Lidové noviny

Poslední krok ke slavnému titulu

- KAREL KNAP

NEW YORK / PRAHA Jako by dění v tenisové špičce v posledních čtyřech týdnech řídila jedna slečna z Loun. Karolína Plíšková ve finále srpnového turnaje v Cincinnati roznesla Angelique Kerberovou 6:3, 6:1. Pokazila tak Němce šanci svrhnout z trůnu královnu Serenu Williamsov­ou.

A nechala Američanku vyrovnat rekord německé legendy Steffi Grafové v počtu týdnů v řadě strávených na prvním místě žebříčku (186).

Na US Open pak Kerberovou vzala na milost a uštědřila štulec Williamsov­é. Ve čtvrtečním semifinále ji vyřadila 6:2, 7:6, čímž udělala z Kerberové světovou jedničku. Williamsov­é zároveň znemožnila získat 23. grandslamo­vý titul, jímž by se utrhla Grafové na špičce historické tabulky v open éře.

Čtyřiadvac­etiletá Plíšková na betonových dvorcích v USA vyhrála jedenáct utkání za sebou. Zdolala pět soupeřek z top desítky, kam se po víkendu sama vrátí (na pátou či šestou pozici).

Po Hingisové, Clijsterso­vé a Heninové se stala teprve čtvrtou ženou, která na jednom grandslamu přemohla obě sestry William- sovy. „Nemůžu tomu uvěřit... Vlastně ano, můžu. Věřila jsem, že porazím kohokoliv, když zahraju dobře,“řekla v rozhovoru na kurtu.

Místo nenávisti pochvaly

Stála šťastná a šokovaná v největší tenisové aréně na planetě. V pondělí prvně nastoupila na proslulém Asheově stadionu a hned na něm triumfoval­a třikrát za sebou – zdolala Chorvatku Konjuhovou a domácí Venus a Serenu Williamsov­y. „Amerika mě musí nenávidět,“pravila v newyorské „betonové džungli“.

Jenže Amerika kromě svých sportovců miluje taky vítěze a Plíšková si svými výsledky i riskantním stylem získává fanoušky.

Při příchodu do studia Eurosportu poté přijala nadšenou gratulaci od někdejšího šampiona Wilandera. Kdysi ji za pádný servis a svižné údery chválil i skvělý Brit Murray.

Předevčíre­m samozřejmě většina z 23 tisíc diváků přála Williamsov­é. Mnozí však posléze smekli před agresivní taktikou, odvážnou a pevnou myslí české dobyvatelk­y.

V závěrečném tie-breaku Plíšková vedla 3:0, načež se její slovutná sokyně vybičovala k obratu na 3:4.

Jenže na prudce ozářené scéně pod temnou oblohou nad Queensem působila psychicky silněji o jedenáct let mladší Plíšková.

Williamsov­á nadějnou chvíli promarnila spácháním dvojchyby – 4:4. A další předvedla při rivalčině mečbolu. Teprve potřetí ve své košaté kariéře podlehla Češce a bilanci si pokazila na 44–3.

Plíšková v sobotumůže korunovat své báječné tažení. O titul se střetne s Angelique Kerberovou (28), která si ve druhém semifinále poradila s Dánkou Wozniackou 6:4, 6:3. Bude to jejich čtvrté finále. Loni ve dvou třísetovýc­h řežích v Birmingham­u a Stanfordu vyhrála Kerberová. Letos v Cincinnati, jak už bylo zmíněno, vládla Plíšková.

Česká útočnice proti německé blokařce, šampionce Australian Open. Kdo s koho? Třeba Wilander má jasno: „Pro mě je favoritka Karolína.“

Podivuhodn­á pouť betonovou džunglí vrcholí. Dnes večer hraje Karolína Plíšková ve finále US Open.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia