Lidové noviny

Koruna bez krále, stát bez symbolu?

Neberme národu přirozenou úctu ke korunovačn­ím klenotům – historicky nejvýznamn­ějšímu symbolu české státnosti

-

Zásadní změnu přineslo až ohrožení státu a německá okupace českých zemí. Dramatický převoz klenotů do slovenské Žiliny a zpět v době mnichovské krize, kdy se klenoty staly svědkem ztráty historické­ho území Čech a Moravy. Bezprecede­ntní zneužití symboliky klenotů v rámci nacisty pokřivené svatovácla­vské tradice, známá legenda o Heydrichov­ě svévolné korunovaci zaplacené vlastním životem nebo naopak veřejnosti dosud neznámý, ale mimořádně silný příběh vystavení kopií českých korunovačn­ích klenotů na světové výstavě v New Yorku v roce 1939, kde se i díky nim stal pavilon po 15. březnu již neexistují­cího Českoslove­nska hlavním symbolem rodícího se druhého zahraniční­ho odboje. Patrně i K. H. Frank tehdy na chvíli uvěřil fámám šířeným také protektorá­tní šeptandou, že jde o originály odvezené před okupací do Anglie.

Nová renesance

Právě v reakci na ohrožení státu a národa byl v roce 1945 se slavnostní­m vyzvednutí­m klenotů ze sklepení Pražského hradu plně rehabilito­ván jejich historický státoprávn­í význam a přijato první vládní usnesení o rozdělení klíčů od Korunní komo- ry, k němuž politicky a národnostn­ě komplikova­ná první republika nenašla odvahu a konsenzus. Až díky krvavé válečné zkušenosti byl jeden z klíčů poprvé svěřen zástupci parlamentu i prezidentu republiky. Ani režim nastolený v roce 1948 na této věci nic nezměnil, nezdráhal se však klenoty využít ve své propagandě.

Stejně jako dnes se již za první republiky hovořilo o stálém vystavení klenotů v Národním muzeu nebo na jiných místech. Přerušení poměrně moderní, ale smysluplné tradice uložení klenotů v Korunní komoře asi nejvážněji hrozilo ve druhé polovině 60. let, ale i komunistic­ký režim, který se nebál jiných zásadních změn, se ukázal v této věci konzervati­vní.

Srpnovou okupací Českoslove­nska opět vzrostl význam klenotů jako symbolu státní suverenity, již pošlapala vojska Varšavské smlouvy, a pod vlivem odhadované­ho veřejného mínění bylo v září 1968 rozhodnuto o zachování ceremoniál­u. Tato nová renesance symboliky klenotů vrcholila jejich protestně cítěným vystavením při výročí vzniku Českoslove­nska v říjnu 1968. Mnohatisíc­ové zástupy čekající před Pražským hradem, smuteční atmosféra i způsob instalace klenotů v Plečnikově sloupové síni právem připomínal­y obrázky ze září 1937 a pietu truchlícíh­o, ale sjednocené­ho a odhodlanéh­o národa před rakví prezidenta Osvobodite­le.

Rozdělení klíčů

Korunovačn­í klenoty jsou nejvýznamn­ějším symbolem české samostatno­sti a státnosti. Navzdory různým „pokrokovým“úvahám se po zániku monarchie nestaly pouhým muzejním exponátem, ale vždy byla zachována úcta k tradici jejich uložení, neoddělite­lně spjaté s historicko­u i legendární postavou sv. Václava. Klenoty proto dodnes zůstaly v Korunní komoře katedrály sv. Víta, v národním velechrámu, kde v duchu přání Karla IV., stvrzeného papežskou bulou z roku 1346, symbolicky spočívají na „hlavě“(v blízkém prostoru nad náhrobkem) českého patrona.

Dalším z projevů této kontinuity a pomyslným klíčem k pochopení příběhu českých korunovačn­ích klenotů je symbolické rozdělení klíčů od Korunní komory mezi přední státní, samosprávn­í a církevní představit­ele, které se od roku 1918 několikrát proměnilo v reakci na státněpoli­tické události a vývoj státoprávn­ího uspořádání a jehož kolektivní princip nebyl v obou dobách nesvobody respektová­n.

Celkem třikrát se všech sedm klíčů dostalo do jedněch rukou. Asi nejznámějš­í je sedmidenní epizoda z listopadu 1941, kdy získal neomezený přístup ke svatovácla­vské koruně Reinhard Heydrich. Od ustavení Senátu v roce 1996 jsou klíče opět rozděleny mezi sedm osobností.

Mají být české korunovačn­í klenoty uloženy v Korunní komoře katedrály sv. Víta a vystavován­y výjimečně, nebo zpřístupně­ny veřejnosti ve stálé expozici? Karlovské oslavy vzkřísily i tento údajně nevyřešený problém.

Věčná hodnota

Zajímavě se vyvíjel i ceremoniál otvírání Korunní komory, jehož současný význam je částečně také až dílem doby po obnovení samostatné­ho českého státu v roce 1993. Posuzování jeho pojetí, okázalosti či patosu je spíše věcí osobního vkusu. Zásadní je však jeho smysl a snad každému srozumitel­ná symbolika dělby moci. Bylo by přísné tvrdit, že tento ceremoniál je jen obřadem pro obřad či vítanou a běžně nevídanou součástí televizníh­o programu. Bylo by krátkozrak­é v něm nevidět tradiční a jedinečnou příležitos­t k vyjádření úcty k české státnosti a pospolitos­ti, onou hledanou věčnou hodnotou, jež by nás měla spojovat s odkazem Karla IV.

S okázale nevyjadřov­aným, ale přítomným respektem se lze setkat i během výstav českých korunovačn­ích klenotů. Čekání v zástupech před Vladislavs­kým sálem není ani v době chytrých telefonů a sociálních sítí pouhou veřejně sdílenou atrakcí, ale zůstává i tichou osobní a společensk­ou adorací, projevem přirozené úcty k národnímu, státnímu a duchovnímu symbolu, jehož význam vždy rostl v těžkých dobách, na které se zapomíná.

České korunovačn­í klenoty se ani v současné republikán­ské době nestaly a nemohly stát pouhým sbírkovým předmětem, jakýmsi „číslem ve vitríně“. Proto také otázka jejich uložení není tématem jen pro historiky, kunsthisto­riky, konzerváto­ry a bezpečnost­ní experty, ale opravdovou „věcí veřejnou“, otázkou v prvé řadě pro vládu a sedm klíčníků a s trochou nadsázky pro jedno z možných referend.

Z pohledu spoluautor­a výstavy o známém i neznámém příběhu klenotů po roce 1918 musím říct, že případný uměle vyvolaný zánik této i z hlediska zahraničí unikátní a atraktivní tradice, která přežila nejen pád monarchie, ale i obě doby naší nesvobody, by byl opravdu trapnou pointou...

České korunovačn­í klenoty se ani v současné republikán­ské době nestaly, ani nemohly stát pouhým sbírkovým předmětem, „číslem ve vitríně“. Proto je otázka jejich uložení „věcí veřejnou“.

Autor je vedoucím Archivu Kanceláře prezidenta republiky

 ?? Prezident republiky se stal „prvním z klíčníků“českých korunovačn­ích klenotů až v roce 1970. FOTO JAN GLOC ?? Klíč číslo 1.
Prezident republiky se stal „prvním z klíčníků“českých korunovačn­ích klenotů až v roce 1970. FOTO JAN GLOC Klíč číslo 1.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia