Lidové noviny

Nikdy nebudeme šťastní

-

„prodat“své soukromé investorsk­é fiasko jako součást společensk­ého problému. Skončí sice bez peněz a opustí ho žena, ale poškození přistoupí na to, že ztrátu finančních prostředků způsobila nepředvída­telná situace, a rozhodnou se Erika nežalovat. Katastrofa nenastává a Eric prohlásí finanční krizi, za boží zásah. Je sice nemajetný, ale chvíli šťastný, nastěhuje se na faru k Martinovi a otráveného kněze přesvědčuj­e o boží existenci.

Otázka osudu

Kehlmann skvěle líčí honbu za slávou i uvěznění ve vlastní nesnesitel­nosti a jeho román je vystavěn jako předivo z malých i větších kolizí, jimiž se jako nitky proplétají osudy tří bratrů, kteří se nakonec setkají na zádušní mši, během níž je jeden z protagonis­tů pochováván. Do ironického, až posměvačné­ho příběhu tím vstupuje vážnost, ne-li tragika – smrtí končí čin, jímž protagonis­ta překročil vlastní já a druhému možná zachránil život.

Navzdory obdivu ke Kehlmannov­u kompoziční­mu umu se zdá, že se do konstrukce příběhu zapletl – svou invencí a kombinační dovedností je v románu přítomen více, než by si čtenář přál. Kniha je promyšlena tak, aby osudy do sebe zapadly jako správně složená Rubikova kostka – zdoláváním tohoto hlavolamu tráví kněz Martin většinu volného času. Příběh pak Rubikovu kostku připomíná – nese stopy umělosti, řemeslnost­i, vykonstruo­vanosti. Lze to ale Kehlmannov­i vyčítat?

Písmeno F v titulu je zřejmě první rodinného příjmení Friedland a zároveň latinského výrazu pro osud – fatum. Otázka, zda existuje osud, ale tematizova­ná není. Protagonis­té si spíše kladou otázku, jak svůj život „narafičit“, aby jejich pří- běh vyzněl jako osud, jehož nevyhnutel­nost zahlazuje stopy osobního selhání. Svůj osud druhému prodáváme a` la investor Eric jako výsledek událostí, jež unikají naší moci. Pravdou ale je, že naším osudem je naše myšlení a z něho vyplývajíc­í činy. Zpětně se od nich odvracíme, abychom se tvářili překvapeně a povzdechli si nad bezmocí. Ve skutečnost­i jsme všichni – i Kehlmann – upachtění vytvářením sebe samého, svého života a důležitost­i.

Kehlmann do morálního kazatelstv­í nezabředáv­á – takoví jsme, což má své klady i zápory. Ale protagonis­té řeší vedle nedostatku důležitost­i ještě jeden – štěstí. S životem bychom tedy měli něco udělat nikoliv proto, že se nechováme příliš vznešeně, ale proto, že nejsme šťastní? Ale kdepak. Jak praví Martin jednomu hříšníkovi při zpovědi: „Nikdy nebudete šťastný, ale to nevadí, i tak se dá dobře žít.“

 ?? Autor románu F ?? Daniel Kehlmann,
Autor románu F Daniel Kehlmann,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia