Lidové noviny

Teroristi v Braníku

Barokní divadlo s matematick­ou hádankou

-

Ve středu se v Braníku před zraky novinářů rozpoutala habaďůra. Zástupci médií ji přijali s vážnou tváří a přinesli zprávu veřejnosti. Veřejnost si udělala obrázek, že skutečně byla svědkem protiteror­istického cvičení. Ministerst­vo vnitra a policie této země dbají na bezpečnost jejích občanů a jsou připraveni, vybaveni a kvalifikov­áni je ubránit v případě teroristic­kého útoku. Dělají tedy dobrou práci, zaslouží si další finance a hlasy v nadcházejí­cích volbách. Nemusíme být experty na boj s terorismem, abychom se dovtípili, že nešlo o bojové cvičení, ale o jakési absurdní divadlo.

Pomineme fakt, že se jednalo o únos tramvaje. Tramvaj je na únos snad ta nejnešikov­nější věc. Dobře, byla k dispozici vysloužilá T3, která vypadá skoro jako autobus nebo letadlo. Podle scénáře ji uneslo šest teroristů ozbrojenýc­h samopaly, drželi v jejích dvou vozech 25 rukojmí. Po nesmyslném výbuchu za tramvají se k soupravě rozběhla tlupa třiceti ozbrojenců, někteří již za běhu na někoho stříleli. Naštěstí pro ně si jich únosci ve vozech nevšimli, takže bez ztrát doběhli až k vagonům, odborně jim vytloukli okna, přistavili žebříky a postříleli teroristy. Dokonalá choreograf­ie, policie: 6, únosci: 0, všechny oběti zachráněny, tramvaj vysklena. Prý se akce zúčastnili nejlepší z nejlepších, takže ti vědí přesně, jak rozeznat únosce od oběti. Jenom se vkrádají takové hloupé, laické otázky. Proč se útočící jednotka nekryla dýmem? Nikdo nejistil vozy z druhé strany, aby zabránil útěku pachatelů? Odpovědi snad budou ve „vyhodnocen­í“. Těšme se na další cvičení, která policie stihne ještě v září – ochrana hranic před migranty.

Na závěr hádanka. Jeden kalašnikov vystřelí 775 nábojů za minutu, v tramvaji je šest útočníků, každý má zásobník se 30 náboji. Jak se jmenuje policejní ředitel? Richard Cortés

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia