Lidové noviny

Platí operace

-

Nedá se zastavit ani zpomalit léky, je ale možné jej úspěšně operovat. Řeč je o šedém zákalu, jednom z nejčastějš­ích očních onemocnění, které je podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace zodpo- vědné za takřka polovinu případů slepoty v dospělosti, a to zejména v rozvojovýc­h zemích světa. Nejčastěji vzniká jako důsledek stárnutí, ale může se objevit také po úrazu, nádoru oka či může být u novorozenc­ů vrozený, pokud matka prodělala infekční onemocnění v těhotenstv­í, například „banální“zarděnky.

„Šedý zákal neboli katarakta je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení čiré lidské oční čočky. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a člověk si tak připadá, jako by viděl přes mlhu,“přibližuje Radan Zugar, primář Očního centra Praha, které se na léčbu a operace šedého zákalu specializu­je. Jedná se o časté oční onemocnění, které komplikuje život řadě lidí, přitom se dá jednoduše vyřešit, a to právě zákrokem.

Výskyt šedého zákalu stoupá s věkem a většinou postihuje osoby ve věku 60 až 75 let. Mezi zdaleka nejčastějš­í příčinu vzniku šedého zákalu patří stárnutí oční čočky v důsledku změn v jejím složení a velikosti. Tzv. senilní katarakta neboli šedý zákal ve stáří může ovlivnit dědičnost, která má vliv na to, zda se onemocnění objeví dříve či později. Bohužel ale není známa konkrétní příčina choroby, kterou by bylo možné ovlivnit, a tím výskytu šedého zákalu v pozdějším věku života předejít.

S jistou nadsázkou tak platí, že velká část z nás se šedého zákalu dožije. Z počátku se toto onemocnění nemusí nijak výrazněji projevovat. Postižený člověk necítí bolest očí a ani nevnímá jejich podráždění. Postupem času, spolu s tím, jak se zakalení zvětšuje, se ale vidění zhoršuje. Přidává se také zkreslené vidění na blízko i na dálku spolu s citlivostí na světlo.

„Šedý zákal nelze odstranit nijak jinak než operací a neexistuje jiný způsob jeho léčby. Pacient by tedy operaci neměl zbytečně odkládat a měl by ji podstoupit ve chvíli, kdy jej šedý zákal omezuje v běžném životě,“doporučuje primář Zugar s tím, že tato operace je plně hrazena ze zdravotníh­o pojištění. Jedná se o zcela bezpečný, bezbolestn­ý a rychlý chirurgick­ý zákrok, kterého není třeba se obávat. Během operace se lidská oční čočka nahrazuje umělou čočkou. Operace trvá asi 15 minut a provádí se v místním znecitlivě­ní kapkami. Oko je do druhého dne zakryto náplastí a po jejím sejmutí již pacient na oko vidí,“dodává lékař.

Připravila Ludmila Hamplová, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia