Lidové noviny

Kulinářské.

-

Pěstování vinných rév ovšem prokazatel­ně začalo dříve, než odkdy se datuje tato íránská pověst. Kolébka vína leží na Blízkém východě, odkud jej Řekové rozšířili po Středomoří a Římané až do střední Evropy. Dnes činí celková plocha vinic v České republice zhruba 18 tisíc hektarů a ve vinařstvíc­h se právě touto dobou chystají na oslavy. Právě tento víkend se koná Pálavské vinobraní, jehož program sestává z bezpočtu degustací a soutěže o nejlepší burčák. Kategorii zpracování vinných hroznů v kuchyni v něm ovšem nenajdete. Jen zanedbatel­ný podíl celkové produkce totiž Z hroznů si můžete připravit

připadá na stolní odrůdy, tedy hrozny vyšlechtěn­é pro konzumaci. Stolní hrozny jsou větší, leckdy neobsahují zrnka, mají tenčí slupku. A zpracovat je lze na spoustu způsobů: můžeme je konzumovat čerstvé, sušené jako ro- zinky, lisované ve formě šťávy. Lisovat lze také semínka, luxusní hroznový olej se již vyrábí i v Česku. Hrozny dokonce můžeme „recyklovat“, když po lisování z matolin vypálíme matolinovi­ci – známý příklad je italská grappa. Hroznymůže­me zavařit do lahodného džemu nebo rosolu, bobule se hodí do studené i do teplé kuchyně, ale i do mražených pokrmů, třeba do sorbetu.

Žádný raut se neobejde bez jednohubek s párátky napíchaným­i v sýru a sladkými bobulemi. Ty toho však umějí daleko více: listovému salátu dodají šmrnc a nebojí se masa ani ryby. To dokazují pokrmy jako vepřová panenka s omáčkou z bílého vína a hrozny nebo platýs na hroznech a slanině. Bobule můžeme i dusit nebo s nimi smažit a péct. Za chvilku připravený­m dezertem pro nečekané hosty jsou smažené hrozny ve vinném těstu. Rafinovaná je hroznová varianta klasického štrúdlu, bobule povařené s vínem a trochou cukru, jemně zahuštěné škrobem, se hodí jako omáčka k masu stejně jako ke zmrzlině. S horkým ovocem lze servírovat krém z mascarpone s mákem, čímž vznikne další rychlý a zároveň zajímavý dezert.

Kdo má trochu víc času, zkombinuje dva litry šťávy z čerstvě lisovaných modrých hroznů s nakrájeným­i fíky, hruškami a jablky (každého ovoce půl kila), přidá po 100 gramech vlašských a lískových ořechů a také skořici a hřebíček. Směs je třeba pomalu (zhruba dvě hodiny) nechat vřít, až hmota zhoustne. Není nutné přidávat cukr, pokud použijete ony malé, aromatické hrozny, které seženete na farmářskýc­h trzích nebo od souseda. Výsledkem je italská specialita cogn`a, která se tradičně jí k měkčím i výrazným sýrům. Výborně se ale hodí také jako džem na chleba nebo jako omáčka ke zmrzlině či k moučníkům, jako jsou lívance nebo palačinky. Výroba zabere několik hodin práce, ale dobrá zpráva je, že ji lze plnit do zavařovací­ch skleniček a jako džem vydrží klidně půl roku.

Připravila Sandra Dudek, novinářka a kuchařka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia