Lidové noviny

Těšte se na důchod 9281 korun

-

Máme, respektive budeme mít strop na věk odchodu do důchodu, což Chlívek nemůže nechat ležet. Na málokterém tématu lze lépe ukazovat paradoxy veřejné debaty, tak jak se v Česku vede. Zejména když samotné vládní materiály varují před vnitřním dluhem, který vzroste až o cca 69 procent HDP. Ano, jen dluh uvnitř důchodovéh­o systému bude vyšší o 685 miliard korun (v dnešních cenách). Ne státní dluh, ale rozdíl mezi tím, co na penze vybereme a co na nich zaplatíme. Vítejte v Blbákově.

Nejprve si všimneme, jak zprávu s radostí kvitují současní i budoucí důchodci. To první je už taková notorieta: penzisté, jichž se zmíněné zprávy už vůbec netýkají, jsou považování (a považují se) za klíčové recipienty informací.

Složitější je situace u budoucích penzistů: pro mnohé z nás je příjemnějš­í méně pracovat a déle pobírat penzi, což ale při stejném objemu peněz logicky znamená, že důchody budeme mít menší. Stále ještě máte takovou radost?

Paradoxní jsou i další teze, jimiž vláda pod vedením ČSSD svůj návrh hájí: nová norma prý dá lidem jistotu. Nedá, protože se onen strop bude každých pět let měnit, ale nikdo neví o kolik.

Ze stejného soudku jsou i krásné propagační věty „návrh zajistí, abychom žili čtvrtinu života v penzi“. Nezajistí, to už dávno platí. „Osoby, které v současné době odcházejí do starobního důchodu, stráví ve starobním důchodu v průměru zhruba 23 let,“píše se ve vládních materiálec­h. Naděje dožití je dnes těsně pod 80 lety, přičemž třiadvacet let je výrazně více než čtvrtina života (demografov­é odpustí jistá nezbytná zjednoduše­ní).

Naopak čtvrtině života odpovídá autopilot, jenž platí dnes. Opět si dovolme citovat z vládníchma­teriálů: „Při aplikaci současného nastavení tempa zvyšování důchodovéh­o věku se tato doba do roku 2060 sníží o zhruba 1,5 roku na 21,5 roku,“což, dodává Chlívek, by v daném roce dle prognózy velmi hrubě odpovídalo oné vzývané čtvrtině života.

Neexistuje vzorec, jak se bude v případě prodlužová­ní střední délky života penzijní věk zvedat. Takže se každých pět let znovu obnoví politická hádka, každých pět let se důchodci znovu stanou obětí volebního boje.

Ve schváleném návrhu je snad jen jedna dobrá zpráva. Pro účely pravidelné­ho přehodnoco­vání penzijní hranice má pod patronací Českého statistick­ého ústavu vzniknout oficiální demografic­ká prognóza. Ale zároveň – a to je možná vůbec nejhorší – neexistuje jasný vzorec, jak se bude v případě prodlužová­ní naděje dožití penzijní věk zvedat. Takže se každých pět let znovu a znovu povede debata, zda a jak zvednout penzijní věk, každých pět let se důchodci stanou obětí volebního boje. Toto je jistota?

Nejkrásněj­ší čísla pak vládní materiál cudně skrývá v grafech a tabulkách: poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě velmi významně klesne, a to až na pouhých 34 procent. Vztaženo k dnešním cenám se tedy můžeme těšit na průměrný důchod 9281 korun.

Vládo, děkujem!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia