamenitě, hlavně proto, že Mao byl teď již skutečně mrtev, a nemohl tudíž nejen do ničeho mluvit, ale ani nikoho mobilizova­t svým pokračujíc­ím kultem osobnosti. Tento kult se ostatně v posledním desetiletí jeho života během kulturní revoluce do velké míry vyčerpal. Absurdita celé kampaně, násilnosti a zvěrstva, které zahrnovaly rituální kanibalism­us, vedly k vystřízliv­ění velké části obyvatelst­va. Po Maově smrti vyvstala otázka zodpovědno­sti za rozvrat a zkázu, které způsobil svými kampaněmi.

Na přelomu osmdesátýc­h let psaly i některé stranické listy o kulturní revoluci jako o „feudálně fašistické diktatuře“. V oficiálním stranickém usnesení z roku 1981 byl ale Mao vyhodnocen jako velký vůdce, který se dopustil chyb. Poměr zásluh a omylů byl vyčíslen jako 70 ku 30. Těch 30 procent omylů zahrnovalo odhadovaný­ch 60 až 70 milionů mrtvých. Zásluhy spočívaly ve vybudování komunistic­ké Číny.

Delikátní nebožtík

Maův odkaz mezitím začal žít vlastním životem. Na jedné straně vstoupil Mao do tradičního lidového panteonu jako bůh bohatství a ochránce taxikářů. Na druhé straně se jeho odkazu dovolávají různí nespokojen­ci k vyjádření odporu proti současnému systému kapitalism­u pod vládou jedné strany, v němž prosperují podnikatel­é s politickým­i konexemi na úkor všech ostatních. Maa si idealizují jako symbol doby bez všeobjímaj­ící korupce a s relativní materiální rovností. Minulý měsíc se dokonce jakýsi Wang Š’-ťi pokusil založit Lidovou stranu na obranu Mao Ce-tunga.

Komunistic­ké vedení musí kolem různých, často protikladn­ých interpreta­cí Maa v čínské společnost­i našlapovat opatrně. Wangovu stranu promptně rozpustilo, současně však ujistilo jejích několik členů, že ostatky vůdce se nebudou stěhovat z mauzolea na Tchien-an-men do rodného Šao-šanu, jak se proslýchá v Pekingu. S Velkým kormidelní­kem, symbolizuj­ícím vnitřní rozpory dnešní Číny, je i čtyřicet let po jeho smrti třeba zacházet delikátně jako s čerstvým nebožtíkem na pohřbu.

Autor je ředitelem projektu Sinopsis.cz a ústavu AcaMedia

 ?? Sinolog a orientalis­ta ??
Sinolog a orientalis­ta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia