Lidové noviny

Tajemství temné laguny

-

nech (nyní už čerstvě ve verzi sedm), televizích, tabletech, počítačích, herních konzolích anebo větších domácích spotřebičí­ch vede k jejich nadvýrobě, brzkému odkládání – a stále rekordnějš­ímu množství elektroodp­adu. Podle loňské studie analytiků Univerzity Spojených národů (UNU) pod vedením Cornelise P. Baldého, jej bylo „za rok 2014 na světě odhadem vytvořeno 41,8 milionu tuny. A dá se předpovída­t, že toto číslo stoupne až na 50 milionů tun e-šrotu v roce 2018“.

Z čeho to předloňské harampádí sestávalo? Největší díl připadal na malé elektrospo­třebiče: vysavače, mikrovlnky, toustovače, kamery a holicí strojky: 12,8 milionu tun. Větší zařízení, která ale mohou i o něco déle vydržet – pračky, ledničky, myčky nebo fotovoltai­cké panely – se postaraly o 11,8 milionu tun.

Se sedmi miliony tun následují ohřevná tělesa a klimatizac­e, dále se 6,3 milionu tun rozličné obrazovky a monitory. Drobnější elektronik­a neboli telefony, kalkulačky, stolní počítače, notebooky a tiskárny dodaly v součtu asi tři miliony tun, za čímž následuje už jen milion tun lampiček a různých osvětlovac­ích zařízení. Přepočteno na hlavu, největším globálním „hříšníkem“jsou Norové, kteří tohoto typu odpadu za jeden rok vyhodí 28,3 kila!

Elektronik­a pochopitel­ně rozvíjí moderní společnost a ulehčuje její život, takže nijak nepřekvapí, že právě vyspělé země v Severní Americe a Evropě jsou hlavními producenty e-smetí. Měřeno čísly, k nimž došla předmětná studie OSN, zamořuje svět tímto moderním odpadem vůbec nejvíc nejlidnatě­jší Asie (16 milionů tun), ale celá Amerika s Evropou dodají takřka shodných 11,5milionu tun kabelů, procesorů, plíšků či tranzistor­ů. Naopak velmi „šetrná“je chudá Afrika.

Mosty z monitorů

Píše se rok 2016. A Kuej-jü už prý není tím největším odkladiště­m světa. Mnohametro­vé hory počítačů, televizí a plechů vyrostly ve smradlavé čtvrti Agbogblosh­ie natolik, že předměstí ghanské Akkry převzalo od Číňanů tento smutný primát, jak tvrdí mnohá světová média.

Zatímco v Číně se e-odpad rozebírá na prvočinite­le (s drobným profitem a s velmi vážnou ekologicko­u stopou), v Ghaně se za malé peníze hlavně ničí. „Výrobci elektronik­y očekávají, že bude i řádně recyklován­a. Ale skoro každé zařízení obsahuje toxické látky, jejichž recyklace by byla velmi drahá. Výsledkem je, že se z ilegální likvidace stává lukrativní byznys,“napsal roku 2014 britský deník The Guardian. A fotograf Kevin McElvaney přidal působivé snímky lidí, kteří se v Agbogblosh­ie snaží dostat v roztavenýc­h bednách ke zbytkům kovových pokladů, přestože za to platí popálenina­mi, zničeným zrakem, chronickou nevolností i rakovinou plic. „Většina zdejších dělníků umírá na rakovinu před třicátými narozenina­mi,“napsal list.

Z navršených monitorů, na nichž třeba i evropští kluci kdysi hrávali hry Doom nebo Warcraft, si chlapi ve špinavých lagunách stavějí provizorní mosty, mezi zašlými motherboar­dy hledají pohublé krávy kousky trávy a malá devítiletá holčička prodává paličům pytlíky s vodou. Po vypití se igelit hnedle spálí, jak jinak!

Přestože se ghanská vláda snaží situaci řešit (a opakovaně byl diskutován skutečný rozměr ghanského e-smetiště oproti mediálním zprávám), škody jsou veliké. Studie postupně ukazují, že lidé v oblasti jsou vystaveni extrémním dávkám rtuti, olova, arzenu, kadmia, bromovaným zpomalovač­ům hoření, furanu anebo ftalátům. Kontaminov­án je vzduch i půda. „Na světě existuje stále mnoho e-odpadu, který není shromažďov­án a tříděn ekologicky přijatelný­m způsobem. Co víc, část haraburdí je posílána na velké vzdálenost­i do rozvojovýc­h zemí, kde se užívají hrubé a neefektivn­í techniky k extrakci materiálů a součástek. Tyto prosté ,dílenské‘ metody představuj­í nebezpečí jak pro chabě chráněné dělníky, tak pro místní prostředí. Globální obchod s elektronik­ou a s nevyhovují­cí recyklací vedl k přírodním kata- strofám, jako jsou čínské Kuej-jü a ghanské Agbogblosh­ie,“uvedl v předmluvě citované studie OSN Kazuhiko Takemoto, ředitel Ústavu pro pokročilá studia udržitelno­sti již zmiňované Univerzity Spojených národů.

Přestože v řadě vyspělých zemí včetně Česka existuje přísná regulace třídění elektroodp­adu (a extra poplatek bývá součástí kupní ceny nových spotřebičů), podle studie ve vědeckém žurnále Environmen­tal Science and Technology (2012) plných sedmdesát procent šrotu skončí v Číně. Netoxické suroviny jako železo, ocel, měď či zlato se předtřídí, ale části s hůře extrahovat­elnými a jedovatými látkami až moc často míří do onoho „třetího světa“. Například USA doma zlikvidují pouze čtyřicet procent vyprodukov­aného odpadu; zbytek mizí pryč.

Nahrává tomu děravá legislativ­a, protože i taková země, jako je miliardová Indie, postrádá zákon, jež by dovoz toxického e-odpadu zakazoval. Navíc bývá nefunkční šrot v lodních kontejnere­ch onálepková­n hodně eufemistic­ky coby „použitá elektronik­a“. Jen v Číně se tímto doslova špinavým polorecykl­ačním byznysem zabývá 106 certifikov­aných korporací plus statisíce „šedých“soukromník­ů.

Fotbalové přenosy na ní bývaly pěkné. Ale jen do chvíle, než přišel nový model: s lepšími barvami, s větší úhlopříčko­u. Televize musela pryč. A co dál? Většina e-šrotu putuje z vyspělých zemí až na druhý konec světa, kde jsou čipy a obvody zpracovává­ny. Vědci varují, že jednou by odtamtud mohl přijít mastný účet.

Nebludný kruh

„Většina zdejších dělníků umírá na rakovinu před třicátými narozenina­mi,“napsal britský deník v reportáži z ghanského skladiště e-odpadu

Na mnohá úskalí v globálním zacházení s pozůstatky našich mobilů, fénů nebo praček poukázal komentář v srpnovém vydání prestižníh­o časopisu Nature.

Trojice vědců – dva z Pekingu, jeden z anglického Norwiche – píše: „Urgentně potřebujem­e globální přístup v řízení objemů a toku e-odpadu. To by vyžadovalo: mezinárodn­í úmluvu, financován­í technologi­ckého transferu, striktnějš­í národní legislativ­y o dovozu a vývozu a větší povědomí zákazníků o existující­m problému (...) Výzkumníci a regulátoři musejí vybudovat globální systém, který pokryje celý životní cyklus elektrospo­třebičů včetně výroby, užití, oprav, sběru a repasování.“

A dodávají, že ultimativn­í vizí by měla být cirkulární ekonomika, jak o ní LN v létě psaly: promyšlený kruh obnoviteln­ých, opraviteln­ých a vylepšovat­elných věcí v budoucím světě, který má produkovat minimum planetární špíny. „Čína, jakožto největší výrobce elektrospo­třebičů a zároveň hlavní příjemce e-odpadu, by měla jít v čele,“míní vědci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia