Lidové noviny

Bitva o Manchester jitří dávnou nenávist

- JAN PALIČKA

MANCHESTER/PRAHA Koupili jste ferrari a jezdíte s ním jako s fiatem. Nemáš koule! Táhni k čertu! Jsi posr..ej z Mourinha. Jsi bezpáteřní zbabělec! Výlev zlosti z nepovedené štace v Barceloně si fotbalový útočník Zlatan Ibrahimovi­c nechal do své otevřené autobiogra­fie, která se stala bestseller­em. Dnes po obědě se může mstít na hřišti. Po šesti letech potká trenéra, kterému vyčítal, že ho v Barceloně šikanoval. Ibrahimovi­c versus Guardiola. United versus City. Derby o Manchester má výkop v 13.30 a kulisy jsou exkluzivní. Na Old Trafford bude čekat 75 tisíc fanoušků, u televize další stamiliony. Na hřiště by mohly nastoupit jedenáctky v úhrnné hodnotě až 21 miliard korun, což by ze šlágru činilo nejdražší zápas v historii.

Oba týmy v úvodních třech kolech Premier League neztratily ani bod. Guardiola se v novém angažmá uvedl fantastick­y, jeho Citizens si drží průměr tři góly na utkání. Podobně se rozjel také Ibrahimovi­c, který si připsal tři trefy.

Nebyl by to Zlatan, aby před žhavým soubojem nevymyslel lehkou provokaci. Je mazaná, protože he- cuje soupeře a zároveň podporuje útočníkovu firmu A-Z, která vyrábí sportovní oblečení. Ve výstižném videu Ibrahimovi­c sedí za stolem, z pytlíku vytáhne reklamní tričko, poskládá ho a zabalí do připravené tmavé krabičky, na kterou černým fixem napíše adresu: Manchester City Claudio Bravo Ettihad Stadium Manchester M11 3FF Konkurenčn­ímu brankáři poslal dárek pro štěstí, protože... „Manchester United štěstí nepotřebuj­e, má Zlatana.“

172. městské derby zdaleka nepřitahuj­e jen kvůli starým jizvám, které zůstaly Zlatanovi na duši. Pep Guardiola se poprvé v Anglii postaví nepříteli Josému Mourinhovi. Světová agentura AP dokonce napsala: Mourinho United proti Guardiola City.

Dva z nejslavněj­ších trenérů fotbalové historie se potkávají od roku 2009 a jejich nevraživos­t už je pomalu zralá na knížku. Co cítí teď? „V Premier League je obrovská konkurence. Byl bych příliš naivní, kdybych se soustředil jen na Guardiolu a jeho Manchester City,“pravil José Mourinho. „Dobře to řekl. Není to soutěž mezi mnou a Mourinhem,“reagoval Pep Guardiola.

Vida, na tom se pánové shodnou, ale vsaďte se, že po poledni znovu vypukne malá fotbalová válka.

 ?? A kouč Pep Guardiola si v Barceloně nesedli FOTO ČTK ?? Zlatan Ibrahimovi­c
A kouč Pep Guardiola si v Barceloně nesedli FOTO ČTK Zlatan Ibrahimovi­c

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia