Lidové noviny

Hotel, který hledá cestu k „druhým“

-

počasí v zahradě) promítají artové filmy. „Máme mnoho dobrovolní­ků, kteří nás podporují v nejrůznějš­ích oblastech,“podotýká Zwettler. Sousedé přicházejí věnovat cizojazyčn­é knihy do hotelové knihovny, pomáhají se zařízením prostor. Magdas úzce spolupracu­je i s vídeňskou Akademií výtvarných umění a nabízí rezidenční pobyty pro umělce. Každý z bezmála devadesáti pokojůmá svůj osobitý styl a šarm. Hodně se tu pracuje s konceptem upcyclingu, tedy nového využití a zhodnocení starých kusů nábytku a dalších předmětů.

Koncem května sloužil hotel i jako volební místnost v druhém kole hlasování o nové rakouské hlavě státu: „Přišlo sem šest stovek lidí, aby odevzdalo své hlasy,“vzpomíná Zwettler. Vypráví, jak při té příležitos­ti zaměstnanc­i Magdas vymalovali ve svých jazycích na dlažbu před vchodem třetí sloku rakouské hymny, která začíná slovy „svobodně a věrně kráčíme do nových časů“a končí „milované Rakousko“. Fluoreskuj­ící barvou, aby ná- pis svítil ve tmě. „Zcela vědomě jsme si vybrali tuto třetí sloku, na znamení, že do nové doby jdeme směle. Máme zde momentálně zaměstnanc­e šestnácti různých národností, pro něž se Rakousko stalo novým domovem, a společně to zvládneme,“vysvětluje Zwettler.

„Jsme absolutně přesvědčen­i, že diverzita nejen Rakousku, ale Evropě celkově prospívá, a vidíme v ní velké šance. Jasně, že existují výzvy. Jsme si toho plně vědomi. Zde vMagdas hotelu jsme zatím neměli žádné negativní zkušenosti,“zdůrazňuje Zwettler. Dvě třetiny zaměstnanc­ů hotelu za sebou podle něj mají zážitek s útěkem ze své vlasti. Pravda, ne všichni zkušenost nedávnou: někteří žijí v Rakousku už řadu let a dlouho mají i pracovní povolení. Jen dosud nedostali možnost uplatnit se. V hotelu mohou získat potřebné zkušenosti, ale také si doplnit jazykové i odborné vzdělání, nutné pro další práci v cestovním ruchu.

„Doufáme, že se lidé, které jsme zde zaměstnali, během jednoho nebo dvou let vyučí a zvýší si sebevědomí natolik, že se budou moci ucházet omísto i v jiných hotelích a restaurací­ch, a tím znovu vytvářet volná místa pro další uprchlíky,“vysvětluje Zwettler. Když jsou si lidé vědomi vlastní ceny, mají podle něj větší motivaci dále se rozvíjet. A také jít za lepším – v Magdas zaměstnanc­ům zásadně vyplácí jen minimální mzdy, určené kolektivní smlouvou pro dané odvětví. S navýšením platu či dlouhodobý­m kariérním postupem tady počítat nelze.

Tady máš šanci – a snaž se!

Plán pomalu, ale jistě vychází. Za rok a půl provozu už zMagdas odešli do jiného hotelu dva zaměstnanc­i, další by měli brzy následovat. Gerhard Zwettler zároveň přiznává, že úspěšnost není stoprocent­ní: „Musím férově dodat, že jsme zde měli pracovníky, kterým jsme museli po pár měsících říci, že hotelnictv­í pro ně není právě vhodný obor. Základním předpoklad­em pro práci v hotelu a gastronomi­i je ochota nabízet služby,“říká ma- nažer. Ne každý na to zkrátka má povahu. On sám z branže pochází. Vystudoval specializo­vanou školu, po ní sedm let v hotelu pracoval. Pak se ale ve své kariéře vydal jiným směrem – mimo jiné se věnoval rozvoji SOS dětských vesniček ve střední a východní Evropě včetně České republiky. Do Magdas hotelu přišel původně jako poradce. „Pak jsem byl požádán, abych doporučení, která jsem představil, také uvedl do praxe. Proto jsem teď tady,“dodává s úsměvem.

Pracovníky si Zwettler pečlivě vybírá z přistěhova­lců, kteří jsou již registrova­ní na pracovním trhu. Spolupracu­je přitom s pracovním úřadem a sociální poradkyní, která v hotelu působí. „Tři nejlepší kandidáty nebo kandidátky si pozveme na zkušební jednodenní trénink a potom máme mnohem lepší základ pro rozhodován­í,“vysvětluje Zwettler. Předtím, než zaměstnane­c získá místo, je seznámen s přesným plánem toho, co se od něj v následujíc­ím roce očekává a jakou podporu mu přitom Magdas může poskytnout – například ve formě dodatečnýc­h kurzů. „Neinvestuj­eme do zaměstnanc­ů jen tím, že jim dáme pracovní místo, ale dále je i vzděláváme. A samozřejmě očekáváme, že naši budou tuto investici s velkou radostí přijímat a také o ni projevovat zájem,“dodává. Zatím to prý jde velmi dobře.

Hotel Magdas měl od začátku sloužit nejen jako projekt pro pár jednotlivc­ů, ale především jako vzor pro ostatní. Podle Zwettlera se mu i toto poslání daří naplňovat. V Rakousku je podle něj stále více podniků, které uprchlíky zaměstnáva­jí, další zaměstnava­tele bymohly motivovat rozhovory, které zástupci hotelu pořádají společně s Rakouskou hospodářsk­ou komorou.

O koncept hotelu je zájem i v zahraničí, například v Nizozemsku. „Tento vývoj, že by se značka Magdas uplatnila imezinárod­ně a měla větší vliv i v evropském kontextu, vnímáme velmi pozitivně,“říká Zwettler.

V Rakousku už pod hlavičkou Magdas funguje nejen hotel, ale i několik dalších sociálních podniků. Například dvě velké kuchyně, které zásobují pečovatels­ké domy Caritas a restaurace Magdas Kantine v desátém vídeňském obvodu. Od letošního května k nim nově přibyla čistírna, která má pomoci zpět na pracovní trh zejména dlouhodobě nezaměstna­ným. Na podzim by se podle Zwettlera měl přidat i nový projekt pod názvem Magdas Design, v jehož rámci mají mladí rakouští designéři vyvíjet prototypy, které se pak budou vyrábět v chráněných dílnách Caritas a prodávat.

„Jedním z našich přístupů je, že zcela vědomě přetváříme nevýhody ve výhody,“vysvětluje Gerhard Zwettler další díl filozofie značky, jejíž název se skládá z německých slov mag a das a v překladu znamená „líbí se mi“. „Právě v turismu je zvlášť cenné, pokud někdo má mezinárodn­í tým, který mluví různými řečmi – tam je to vlastně výhoda, a nikoli handicap,“zdůrazňuje. Pestrost personálu přináší svěží vítr v neposlední řadě i do hotelové kuchyně. V klasickém ubytovacím zařízení jen těžko dostanete ke snídani i čerstvý humus nebo falafel. Orientální lahůdky a zajímavé drinky ostatně Magdas nabízí třeba i při brunchích a společensk­ých akcích.

Magdas vypadá na první pohled jako kterýkoli západoevro­pský hotel, který si potrpí spíše na mladou a tak trochu alternativ­ní klientelu. Je ale víc než jen to.

Otazník tu však přece visí

Za svého jedenapůll­etého provozu posbíral hotel Magdas již několik prestižníc­h ocenění – loni na podzim například Hospitalit­y Innovation Award, letos v květnu jednu z cen SozialMari­e za sociální inovace, v červnu byl vyznamenán cenou Trigos pro sociálně angažované podniky.

Kam se ale bude projekt ubírat dál, až jeho čas za tři roky vyprší? „Co se stane s tímto domem, je zcela ve hvězdách,“podotýká smířeně Gerhard Zwettler. „Je to stavba ze sedmdesátý­ch let, bylo tady za malých nákladů opraveno jen to nejnutnějš­í. Pokud by to nadále měl být hotel, byly by zde nutné zásadní investice od střechy po sklep, kompletně nové topení,“vypočítává. Organizace Caritas podle něj navíc nemá ambici v oblasti cestovního ruchu trvale zakotvit – od počátku spíše chtěla vytvořit modelový projekt, který bude mít signální působení a bude inspirovat ostatní. Zwettler pevně doufá, že se to podaří – ideálně doma i v zahraničí.

 ?? Jasné barvy, veselé nápisy, koberečky, židle z blešáku, křesla jako po babičce, přívětivý a pestrý personál – a přece se vídeňský hotel Magdas v čemsi podstatně liší od běžné konkurence... FOTO PETER BÁRCI ?? Najdi pět rozdílů.
Jasné barvy, veselé nápisy, koberečky, židle z blešáku, křesla jako po babičce, přívětivý a pestrý personál – a přece se vídeňský hotel Magdas v čemsi podstatně liší od běžné konkurence... FOTO PETER BÁRCI Najdi pět rozdílů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia