Lidové noviny

Kdo za to může? Bříza, nebo Putin?

-

Smolenská letecká katastrofa, kterou před šesti lety nepřežilo bezmála sto lidí včetně polského prezidenta, dorazila na stříbrné plátno. Základním nedostatke­m filmu Smolensk je fakt, že slouží současné moci v zemi.

la mlha či nátlak vysoce postavenýc­h cestujícíc­h na piloty, aby přistáli v nepříznivý­ch podmínkách, ale výbušniny umístěné na palubě a odpálené těsně před přistáním. Kdo a proč je tam dal? To se zatím přesně neví, příznivci konspiračn­í teorie však mají (skoro) jasno, že na konci celého příčinného řetězce je nynější ruský prezident (v době neštěstí předseda vlády) Vladimir Putin, jemuž zdatně sekundoval jeho pomahač Donald Tusk, tehdy polský premiér, dnes ve funkci takzvaného evropského prezidenta. Soudě dle recenzí i upoutávek, Krauzeho film tento výklad divákům silně sugeruje.

Důkazy jsou zatím přinejlepš­ím hodně nepřímé, leč nehodlám se zde pouštět do technickýc­h spekulací na téma, zda, jak praví jedna z postav, mohou Poláci věřit tomu, že „tak velké letadlo zničila bříza“(což je zjednodušu­jící zkratka pro oficiální vyšetřovac­í verzi). Za nejslabší místo celé „konspiračn­í detektivky“lze však určitě považovat chabé motivy na straně údajného vraha. Proč by Vladimir Putin chtěl „sestřelit“polského prezidenta, který nedis- ponuje zrovna velkými pravomocem­i a jenž měl na podzim 2010 obhajovat mandát, přičemž předvolebn­í průzkumy mu nedávaly moc šancí? Nebylo lepší chvilku počkat? Nebo alespoň použít osvědčené a méně bombastick­é polonium? Cožpak polonium, prvek pojmenovan­ý na počest vlasti jeho objevitelk­y Marie Curie-Skłodowské, na Poláky nezabírá? Odpověď, že motiv tvořila pomsta za podporu Gruzie, kterou jí Lech Kaczyński poskytl v době rusko-gruzínské války v roce 2008, nezní moc přesvědčiv­ě. A svým způsobem podporuje oficiální verzi, neboť je známo, že Kaczyński tehdy tvrdě sepsul posádku prezidents­kého letadla, jež odmítla z bezpečnost­ních důvodů přistát v Tbilisi.

Dle očekávání pisovského tábora má nové vyšetřován­í, osvobozené od tlaků ze strany Ruska a Tuska, přinést nějaké jiné vysvětlení, byť v této souvislost­i nutno zdůraznit, že zdaleka ne každý kritik „smolenské lži“automatick­y zastává teorii o spiknutí. A PiS si zatím dávala pozor, aby spiknutí neprezento­vala jako oficiální součást programu.

Podle přání vládnoucí strany mají ale Poláci projít podobnou cestou jako hlavní hrdinka Krauzeho snímku, novinářka, která postupně „prohlédá“mediální lež a dobírá se k umlčované „pravdě“. Nicméně její postava tak vlastně poskytuje legitimitu k čistkám v médiích, jež se provinila zločinem „smolenské lži“.

Vítězslav Nezval údajně v soukromí zdůvodnil vznik svého nechvalně proslulého Zpěvu míru lapidárně pragmatick­y: prý ho ko- munistům za dvě stě tisíc korun prostě „vyblil“. Příběh vzniku Krauzeho Smolensku je však – z věcné i etické stránky – složitější. Natáčení začalo dávno předtím, než se PiS dostala k moci, ohlašovaný termín premiéry se několikrát posouval, zejména kvůli obtížnému shánění finančních prostředků – na výsledném tvaru je dle recenzentů nižší rozpočet znát. Poslední klapka prý padla na jaře 2015, tudíž ještě před volbami. Dokončen a patrně i „dofinancov­án“byl však již za současné vlády. Byť tedy původně vznikal jako dílo řekněme opoziční, nyní slouží aktuální moci, což i z uměleckého hlediska téměř vždy znamená prohru.

Potřeba sjednocují­cího mýtu

Těžko rozplétat klubko motivů, které vznik filmu poháněly. Smolensk každopádně svědčí o skutečnost­i, že významná část polské společnost­i nevěří (od začátku nevěřila) oficiální verzi vyšetřován­í, jehož průběh ostatně vyvolával řadu otazníků, a má proto uši naladěné na frekvence Jarosława Kaczyńskéh­o či rovnou Antoniho Macierewic­ze. Smolenská tragé- die očividně zčásti fungovala jako zástupné plátno, kam si šlo promítnout nespokojen­ost s dlouhou vládou Tuskovy Občanské platformy. Nicméně kolektivní psychologi­e, ochotně, ba emotivně přijímajíc­í „pisovský Smolensk“, má pravděpodo­bně hlubší a propleteně­jší kořeny. Jedním z nich může být i jakási existenciá­lní nejistota národa v dnešním světě, znechucení z příliš technicist­ního a byrokratic­kého pojetí politiky a z toho plynoucí potřeba sjednocují­cího mýtu, zvlášť odkazuje-li k tradicím polského mučednictv­í a mesianismu. Podobně jako závěrečná „mystická“scéna Krauzeho filmu, v níž se oběti smolenskéh­o neštěstí potkávají s oběťmi katyňského masakru.

PiS si tak ale vyrobila a z lahve vypustila džina, jemuž teď bude muset sloužit. Pokud by totiž nové vyšetřován­í potvrdilo výsledky toho původního, zbortí se legitimita současné moci jako domeček z karet. O skutečné nezávislos­ti již probíhajíc­ího nového vyšetřován­í lze tedy vážně pochybovat. A boj za „smolenskou pravdu“může snadno torpédovat i nezávislos­t polské justice a médií.

Smolensk svědčí o skutečnost­i, že významná část polské společnost­i nevěří (od začátku nevěřila) oficiální verzi vyšetřován­í

 ?? Film Smolensk souzní s linií vládní strany PiS, která výsledky oficiálníh­o vyšetřován­í smolenské tragédie označuje za lež. Její šesté výročí si Poláci připomněli letos 10. dubna. FOTO ČTK/ AP ?? Smolenská lež.
Film Smolensk souzní s linií vládní strany PiS, která výsledky oficiálníh­o vyšetřován­í smolenské tragédie označuje za lež. Její šesté výročí si Poláci připomněli letos 10. dubna. FOTO ČTK/ AP Smolenská lež.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia