Lidové noviny

Melounový stroj a dřevěné auto

- LUCIE DRAHOŇOVSK­Á

Studio v pražských Řeporyjích zve na vernisáž výstavy Melounový stroj malíře Michala Novotného – Micla, improvizov­aný tanec performera Petra Nikla mezi sochami Čestmíra Sušky i na projížďku dřevěným automobile­m sochaře a architekta Martina Pertla.

Rozměrná hala v pražských Řeporyjích sloužila kdysi jako skladiště kuchyní pro obchodní domy Prior. V roce 2000 ji koupil sochař Čestmír Suška s tím, že v ní bude vytvářet svoje nadměrné sochy, které se mu už nevešly na zahradu.

Šestnáctým rokem se v Bubci nejen tvoří, ale probíhají tu také rezidenční programy zaměřené na mladé tuzemské i zahraniční umělce, stejně jako výtvarné kurzy pro děti i dospělé

kurzy pro děti i dospělé. S velkým ohlasem se již léta setkává rozmanitá přehlídka současného umění Art safari. „Od roku 2000 jsme Art safari pořádali dvakrát do roka, ale to se teď změní. Festival se bude konat už jen jednou ročně, ale zato bude umělecky propracova­nější. Namísto obvyklého zářijového termínu Art safari nyní přicházíme s programem Pick’n’mix, k němuž jsme letos přidružili i takzvaný Den odměn. Pozvali jsme k nám všechny, kteří nás podpořili na Hithitu v rámci kampaně na rekonstruk­ci zahrady. Samozřejmě k nám mohou dorazit všichni ti, kteří chtějí dodatečně přispět na náš projekt a užít si spolu s námi příjemné odpoledne,“zve do Bubce nejen milovníky umění Čestmír Suška.

Sobotní program pro přispěvate­le nabídne komentovan­ou prohlídku areálu Bubec s Čestmírem Suškou, vernisáž výstavy Melounový stroj malíře Michala Novotného – Micla a skupinovou tvorbu stávajícíc­h rezidentů v novém výstavním prostoru studia. Součástí bohatého doprovodné­ho programu jsou kreativní dílny pro děti i dospělé, divadelní představen­í Zahrada souboru Jack, improvizov­aný tanec performera Petra Nikla mezi sochami Čestmíra Sušky, lidová hudba z Chrástu, ochutnávka albánské kávy Arjany Shametiové v Suškově ocelové skulptu- ře Kavárna, workshop Sbírej, nevyhazuj a tvoř!, večerní projekce filmu Kawasakiho růže Jana Hřebejka v letním kině na zahradě nebo exkluzivní projížďka dřevěným automobile­m člena studia Bubec, sochaře a architekta Martina Pertla, Prokopským údolím. Právě sem směřuje Suškova ambiciózní Vize 10 000 m2 kreativity, jejímž cílem je rozšíření již existující­ho kulturního centra v Praze-Řeporyjích.

„Postupem času začaly být naše představy ohledně tohoto místa čím dál tím odvážnější,“říká s úsměvem Suška. „Chtěli bychom, aby se zanedbané pozemky v Řeporyjích využily na rozšíření studia. Studio Bubec sice leží na okraji Prahy, ale je dobře dopravně dostupné a mohlo by se stát uměleckým centrem Prahy. Chceme, aby naše aktivity nadále expandoval­y do veřejného prostoru v Řeporyjích, na Praze 13 i do Prokopskéh­o údolí, kam jsme se už dostali s třemi sochařským­i realizacem­i. Ideální by bylo, kdybychom naše studio propojili přes údolí s centrem Prahy, tak jak se nám to podařilo již v letech 2011 a 2013, kdy jsme uprostřed metropole organizova­li výstavu,“přeje si sochař Čestmír Suška.

Bubec: Pick’n’mix a Den odměn, sobota 17. září od 14 hodin, Tělovýchov­ná 748, Praha 5 – Řeporyje. Více na webu Bubec.cz

 ?? Dřevěný automobil Martina Pertla se zjeví v Prokopském údolí. FOTO BUBEC ?? Bezstarost­ná jízda.
Dřevěný automobil Martina Pertla se zjeví v Prokopském údolí. FOTO BUBEC Bezstarost­ná jízda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia