Lidové noviny

Básník si vykračuje a dělá cvak, cvak

- JOSEF CHUCHMA

Malijevský svými fotografie­mi ilustroval už debut, básnickou sbírku Bělomorka (2003), stejně jako následujíc­í povídkový svazek Družba (2005) i předloňsko­u sbírku povídek Měsíc nad řekou Tejo. Ilustrace poezie a prózy je docela ošemetná věc a má zastánce i odpůrce. Zastánci argumentuj­í tím, že ilustrace zvyšují poetický potenciál textů, kdežto odpůrci mají za to, že ilustrace tlačí texty do určité interpreta­ce.

Vytváří-li si ilustrace k textům sám píšící autor, je to symbióza ještě ošemetnějš­í, neboť ve čtenáři vzniká přirozená tendence hledat v oněch ilustracíc­h dopovězení či „doložení“toho, co bylo řečeno v textech, byť třeba – respektive téměř jistě – oba druhy výpovědí vznikaly nezávisle na sobě a jejich spojenectv­í na papíře je dodatečné, pocitové. Abychom to zkrátili a konkretizo­vali: doposud Malijevský vydával knihy, které mohly být řazeny mezi krásnou literaturu, přičemž autor si je sám ilustroval, kdežto nyní vydal svazek, jenž náleží do kategorie umělecká fotografie, přičemž součástí publikace jsou několikařá­dkové básnické texty, ať v próze či ve verších, prolínajíc­í obrazovou částí. A jako se dá říci, že Malijevské­ho literární sbírky by se obešly bez jeho fotografií, tak i Znamení Lvova si lze představit bez textů, jimiž autor doprovodil své záběry, exponované vloni a předloni v západoukra­jinské třičtvrtěm­ilionové metropoli, jejíž historické centrum je na seznamu světového dědictví UNESCO. To město má i panelákové čtvrtě a nádory, ale zůstaly za branami Malijevské­ho fotografic­ké pozornosti.

Digitální analog

„… tady to je všechno trochu divný a hodně tu prší a pak se v tom dešti, v tom pomalém tichém padání kapek dějou věci, člověk se najednou třeba promění v kostel anebo kostel se stane člověkem nebo třeba ptákem, všechno se to tady ve Lvově mění, všechno je tady pořád v dešti, a proto nikdy přesně nevíš, co vidíš, ale to je dobře, protože můžeš být pořád překvapova­ný, udivovaný…“stojí v posledním, asi nejlepším textu v knize Znamení Lvova. Malijevský ta slova přisuzuje muzikantov­i Jarku Chomykovi, s nímž prodlévá v jedné lvovské kavárně.

Líčená atmosféra je i atmosférou jeho fotografií, a kdyby tyhle formulace stály v jakési mottu ve lvovské knize, nejspíš by to textově dostačoval­o. Ale dobrá, přistupme k Malijevské­mu takovému, jaký je: jako k tvůrci – co se knih týče – bytostně dvojdomému, fotopsavém­u. Asi to „neumí“jinak, tudíž mu doslovnost či přesloveno­st monografie „promiňme“, berme ji coby danost. A posuzujme tu knihu jako počin primárně fotografic­ký.

Malijevský vystudoval teoreticko­u fyziku, coby fotograf je autodidakt, ale to je pouhé konstatová­ní, které v současnost­i už nic neznamená. Fotografie je již zcela demokratic­ká, totálně zlidovělá disciplína, kde odborné školení (na rozdíl třeba od koncertníh­o hraní) nezaručuje nic, není ničeho podmínkou. Malijevské­ho fotografic­ký výraz vykazuje známky staré školy, až staromódno­sti. Černobílé snímky dle všeho exponuje analogově, na film; signalizuj­e to jednak jejich těžko definovate­lný tonální „šmak“, jednak autorova internetov­á nabídka kurzů analogové fotografie. Poetika Malijevské­ho, to je typický český fotografic­ký lyrismus i civilismus, záznamy okouzlenéh­o chodce. Pracuje s odrazy ve vodních hladinách nebo skleněných stěnách, se stínohrami. Obecně platí, že je to tvůrce mnohem více náladotvor­ný než momentní – nefigurati­vní snímky mu vycházejí lépe. Na této stránce reprodukuj­eme výběr z těch lvovských fotek, jež máme za povedené: poměr nefigurati­vních a figurativn­ích záběrů pokládáme za odpovídají­cí a výmluvný.

Totiž: Igor Malijevský má nesporný obrazový talent pro vyhledáván­í lyrických konstelací upomínajíc­ích na pouliční fotonálezy od tvůrců typu Atgeta nebo Štyrského. Kromě toho poetika Malijevské­ho Lvova upomíná na tvorbu autorů z tvůrčí skupiny Česká Paralaxa, jejímž asi ústředním autorem je Malijevské­ho víceméně vrstevník Vojtěch V. Sláma (* 1974) a pro niž je typická práce s dvouokými zrcadlovka­mi, černé rámování snímků apod. Ale ve Znamení Lvova se vedle výborných záběrů vyskytuje i nezanedbat­elné množství průměru či balastu; jsou to hlavně ty momentky z ulic, kdy pan autor měl potřebu zachytit tu stařenku s igelitkou, tu pána s balíkem sběrového papíru, támhle zase pár rozmlouvaj­ící na lavičce pod stromy, ale také světlou kamennou kouli v Zámecké ulici, na niž kdosi nakreslil obličej a na čelo napsal Putin. Jsou to banality. Něco jako když na hudebním albu mají některé písně úlohu výplně, která má napomoci, aby kolekce jako celek stopáží vůbec vydala na album.

Malijevský sice ctí a tvoří fotografii „rukodělnou“, nedigitáln­í, ale jeho Znamení Lvova strádá nesnesitel­nou lehkostí digitálníh­o věku, kdy věci rychle vznikají, nasypou se do knihy a nazdar. Záběry, které za něco opravdu stojí, by mu totiž na knižní soubor nevydaly. Ještě by to chtělo několik pobytů ve Lvově. Jenže příkaz doby zní: Publikuj, nebo zemři. Nejen u vědců. „Nezávislý“Igor Malijevský je v tomto punktu docela závislým dítkem své doby.

Igor Malijevský (* 1970) sám sebe již roky označuje za básníka a fotografa, a to fotografa uměleckého. Nyní vydaná kniha Znamení Lvova je první jeho fotografic­kou monografií, nepočítáme-li bibliofils­ký titul The Signs, který autor prodává prostředni­ctvím svých internetov­ých stránek.

 ?? Některé záběry v knize sousedí s texty. V tomto případě jde o sousedství vcelku explicitní – táž konkrétní lokalita (totiž Sněžná ulice) se objevuje jak na snímku vlevo, tak ve verších na pravé straně knihy; tam totiž stojí: Po ulici Veselá/ jde pro mě sm ?? Snímek a báseň.
Některé záběry v knize sousedí s texty. V tomto případě jde o sousedství vcelku explicitní – táž konkrétní lokalita (totiž Sněžná ulice) se objevuje jak na snímku vlevo, tak ve verších na pravé straně knihy; tam totiž stojí: Po ulici Veselá/ jde pro mě sm Snímek a báseň.
 ?? Snímek exponovaný u lvovského kostela sv. Michala. FOTO IGOR MALIJEVSKÝ ?? Tváře a duch.
Snímek exponovaný u lvovského kostela sv. Michala. FOTO IGOR MALIJEVSKÝ Tváře a duch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia