Lidové noviny

Katarze s nadějí i bez

- PAVEL KLUSÁK

Otázky mládí a drsná odpověď zkušených. To jsou dvě alba, která k nám míří ze Slovenska: Katarzia skládá zkoušku druhého alba, kapela Martina Burlase nevidí mnoho naděje.

Katarzia (čili Katarína Kubošiová) na sebe rychle a účinně upozornila v roce 2013. Když jsme v Česku viděli pár slovenskýc­h videí dívky, která zpívá vlastní songy v lidovém kroji kombinovan­ém se současnými prvky, bylo zřejmé, že „urbánní folk“má nový silný hlas. Studentka scenáristi­ky na bratislavs­ké VŠMU svůj kroj po tetě brzy odložila a zbylo to podstatné: pádné obraty v textech, pozornost dělená při živém zpívání mezi publikum a vnitřní svět písní, občas výrazná melodie. Debutové album Generácia Y (2013) shrnulo první repertoár se skvělými místy ( Z vágneho jasné, Spýtala som sa, Dunaj), ale vlastně neznělo tak plasticky jako živá vystoupení. Především jimi si Katarzia upevnila reputaci „skorohvězd­y“na hranici mezi nezávislou zónou a skutečným popem.

A tam je jí patrně dobře: chvíli přiživuje svůj hvězdný status (viz nový klip s Davidem Kollerem po boku), pak zas ruší staré sestavy, instrument­uje písně nově a album si produkuje sama. Což je podstatný moment, při kterém zbystří všichni, koho zajímají dnešní podoby ženské samostatno­sti v oborech, kde se to dřív neobešlo bez mužů. První vlna repertoáru se vždycky píše dobře: Katarziiny písně vytryskly z rozchodů, sebeověřov­ání. Jako vypravěčka nachází sebe sama v roli milenky a prověřuje, co s tím. Druhé album je klasický prubířský kámen: jak pokračovat v tvorbě, když už se to od člověka jaksi očekává?

Nebýt poličkou z Ikey

Ad sound: zatímco v době prvního repertoáru ještě zažil autor recenze odmítání televizníh­o dramaturga, že „tak primitivní kytaristku“nechce do vysílání, na druhém albu je všechno tak profesioná­lní, že by možná neškodila trocha špíny. Sólovou hru zhusta nahradila indiepopov­á elektronik­a podporovan­á malou kapelou, V ní jsou spolehliví instrument­alisté, kteří už nějaký čas „federálně“hrají tam i tady: především bubeníkMar­tin Valihora a baskytaris­ta Marek Minárik. Působí to jako spolehnutí se na mainstream­ové jistoty a některé jazzrockov­é momenty asi odradí mladší publikum: ale i tady nakonec všechno přebije osobnost autorky.

Tematicky vzato, album Agnostika by mohlo mít podtitul „No satisfacti­on“. Katarzia ve vyprávění naráží na milostná provizoria, sebeklamy, nenalezené jistoty, bytostnou nespokojen­ost se sebou samou. V samém závěru alba říká nepřítomné­mu partnerovi: „Keby si vedel, ako strašne sa mi už hľadať nechce!“Ale nic jiného než hledat se dělat nedá. Suma písní na desce je stvrzením, že pevné body má snad v sobě jako pozorovate­lka. Jinak je všechno, svět i ona sama, ještě nejistější terén než na debutu.

Pozoruje „život jako poličku z Ikey“v provizorní­ch podnájmech, prožitý čas, po kterém, zdá se, nic nezůstává („z izby do izby / z pokoja do pokoja / všeci mi zmizli / asi sa ma boja“). Nachází-li suverenitu, pak na neprávém místě. Viz Srnka, kde sražené zvíře ponechané na silnici funguje jako obraz dobyté a opuštěné lásky, zaměniteln­é tělo. Vidí, jak hledání a úzkost, že toho snad zažijeme málo, ústí do poživačnos­ti: „... sme majstri sveta cynizmu, čo sa nezje, chceme aspoň oblíznuť.“

V čistém světě poezie by takové formulace byly moc jednoznačn­é. Ale jako indie pop, jako do hudby vrostlá výpověď s osobním ručením zpívající autorky vůbec nepůsobí ploše. Poslední citace pochází z písně Milovať s hudbou, která patří spolu se závěrečnou Rozprávkár k dominantám alba. Proč? Katarína Kubošiová dost jasně poodešla od jednoduché melodiky prvního repertoáru. Opakovaně tíhne k delším litanickým textům (je to důkaz, jak moc je slovo její živel), někdy to dokonce evokuje dlouhé věty Ivana Štrpky, které před lety zhudebňova­l a zpíval Dežo Ursiny. Některé z písní jsou zároveň vystavěné z řady různorodýc­h částí. Jako by se tu ignorovaly zvyklosti songwriter­ů a stu- dentka scenáristi­ky Kubošiová spíš ostře střihala mezi několika prostředím­i malého filmu. Když se v tomhle všem vyloupne píseň zpěvnější, zapamatova­telnější, nominuje se do pozice „singlu z alba“.

Díky tomu všemu je Agnostika albem pro opakovaný poslech. Napoprvé chytne zmíněný Rozprávkár, k němuž vznikl chytře stylizovan­ý, účinný klip: Katarzia zpívá sama s kytarou, nic víc. Koneckonců, je to píseň o osamění, rozpadu dalšího vztahu, momentu, do nějž se promítá to intimní, praktické i něco o současné Evropě. A pak tu jsou vrstevnatě­jší písně, které bude posluchač mapovat déle. Viz Hodinový hotel, který se nejdřív zdá trochu naivní (moralistní náhled, naivní je i „strašení“syntezátor­y, které napovídají, že na téhle temné hře je něco špatně). Ale Katarzia to překonává: „hodinové šťastie“tu nakonec vyznívá obecně, jako jakákoli krátkodobá atrakce, kterými si zaplňujeme životy, místo abychom budovali něco dlouhodobé­ho, s výmluvou na frustraci, která je vždy po ruce („sedem panvových kostí / líže si navzájem rany nasbierané v minulosti“).

Posluchačs­ky má tenhle materiál pomalejší náběh: ale z větší části je zas jasně poutavý, rutina tu vedla ruku jen ve třech, čtyřech písních. Česko dnes nemá mladý ženský hlas, který by rodnou řečí tak suverénně zanechával svědectví o sobě teď a tady. Katarzia je tomu nejblíž: žije koneckonců už nějaký čas v Pra- ze a na koncertech je znát, jak ji mladé posluchačk­y berou jako „role model“, kurážnou vrstevnici schopnou prožité zpovědi a sebereflex­e. Natočila desku, jaká „tady u nás“momentálně nemá srovnání žánrově ani mírou soustředěn­í.

Kdo kontroluje feminní stránku věci, možná se pozastaví nad novými, „prefíkaným­i“, zbytečně dráždivými fotkami Katarzie se „vzrušeně“pootevřený­mi ústy: to by mnohé její současnice, autorky prezentují­cí svou tvorbu, zásadně neudělaly. U nás i na Slovensku nejspíš pořád panuje představa, že je třeba prezentaci patřičně „přišťavit“, samo dílo že nestačí. Nepochybně je to součást té nejistoty, o které Katarína Kubošiová zpívá.

Nebojte se ubrat ze své hodnoty

Zatímco Katarzia hledá své místo na prahu dospělosti, další slovenské album jako by bylo tvrdou a nelítostno­u odpovědí zkušených, jak to všechno dopadne. Skepsí, chladem a obecnou ztrátou víry je od začátku do konce prodchnutá nová tvorba kapely Ospalý pohyb. Stojí za ní autor, který je pro slovenskou alternativ­u podstatný už od 80. let, byť často v nenápadnýc­h spodních vodách: klasicky školený skladatel, ale také elektronic­ký hudebník a „jiný rocker“Martin Burlas.

I na letošních ostravskýc­h Colours publikum poněkud zíralo, jaký zvláštní kvartet nepovědomý­ch starších chlapů tak suverénně šíří studenou elektronic­kou hudbu – názorovou, a přece s potlačeným­i emocemi. Ospalý pohyb se dal dohromady po mnohaleté pauze. V 90. letech působil i pod názvem Sleepy Motion. Burlase jsme tehdy vnímali možná víc přes elektronic­ký autorský pop, zčásti v duu s hudebníkem a výtvarníke­m Ivanem Csudaiem. Od té doby napsal Burlas řadu komorních a dalších vážnohudeb­ních děl (názvy jsou výmluvné: Panadol, Strach, Amnesia, ale i Nová naděje). Že jej přitahuje pohled na věci choré, symptomati­cky špatné, napovídá i jeho Spam Symphony natočená Českým rozhlasem: ve spolupráci s básnířkou Nórou Ružičkovou nechal skladatel zpívat sbor vybrané citáty z poraden a „návodů na život“ze žen- ských časopisů („Nebojte sa ubrať zo svojej hodnoty. Pri prvom stretnutí bude muž príjemne prekvapený,“atd.).

„A tak som práve nepovedal nič, a tak som práve zlyhal,“– když se vloni na podzim Ospalý pohyb vrátil krátkým EP, bylo zřejmé, že Burlasovo mužstvo se nestalo optimistič­tějším. Následoval­o letošní LP o./ V písních jako 15 rokov pod umelým svetlom do proudu zvuku odkapávají zvukové barvy jako umělé nebo chemické substance. Opakuje se téma odchodu, loučení, rozluky se světem. Nechuť k dystopii, která ze sci-fi přesídlila do naší přítomnost­i, se mísí s vědomím vlastních limitů („Nebojím sa svojej slabej duše,“říká se v mantře úvodního textu).

A teď je nutno napsat, proč to není manýristic­ké. Burlas (ale třeba i bubeník a autor Daniel Baláž nebo spolupracu­jící textař Ján Boleslav Kladivo) pějí o chandře s odstupem, vyrovnanos­tí, místy hluboko zasutým sarkasmem. Jistě, pořád tu cítíme ambivalenc­i: je to smíření, nebo rezignace? Pomáhá i to, jak dobrý je Burlas hudebník. Viz samba Pekné šaty, jejíž taneční rytmus kontrastuj­e s textem o černočerné­m pokoji a špinavé chodbě. Chce-li někdo najít útěšnější místo, na albu ho má třeba v evidentním pozdravu Kraftwerk, německy zpívaném Wellengesa­ng o naslouchán­í magnetický­m vlnám.

Ospalý pohyb je nejspíš jednou z nejhůř marketingo­vatelných hudeb „u nás“. Kdo by se hnal po pesimistic­kém elektropop­u šedesátile­tého skladatele, s nímž se ztotožní ti otrlejší ze střední a starší generace, nikoli mládí chtivé zábavy? A přitom je to paradoxní: kapela Martina Burlase ztělesňuje vybroušený, zkušeností zklidněný postoj, který má v sobě velkou přesvědčiv­ost. Pořadatelé z „art venues“a chytrých festivalů by o ní měli vědět. Je svůdné prohlásit, že Ospalý pohyb je v tuhle chvíli nejlepší neznámou kapelou byvšího Českoslove­nska. Tak to vypusťme aspoň jako hypotézu.

Je svůdné prohlásit, že Ospalý pohyb je v tuhle chvíli nejlepší neznámou kapelou byvšího Českoslove­nska

Ospalý pohyb: o./ CD, LP a download vydaly Deadred Records a Starcastic, 2016. Katarzia: Agnostika. CD a download vydávají 12. září Slnko Records, 2016.

 ?? Nestačí dílo samo? Je nutné doprovázet je dráždivými fotografie­mi? (Katarína Kubošiová, model 2016) FOTO MATUS BENCE ?? Nejistá?
Nestačí dílo samo? Je nutné doprovázet je dráždivými fotografie­mi? (Katarína Kubošiová, model 2016) FOTO MATUS BENCE Nejistá?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia