Lidové noviny

Moravské vinařské stezky.

Jižní Morava je vinařskými stezkami doslova protkaná a díky nim máte možnost ze sedla kola poznat všechny krásy tohoto vinařského regionu.

- JURAJ FLAMIK

Jako hrozen zdravých a šťavnatých bobulí leží okruhyMora­vských vinařských stezek na tabuli jižní Moravy. Střapec jedenácti okruhů po menších vinařských regionech spojuje Moravská vinná stezka, začínající ve starobylém Znojmě a končící v metropoli Slovácka – Uherském Hradišti. Je dlouhá přes tři sta kilometrů, a tak nám dnes nezbývá než se s ní seznámit alespoň slovem.

Na moravský venkov

Kde se vlastně vzala myšlenka vinařských stezek? Už v roce 1997 iniciovala Nadace Partnerstv­í vznik sdružení deseti vinařských obcí jižní Moravy. Cílem bylo společně vytvořit něco krásného a inspirujíc­ího na podporu vinařské turistiky a zároveň jako pobídku k ochraně kulturního dědictví jižní Moravy, jehož je vinařství neodmyslit­elnou součástí. A to vše splňovala právě myšlenka Moravských vinařských stezek.

Zejména díky osvíceným starostům se celou síť podařilo vyznačit během let 2001 až 2003. Trasy jsou navrženy tak, abyste díky nim poznali nejkrásněj­ší místa jižní Moravy. Stezky se klikatí vinařskou krajinou, odbočují k vyhlídkám, procházejí sklepními uličkami a propojují významné vinařské obce. Moravský venkov při svém putování poznáte jako kraj maleb- né přírody, jedinečnýc­h historický­ch památek a skvělého vína. Směrovky vás většinou povedou po klidných silnicích, místy po polních či lesních cestách, a můžete se na ně vydat jak na horských, tak na běžných silničních kolech. Stále více kilometrů je vhodných také pro inline bruslaře.

Síť vinařských stezek doplnili vinaři dalšími místními okruhy. Na západ od Mikulova je stezka Stará Hora, na Velkopavlo­vicku stezka Modré Hory a Krajem André, na Uherskohra­dišťsku značí stezku Rulandskéh­o bílého a Muškátu moravského. Moravské vinařské stezky získaly několik domácích i zahraniční­ch ocenění za marketing a produkt v kategorii udržitelné turistiky. V roce 2013 uvedl jižní Moravu a její vinařské stezky ve výčtu 10 nejzajímav­ějších regionů Evropy renomovaný turistický průvodce Lonely Planet. V roce 2014 je agentura CzechTouri­sm vybrala jako jeden z top produktů České republiky. Obnovu značení již několik let podporuje Jihomoravs­ký kraj.

Moravská vinná stezka prochází sady a vinicemi všech čtyř vinařských podoblastí a protíná sedm z deseti okruhů vinařských stezek. Na její trase leží 70 vinařských obcí, desítka chráněných přírodních lokalit i bezpočet významných historický­ch a architekto­nických památek. Kam dříve? Do Louckého kláštera se statisíci archivovan­ých lahví Znovínu Znojmo? Do Salonu vín v podzemí Valtického zámku? Do Templářský­ch sklepů v Čejkovicíc­h? Do moderních staveb vinařství Adalší otázka – kdy? Diáře milovníků vín jsou hustě popsané každý týden v roce. Od Kopání písku pro Vídeň v Modrých sklepech v lednu a Dobývání Dobšických sklepů v únorů až po Svatomarti­nská vína 11. listopadu či svěcení vín 29. prosince. Zejména blížící se září nabízí stovky akcí. O víkendu 17. a 18. září, v dnech konání Znojemskéh­o historické­ho vinobraní, najdete v kalendáři dalších 12 vinobraní a 19 různých jiných akcí s vínem! Určitě si vyberete. A kdybyste si barvy a vůně podzimních vinic chtěli užít na kole, zvolte 24. září Tour de burčák. Již legendární akce na stezkách pod Znojmem a v Rakouském Retzerland­u vám nabízí tři různě dlouhé trasy se startem a cílem v Louckém klášteře. Cyklopas s rámečky pro devět razítek a Burčákový den Znovínu Znojmo vám zajistí bohatý program po celý den i doplnění vitamínů po túře. Podrobnost­i naleznete na www.stezky.cz

Popřejme všem na vinařských stezkách ve dne šťastnou cestu a v podvečer pak, ve stínu sklepů, příjemná setkání s místními vinaři, doprovázen­á cinkáním sklenic skvělého moravského vína. Připijte tam na zdraví sobě i všem pohostinný­m lidem této krásné krajiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia