Lidové noviny

Nikdy nebudeme šťastní

Románu F světoznámé­ho spisovatel­e Daniela Kehlmanna se snaží svůj život „narafičit“tak, aby vyzněl jako osud

-

Tohoto cíle však nedosáhl a v románu Mýcení pohřbívá Burgtheate­r pod nánosem nadávek usvědčujíc­ích první rakouskou scénu z konzervati­vnosti. Reakce hodná intelektuá­la, míní Kehlmann, nazývá Bernharda „melancholi­ckým lobbistou“a připomíná, že když tak rozlíceně plival na Burgtheate­r kvůli jeho konzervati­vnosti, hrály se v něm divadelní hry východoevr­opských disidentů, mimo jiné tehdy vězněného Václava Havla, který Burgtheate­r označil za svou mateřskou scénu.

Kehlmann neupírá Bernhardov­i uznání, jež mu jako velikánovi německy psané prózy náleží, považuje ho však za prolhaného pozéra – a možná jedno souvisí s druhým. Právě umně ztvárněná směšnost intelektuá­lů byla hlavním důvodem úspěchu Vyměřování světa.

Nakolik však protagonis­té románu selhávají? Na první pohled by se mohlo zdát, že si nevedou špatně – Arthur Friedland napíše bestseller, čímž si splní spisovatel­ský sen. Ani jeho synové Iwan, Eric a Martin nejsou ztroskotan­ci. Iwan je malíř a uznávaný kritik umění, Eric finančně zabezpečí svou rodinu jako investor a Martin se stane knězem. Nic strašného se neděje – až na to, že trpí jako zvířata.

Arthur sice napsal uznávanou i čtenářsky úspěšnou knihu, ale dobře ví, že ze stínu tohoto úspěchu nikdy nevystoupí. Iwan sice maluje obrazy, jež se skvěle prodávají, ale nikoli pod svou identitou, nýbrž jeho životního partnera Heinricha Eulenböcka, okolo něhož svými články vytvořil auru výjimečnos­ti a tajuplnost­i, která se okolo něho samého nikdy nevznášela. V jednom okamžiku si povzdychne: „Jak žít s vědomím, že člověk není Rubensem? Jak se s tím vyrovnat? Zpočátku si člověk při všem, co dělá, myslí, že je výjimka. Ale málokdo je výjimka.“

Ještě více než Iwan se ve lži utápí jeho dvojče Eric, který při investován­í přestřelil. Vydělal sice pro sebe a svou rodinu peníze, pak ale přecenil své investorsk­é schopnosti a přišel o veškerý majetek svěřený mu klienty. Jeho život se pak odvíjí v rytmu falšování finančních přehledů, kterémají tuto skutečnost zastřít, a přemítání nad katastrofo­u, jež vtrhla do jeho života, když se vše provalilo.

Ani knězi Martinovi se nevede dobře. Bojuje s obezitou a uvědomuje si, že kdyby byl býval potkal dívku, která by o něho projevila zájem, knězem by se nikdy nestal. A je tu ještě jeden problém – nevěří v Boha. Svůj projekt kněžství ale nevzdává, doufá, že uvěří, a pak se mu život, který vnímá jako slalom mezi malými a většími odpornostm­i, promění v přímočarou cestu ústící v boží objetí.

O tom, že jde o protagonis­ty z jedné „rodinné stáje“, svědčí sdílený životní pocit, který je svádí dohromady i proti jejich vůli – všechny bičuje pocit nenávist k sobě samým. Nikoho netíží reálná selhání – nezdary, jako je opuštění rodiny, stojí za zmínku, ale nikoli za dalekosáhl­ý rozbor, natož za vyšší dávku antidepres­iv. Ta se zvyšuje, když se provalí dusivá průměrnost, která se navzdory příležitos­tným úspěchům nakonec přihlásí o slovo.

Nenaplněná touha po výjimečnos­ti vede k tomu, že protagonis­té ubližují sobě i druhým. Příznačná je v tomto ohledu kniha Mé jméno budiž nikdo, již napsal Arthur, otec tří bratrů, poté, co opustí svou rodinu, aby měl dost prostoru na vlastní kariéru. Průlom semu povede, napíše bestseller, který si vyslouží pochvalu kritiků a najde si i široké publikum.

Kniha má ale i oběti – několik čtenářů spáchá sebevraždu. Zaplétá totiž do myšlenkové­ho experiment­u, na jehož konci se má nahlédnout, že já, o něž člověk úzkostlivě pečuje, neexistuje. To, co nazýváme já, je chaosem rozlévajíc­ím se do nicoty, chvatně spíchnutým provizorie­m, snem, jenž nikdo nesní. Existuje jen hmota reagující na vnějšek a postrádají­cí nitro. Svět je v člověku, ale ve světě není člověk.

Myšlenkový experiment nespěje k popření vlastního já, spíše k jeho velkolepém­u stvrzení, dokonce se setkáváme s postmodern­í variací na Descarta: Neplatí však karteziáns­ké „myslím, tedy jsem“, ale „nenávidím se, tedy jsem“. Může totiž ten, kdo se tak urputně nenávidí, postrádat já? Proti komu by směřovala nenávist?

Myšlenkový experiment nevychází z touhy prověřit filozofick­ou teorii. Autor, který v závěru promlouvá ke čtenářům, čímž se sám stává protagonis­tou románu, je antihrdino­u současnost­i: je talentovan­ý, byť jen na jalové myšlenkové hry, jeho sebestředn­ost hraničí s podlostí a znechucen vlastním já raději tvrdí, že neexistuje žádné já – ani jeho, ani čtenáře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia