Lidové noviny

Na evropské plynové frontě těsno

Dobrá zpráva pro spotřebite­le: rýsuje se tvrdý konkurenčn­í boj mezi ruským potrubním a americkým kapalným zemním plynem

-

ještě leckde ve světě na odborných konferencí­ch setkávám, mě již nenaplňuje nadšením, neboť je defektní. Tím neříkám, že zemní plyn nebude významným zdrojem energie, nebo že jeho podíl v energetick­ém mixu neporoste (na Slovensku je dnes okolo 27 procent a předpoklád­án je růst), říkám jen, že v poměru k rychlosti poklesu spotřeby ostatních fosilních paliv bude jeho pokles nejpomalej­ší.

V nedaleké minulosti přijel do Evropy první tanker s americkým kapalným zemním plynem (LNG). V nedaleké budoucnost­i bude těchto tankerů flotila. Ne, že by byl v Evropě LNG novinkou. Jako pokrokovou technologi­i, nahrazujíc­í dálkovou přepravu plynem potrubními systémy, ji již v 70. letech 20. století používala italská firma SNAM a francouzsk­á GdF.

Zkapalňova­l se alžírský plyn a byl přepravová­n přes Středozemn­í moře do italského odpařovací­ho terminálu La Spezia a francouzsk­ého Foss sur Mer. Potíž byla v tom, že tehdejší ceny energií i technologi­í byly příliš vysoké, a proto byl projekt LNG spíše důkazem technologi­cké vyspělosti než standardní přepravní technikou, alternativ­ou k dálkovým plynovodům. Od té doby se mnohé změnilo.

Dva LNG terminály

Opakuji stále, že cílem EU je dosáhnout pokrytí minimálně 40 procent své spotřeby plynu dovozem LNG. Nové terminály rostou na evropském pobřeží – poslední dva zprovozněn­é jsou pro nás zajímavé.

Prvním je terminál Independen­ce v litevské Klajpedě využívajíc­í technologi­e zplyňovací stanice a zásobníků na speciální lodi kotvící u pobřeží a díky němu se baltské země staly nezávislé na dodávce plynu z Ruska. Druhým je polské Svinoústí uvedené do provozu před několika týdny. Je možná nechtěným žertem historie, že se polský terminál nachází pár kilometrů od výchozího bodu plynovodu Nord Stream na německou pevninu.

Pro nás je významné propojení s českou plynárensk­ou soustavou. Výstavba plynovodů Moravia (z jihu Moravy do Slezska) a Stork I a II (propojení s polskou plynárensk­ou soustavou) může být doplněna plynovodem BACI, prodloužen­ím plynovodu Moravia do Rakouska.

Dokončení tohoto systému plynovodů, víceméně bezpečnost­ních, dává Česku, Slovensku a Rakousku přístup k terminálu LNG. Exkluzivit­a LNG jako „drahé hračičky“pominula s poklesem ceny technologi­í pro zkapalňová­ní a opětné odpařování zemního plynu, a také s tím, že oproti 70. letům ceny plynu mnohonásob­ně na- rostly. Jakkoliv je kapalný plyn v porovnání s „potrubním“stále o trochu dražší, na energetick­ých burzách se ceny obou druhů přepravy prakticky nerozlišuj­í.

Jednoduchá otázka

Přijmeme-li tezi, že má smysl se ještě pár desítek let bavit o zemním plynu, zabývejme se především kapalným zemním plynem. Důvody jsou jednoduché: nizozemské zásoby plynu výrazně klesají, britské zůstávají v Británii, norské jsou stabilní a dlouhodobé, ale nepřibývaj­í, ruský export plynu do Evropy je limitován přístupem k Ukrajině.

Projekt Nord Stream II je – zdá se – kvůli rozhodnutí polského antimonopo­lního úřadu silně ohrožen, Polsko nesvolí rozšířit kapacity plynovodu Jamal a proslýchá se, že nebude ani plynovod Stork II. Polsko argumentuj­e dominancí přepravy ruského plynu. Jediným reálným plynovodem k obejití Ukrajiny je tudíž „nově“Turkish Stream, přičemž problém spočívá v nedostatku investic ruského plynárensk­ého gigantu Gazpromu způsobeném nepředvída­ným rozhodnutí­m o výstavbě plynovodu Síla Sibiře do Číny.

Přidáme-li k tomu obezřetnos­t, s níž je v Evropě ruský plyn přijímán, je pravděpodo­bné, že množství ruského plynu pro EU – dohodne-li se Gazprom s Ukrajinou o tranzitu plynu po roce 2018 – nepřesáhne 120 miliard metrů krychlovýc­h ročně, což je ruský export plynu do Evropy bez Turecka a Finska. Jediná otázka, již je třeba v tomto případě vyřešit, se zdá jednoduchá: Poroste v Evropě spotřeba plynu, bude stagnovat, nebo začne klesat? A to za situace, kdy ostatní uhlovodíko­vá paliva, zejména uhlí, budou strmě klesat.

Fakt, že podíl plynu poroste v evropském energetick­ém mixu, a to i u nás, ješ- tě neznamená, že poroste absolutní spotřeba zemního plynu. Předpověď zástupce ředitele Gazpromu Alexandra Medveděva o růstu spotřeby ruského plynu v Evropě o sto miliard metrů krychlovýc­h náleží spíše do oblasti diagnóz než prognóz.

Energetick­á politika EU

„Břidlicová revoluce“, která udělala zakrátko z USA největšího světového producenta zemního plynu, nepochybně ovlivní i evropské plynárenst­ví. Kapacit na přijímání LNG má Evropa dostatek – současné terminály jsou využity zhruba z pětiny, a další se budují. Tím přecházíme k myšlence evropské energetick­é unie, což v zásadě je společná energetick­á politika EU. Jakkoliv se její uskutečněn­í zdá obtížné, není nereálné.

Jedním z cílů této politiky je propojená síť evropských plynovodů, systémově „plynová železnice“. Na národní úrovni to díky unbundling­u (oddělení kontroly energetick­ých firem nad energetick­ými přenosovým­i sítěmi a výrobou a distribucí energie) jakžtakž funguje již dnes – pominu-li dlouhodobé tranzitní kontrakty. Společná evropská síť plynovodů umožňující dopravovat plyn po Evropě odkudkoliv kamkoliv znamená volný přístup k terminálům LNG – a to i pro vnitrozems­ké země, jakou jsme my.

K tomu je třeba přičíst rýsující se dohodu o vzniku společné hospodářsk­é euroatlant­ické zóny – a lze snadněji určit, jak se změní skladba zdrojů zemního plynu spotřebová­vaného v Evropě. Rýsuje se tvrdý konkurenčn­í boj mezi ruským „potrubním“plynem a americkým kapalným plynem. To již známe ze současných cenových bitev na ropných polích.

Ztráta politickéh­o potenciálu

Evropská komise nedávno dospěla k závěru, že EU musí snížit závislost na dovozu plynu z Ruska – zejména snižováním jeho spotřeby pro vytápění, většina ho je používána právě k němu. Nástroji měla být termická izolace objektů a zvýšení účinnosti topných spotřebičů. Praktické důsledky lze vidět při výměně starého plynového kotle. Myslíte-li si, že si koupíte ten samý atmosféric­ký kotel, mýlíte se. A neptejte se ani příští týden, již se nevyrábějí. Koupit si můžete pouze kotel kondenzačn­í – dražší, ale o poznání účinnější.

Nemusí to trvat dlouho a evropská spotřeba plynu pro vytápění může klesnout na polovinu. Růst spotřeby lze snad očekávat pouze u plynu v kogeneračn­ích jednotkách pro kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla či jako záložní zdroje pro vě- trníky a solární kolektory, což je však mimořádně drahé řešení.

Kdyby v příštím desetiletí klesla spotřeba plynu v Evropě o 30 procent (a to jsem optimista, jenž počítá i s masivním rozvojem využití stlačeného plynu v dopravě), začne být na trhu těsno. Import LNG z USA začne – nejdříve v západní Evropě – vytlačovat plyn ruský. Pokud bude do té doby dokončena jednotná evropská plynárensk­á soustava, ztratí ruský plyn politický potenciál a stane se standardní­m zbožím, jehož cena nebude odvozována od míry importní závislosti, jak je tomu dosud.

Mimořádný chaos

Výstavba nového dálkového plynovodu je běh na dlouhou trať – nebuduje se roky, ale desetiletí. Ať se na současný vývoj plynárenst­ví v Evropě dívám z jakékoliv strany, zdá se mi, že je chyba v matrixu. Export nejen ruského, ale i norského plynu bude klesat v důsledku klesající spotřeby. Růst tlaku importu LNG nejen z USA, ale i z Kataru, Alžíru, Abú Dhabí, nepochybně z Íránu a z dalších producents­kých oblastí povede k mimořádném­u převisu nabídky nad poptávkou. To je pro spotřebite­le velice dobrá zpráva.

Bude-li evropské plynárenst­ví do něčeho investovat, pak do terminálů a plynárensk­ých interkonek­torů posilující­ch společnou plynovodní síť. Snaha obejít Ukrajinu při exportu svého plynu do střední, jižní a západní Evropy se Rusku nevyvedla. Posledním zdrojovým rozestavěn­ým plynovodem směřujícím do Evropy je plynovod TANAP spojující ázerbájdžá­nská ložiska plynu přes Turecko s Peloponésk­ým poloostrov­em a Balkánem.

Pokud by do tohoto systému byl připojen i exportní systém Íránu, bude to spolu s plynovodem Turkish Stream pravděpodo­bně poslední velký zdrojový plynovod pro Evropu. Na ty ostatní asi raději zapomeňme, i když tam působí bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Ne kvůli politice, ale ekonomické nenávratno­sti.

Máte-li pocit, že jde omimořádný chaos, pak je správný. Není to však tím, že by světové plynárenst­ví stálo na křižovatce. Problém je v tom, že energetika není zatím ochotná akceptovat fakt, že její silová pozice slábne a nadále bude. Než se s ním smíří, uplyne mnoho času při rozhodován­í o potřebnost­i/nezbytnost­i dalších plynovodů Nord Stream či Gazela, jaderných elektráren Temelín či o jiných zásadních, nicméně systémově a vývojově překonanýc­h záležitost­ech. Šedá je každá teorie, zelený je strom života.

Bude-li dokončena jednotná evropská plynárensk­á soustava, ztratí ruský plyn politický potenciál a stane se standardní­m zbožím, jehož cena nebude odvozována od míry importní závislosti, jak je tomu dosud.

 ?? Cílem Evropské unie je dosáhnout pokrytí minimálně 40 procent své spotřeby dovozem zkapalněné­ho zemního plynu (LNG). FOTO PROFIMEDIA ?? Nárůst diverzifik­ace.
Cílem Evropské unie je dosáhnout pokrytí minimálně 40 procent své spotřeby dovozem zkapalněné­ho zemního plynu (LNG). FOTO PROFIMEDIA Nárůst diverzifik­ace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia