Lidové noviny

Ochrana před hlukem ustoupí stavbě silnic

Stát přestane soustavně měřit hlukovou zátěž na desítkách míst. Dotčené obce se bouří

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA „Dálnice nepovedou jen přes ,Václavák‘ a náměstí Svobody v Brně,“hodnotí novou hlukovou vyhlášku státu aktivista Petr Firbas. Dokument, který má začít platit od 1. ledna 2017, rázně osekává počet míst, kde se pravidelně měří úroveň hluku. Ministerst­vo pro místní rozvoj přiznává, že ke změně sáhlo kvůli výstavbě dopravní infrastruk­tury.

Odborníci a obyvatelé dotčených sídel se bojí, že to znamená jediné: stavbu lomozících silnic, obchvatů a dálnic přímo za humny. „Aglomerace se uměle scvrkly. Nová vyhláška v podstatě říká, že nebudeme stavět pouze tam, kde by se muselo bourat,“popisuje Firbas, který je známý svým bojem proti nadměrné hlukové zátěži na Brněnsku.

Nová vyhláška, která je nyní v připomínko­vém řízení, přitom právě v moravské metropoli a jejím okolí snižuje počet míst, kde se úroveň hluku pravidelně a cíleně sleduje, na polovinu. Vypadnou třeba Adamov, Bystrc, Kuřim, Obřany nebo Šlapanice.

Redukce se dotkne i dalších oblastí. V Praze se počet monitorova­ných katastráln­ích území sníží zhruba o dvě třetiny. Vyhláška nepočítá s Běchovicem­i, Černošicem­i, Dolními a Horními Počernicem­i, Říčany, Uhříněvsí či Úvaly.

Olomouc má smůlu

V Ostravě klesne množství sledovanýc­h míst o čtvrtinu a v ústecko-teplické oblasti o tři čtvrtiny. Nejhůř je na tom ale Olomouc – z nových map vypadne úplně. A spolu s ní také Bystrovany, Velká Bystřice či Velký Týnec. Může za to snížení počtu obyvatel v aglomeraci. Zatímco dříve jich měla 105 000, dnes to není ani celých 100 000 lidí, což je spodní hladina, od níž stát hlukovou zátěž pravidelně sleduje.

Ministerst­vo jako důvod změny uvádí nutnost co nejvíce zprůchodni­t stavby, které patří do klíčové evropské dopravní sítě. To, jak jsou aglomerace pro měření hluku definovány dnes, je podle úřadu dávno passé. „Současný rozsah nevyhovuje nové potřebě průchodnos­ti pro vedení tras transevrop­ské dopravní sítě TEN-T,“ argumentuj­e ministerst­vo v důvodové zprávě k vyhlášce.

Nově proto stav upravuje, tak aby silnice mohly vést v místech s méně souvislou zástavbou. To se ale nelíbí některým obcím.

„Změna jde proti smyslu původní hlukové vyhlášky,“namítá starosta pražského Suchdola Petr Hejl. „Mělo jít o snižování hlukové zátěže, ale v novém návrhu přiznávají, že jim jde hlavně o zprůchodně­ní komunikací TEN-T v zastavěném území,“podotýká. Pokračován­í a mapy dotčených lokalit na stranách 4 a 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia