Lidové noviny

V lidech zápolí racionalit­a s emocemi

Krizový plán potřebuje každý kraj a obec, říká Dana Drábová. Zásadní je ale připomínat lidem, že se musejí umět postarat i sami

- LNA LN LN LN LN LN LN

kam šla i moje maminka v roce 1932 do první třídy... Teď se to i podařilo; škole se dostane podstatněj­šího faceliftu, jak se říká hezky česky. ( smích) Jako přípražská obec zažíváme babyboom, musíme se na to již připravit.

Myslím, že můžu nabídnout opravdu výraznou zkušenost v krizovém plánování, v krizovém řízení...

Potřebuje to každý kraj. A každá obec. Těch situací, které mohou nastat a vyžadují to, aby na různých úrovních společenst­ví plnilo svoji roli a pomohlo tam, kde si člověk nepomůže sám, je ohromná spousta. S tím, jak k nám matička příroda už není tak přívětivá, jako byla v řekněme posledních padesáti letech, a frekvence extrémních meteorolog­ických jevů se zahušťuje, je dobře si zmapovat, jaká rizika té které obci, tomu kterému kraji hrozí a udělat si na ně rámcový plán – protože přesně to nenaplánuj­ete nikdy. To je čím dál Tam šlo skutečně o ohrožení životů v řádu hodin! Nedávno jsme četli, že se v Německu chystá nová strategie civilního nouzového plánování, což způsobilo reakce typu příprav na válku. Ale vždy je třeba odlišit přitažlivý novinářský titulek od pravé podstaty. A ta podstata je, že se znovu lidem připomíná: podívejte se, stát se o vás postará, ale má v krizi priority, a vy musíte zapojit vše, co dovedete, abyste se o sebe nějakou dobu zvládli starat sami; a když to zvládnete, tak se rozhlédnět­e, kdo ve vašem okolí potřebuje pomoc, a pomozte mu. Tomu se říká subsidiari­ta, tak to má být stavěné! Zásadní je připomínat lidem, že se musejí starat i sami.

Ne. Ne. To, že se vytáhlo, jak se Německo připravuje na válku, je něčím, co prodává noviny. Ale reálně mít doma věci pro základní přežití alespoň na tři dny, když už ne na deset dní, jak doporučují Němci, je rozumná věc. Doporučuji to rozhodně i Čechům. svém vidění světa. Hezky to definoval jeden můj kamarád: sociální sítě znamenají omezenou konfrontac­i s jinými názory. Už Tacitus totiž říkal, že „člověk rád věří tomu, co se mu líbí“, takže si vybíráte lidi z té bubliny, která říká to, co chcete de facto slyšet. Dříve, když si někdo chtěl vyměňovat názory, šel do hospody a tam jej, když říkal až moc velké blbiny, z očí do očí někdo umravnil. To sociální sítě jako Facebook velmi limitují – a mezi námi, to mi připadá společensk­y dost rizikové.

To, že se společensk­á smlouva, jak jsme si na ni po druhé světové válce zvykli, nějakým způsobem vyčerpává, je neoddiskut­ovatelný fakt. Podle mě je to hodně dáno tím, jak se mění charakter práce. Roste i počet lidí, kteří do vlaku moderních technologi­í a čtvrté průmyslové revoluce nestíhají naskočit. To není jejich chyba! Ani těch změn. Ale společnost by seměla vážně zamýšlet nad tím, co jste nazval tříštěním; že se vytváří proud lidí, kteří už neumějí žít bez moderních technologi­í, a proud lidí, kteří s nimi žít neumějí a nikdy to umět nebudou. A jak je dostat dohromady? Přitom to jsou stejní lidé.

Od 1. listopadu 1999 je šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

V nadcházejí­cích krajských volbách bude kandidovat ve Středočesk­ém kraji za Starosty a nezávislé (STAN) jako dvojka.

Přes osmnáct let je zastupitel­kou v Pyšelích, od roku 2010 i místostaro­stkou.

Vystudoval­a jadernou fyziku, přesněji obor dozimetrie / aplikace ionizující­ho záření, na pražském ČVUT (1985).

V roce 2000 získala také vědecký titul Ph.D., čestné doktoráty má z Technické univerzity Liberec a Vysoké školy báňské.

V říjnu 2014 jí prezident Miloš Zeman udělil medaili Za zásluhy o rozvoj vědy.

jí, ale co dlouho pozoruji jako typickou vlastnost pro Čechy, je to, že když nemáte stejný názor, jste nepřítel. Nikde jinde jsem to tak často neviděla. Pro mě, když odcházím z jednání s tím, že jsme se nedohodli, to neznamená nic – musíme přemýšlet, proč jsme se nedohodli a zkusíme to příště. Ale častěji než v zahraničí se tu setkávám s tím, že když jsme se nedohodli, skončili jsme: „A nikdy ti to nezapomenu!“

Musíme oddělit dvě věci. Ptáme-li se po bezpečnost­i takového zařízení, já o ní nemám nejmenší pochybnost­i. Ten koncept uložení radioaktiv­ního odpadu do stabilní geologické formace ještě s dalšími bariérami, které tam člověk dodá, kontejnery a obložení, vytváří tak zajištěnou bezpečnost, jaká se u málokteré lidské činnosti vídá... Za přemýšlení ovšem stojí uchování společensk­é paměti, protože jakmile úložiště bude naplněno a uzavřeno, tak nikdo ani nepozná, že tam je. To z povrchu nezměříte. Co ale, když se za ty generace a generace, dejme tomu za nějakých 4000 let, zapomene, že v podzemí je tabu a nemá se tam vrtat?

Úložiště bude obrovská stavba. Zasáhne do života nejméně jedné generace obyvatel, bude tam hluk, prach, přijde tam spousta cizích lidí. To je věc, která – když si o tom s lidmi povídám – vadí víc. A nevím, jak bych to našim Pyšelákům vysvětlova­la... Takže těm starostům na Vysočině i jinde velmi rozumím. V komunikaci stát selhal.

 ?? Kteří se osvědčili v komunální politice, do krajského zastupitel­stva, vysvětluje cíl kandidátky STAN Dana Drábová FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Dostat co nejvíce starostů,
Kteří se osvědčili v komunální politice, do krajského zastupitel­stva, vysvětluje cíl kandidátky STAN Dana Drábová FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Dostat co nejvíce starostů,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia