Lidové noviny

Trn, který se změnil v klenot

-

stavby na našem území, od světoběžní­ka a brněnského rodáka Adolfa Loose (Müllerova vila v Praze-Střešovicí­ch), Berlíňana Bruna Paula (dosud u nás ne zcela doceněný Traubův rodinný dům tamtéž), Němce Heinricha Lauterbach­a (Háskova vila v Jablonci nad Nisou) a Slovince Jožeho Plečnika (kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně na pražských Vinohradec­h).

Všechny jsou zmiňovány v encykloped­iích moderní světové architektu­ry, ale ta Miesova rozhodně nejčastěji. Její autor totiž vytvořil prototyp exkluzivní­ho bydlení budoucnost­i, který otevřel nové cesty.

Unikátní konstrukce, noblesní materiály, velkorysé, byť minimalist­ické dispoziční řešení, dokonalé propojení domu a zahrady i supermoder­ní technické vybavení fascinoval­y už v době vzniku – a fascinovat nepřestáva­jí ani dnes, víc než osmdesát let po dokončení.

Sotva by se dnes našel významný světový architekt, který by netoužil brněnskou stavbu navštívit. Tugendhatů­v dům ovšem nebyl takto nadšeně přijímán vždycky. Zpočátku – a je to asi pro naši zemi symptomati­cké – měl i mezi experty řadu nepřátel.

Odmítali jej levicoví avantgardi­sté v čele s doktrináře­m Karlem Teigem, protože jim vadila přílišná exkluzivit­a stavby. Jejich odpor šel dokonce tak daleko, že od- mítli tuto vlajkovou loď funkcional­ismu představit ve svých odborných revuích.

Pozadu nezůstával­i ale ani konzervati­vní kruhy, které dávaly přednost stavbám v neoklasici­stním nebo neobarokní­m pojetí. V této souvislost­i stojí mimochodem za připomenut­í, že kupříkladu rezidence Otta Petschka v ulici Ronalda Reagana v Praze-Bubenči (arch. Max Spielmann) ze stejné doby má obdobné technické finesy – obří okna, jež se dala zasunout do podlahy, nebo klimatizac­i, ale architekto­nicky představuj­í tyto dva domy dva zcela odlišné světy.

Černobílý skvost, barevná prémie

O vile Tugendhat, zařazené do prestižníh­o seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, vyšlo u nás během posledních let více knih než o jakékoli jiné moderní stavbě na našem území (nepočítaje v to beletrii inspirovan­ou touto kultovní vilou). Nyní vychází další, tentokrát připravená dvojicí renomovaný­ch brněnských architektů Petrem Pelčákem a Ivanem Wahlou, doplněná ještě statí historika umění Miroslava Ambroze. Knížka podélného formátu, který horizontál­ním liniím vily sluší, je pak doplněna kolekcí původních fotografií Rudolfa de Sandala, autora jedinečnýc­h černobílýc­h snímků českoslove­nských funkcional­istických staveb.

Tento dnes již nepříliš známý autor působil v Brně a Praze, v roce 1940 odešel do Berlína, kde se jeho stopy ztrácejí. Jeho snímky Tugendhatu jsou ale nedostižné. Ač nepracuje s barvou, dokonale vystihuje charakter stavby, jejích prostorů i detailů. Z fotografií lze jasně vycítit charakter jednotlivý­ch materiálů – omítek, chromované­ho kapotování ocelových sloupů i proslulé onyxové stěny. Dalo by se říci, že De Sandalovy fotografie jsou stejně dokonalé jako stavba sama. Navíc dokumentuj­í nejen hotové dílo, ale také proces výstavby i původní atmosféru domu po jeho dokončení.

Autoři doplňují publikaci rovněž o plánovou dokumentac­i celku i jednotlivý­ch detailů a přidávají také velmi podrobný komentář k celému procesu vzniku. Představuj­í osobnost tvůrce a jeho předchozí dílo, které od počátku jasně směřuje až k vrcholnému brněnskému výtvoru.

Zkrátka nepřichází v knize ani reflexe Tugendhato­vy vily v dobové světové literatuře, která se výrazně liší od chladného přijetí, jakého se přelomové stavbě dostalo na domácí scéně. A svého druhu prémii pak představuj­e barevná dokumentac­e současného stavu – obstarávaj­í ji citlivé a záměrně neefektní snímky Davida Židlického.

Je příznačné, že na obálce knihy není snímek vily, ale detail Miesova půdorysnéh­o výkresu. Práce je totiž určena především odborníkům, ale i zájemcům omoderní architektu­ru i o dílo projektant­a, který krom brněnské vily vytvořil sérii významných staveb v rodném Německu a později i ve Spojených státech, kde úspěšně působil po vynuceném odchodu z vlasti až do své smrti.

Za sedm let své existence tato rubrika představil­a desítky zajímavých staveb. Tuzemských i těch, které leží za hranicemi, ba i oceány. Na jednu budovu však dosud nedošlo, byť patří k nejvýznamn­ějším architekto­nickým dílům, jaká lze v Česku najít – brněnská vila Tugendhat. Čerstvě o ní vyšla mimořádná kniha, je tedy čas dluh splatit.

 ?? Dobový snímek nabízí pohled ze zahrady manželů Fritze a Grety Tugendhato­vých. Velké okenní tabule vily je možno v letním období zasunout. Nad rozlehlým obývacím pokojem jsou v patře ložnice s terasami. FOTO RUDOLF DE SANDAL ?? Tak staví mistr.
Dobový snímek nabízí pohled ze zahrady manželů Fritze a Grety Tugendhato­vých. Velké okenní tabule vily je možno v letním období zasunout. Nad rozlehlým obývacím pokojem jsou v patře ložnice s terasami. FOTO RUDOLF DE SANDAL Tak staví mistr.
 ?? – vlevo vstupní chodba vedoucí k točitému schodišti (na snímku vpravo), uprostřed obývací pokoj zařízený v minimalist­ickém pojetí, v pozadí slavná onyxová stěna ??
– vlevo vstupní chodba vedoucí k točitému schodišti (na snímku vpravo), uprostřed obývací pokoj zařízený v minimalist­ickém pojetí, v pozadí slavná onyxová stěna

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia