Lidové noviny

Prahou bez segwaye

Vozítka se do centra nevejdou a jsou zbytečná

-

Poklidné zářijové odpoledne prořízl pražskou třídu luxusu zvuk tříštícího se skla, ohýbajícíh­o kovu a zděšené výkřiky. Jezdec na segwayi se na chodníku Pařížské třídy vehnal přímo do zahrádky restaurace. Zákaz jejich používání v centru přitom platil už nějaký ten týden. Naštěstí z toho všichni vyšli jen s šokem, o něco hůř ale vypadala asijská turistka, která na stejném vozítku sjela v Revoluční ulici z chodníku pod kola projíždějí­cího automobilu. Obrázky padajících turistů najíždějíc­ích do místních lidí nebo jiných návštěvník­ů metropole jsou v centru na denním pořádku. Je potřeba na rovinu říct, že vozítka jako segway či různá gyroskopic­kámonokola jsou moc zábavná, ale v centru Prahy nemají co dělat.

Především k podobnému pojíždění není absolutně žádný důvod. Pražské centrum je poměrně malé, z jednoho konce na druhý se dá pohodlně přejít za nanejvýš desítky minut. Není to Londýn, kde se od jedné dominanty k druhé šlape i několik mil, není to Moskva, kde dvě zastávky metra dělí i hodina chůze, nebo třeba San Francisco, světoznámé příkrými kopci. Také ho vlastně nikdo místní před svým bytem nebo kanceláří neparkuje. Jejich popularita vznikla a prospívá jen jejich prodejcům a majitelům půjčoven, často v jedné osobě. Hrstka lokálních nadšenců se může klidně prohánět v širším centru, kde je přeci jen více místa než ve středověký­ch uličkách.

Moc toho nevyřeší ani pouhé vyhnání z chodníků. Segway motající se v husté dopravě, navíc nestabilní na kamenném dláždění kočičími hlavami a kličkující po tramvajový­ch kolejích, je dopravní noční můra. Snižovat kvůli nim nesmyslně rychlost na 30 kilometrů v hodině a méně je tyranie menšiny.

Vize centra metropole bez aut, s výjimkou půjčovanýc­h sdílených elektromob­ilů, kde je dost prostoru pro každého s jedním nebo dvěma koly a komfortní hromadnou dopravou, je krásná. Jenže vize je přesně to, co Praha 1 nemá. Dočkáme se v ní akorát nesmyslnýc­h minibusů, které se nevejdou do ulic a nikdo s nimi nejezdí. Nebo cyklopruhu namalované­ho vmístech, kde se otevírají dveře zaparkovan­ých aut. Vzniklá překážková dráha, pravda, procvičí postřeh na obou stranách.

Vůbec tak nepřekvapí, že zákaz segwayů přišel pozdě, je špatně vysvětlený a jeho nevymáhání je čiré diletantst­ví. Nemáme dopravní značky, zato máme reklamní kampaň Segway? No way!, které se kolemjedou­cí z vozítek smějí. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia