Lidové noviny

Unie přidá peníze na migraci

- BLAHOSLAV HRUŠKA

V očích Bruselu Česko poskočilo mezi bohatší země. Přijde tak o tři miliardy korun

BRUSEL/PRAHA Více peněz na zvládnutí migrační krize a elektronic­kou ochranu hranic a na druhé straně omezení plateb na pomoc hospodářsk­yméně rozvinutým regionům. Tak vypadá rozpočet Evropské unie na příští rok, na němž se v pondělí shodly členské země.

Položka určená na hospodářsk­ou soudržnost, z níž se staví i v Česku třeba silnice a nové koleje, poklesne oproti letošnímu roku o čtvrtinu. O stejný podíl se naopak navýší unijní rozpočet na bezpečnost a občanství.

Celkově si pak EU chce vytvořit polštář na nové výdaje – oproti letošním naplánovan­ým platbám ze společné kasy ve výši 144 miliard eur bude rozpočet na příští rok téměř o deset miliard útlejší.

Přesun položek ovšem neznamená, že by peníze z „chudého“ východu Evropy mizely na ochranu vnější hranice EU a do reformy azylového systému.

„Není to tak, že by se bralo z nových členských zemí na úkor ostatních. Přeskupení rozpočtu odráží ekonomicko­u výkonnost jednotlivý­ch zemí. A tam dělení na chudý Východ a bohatý Západ neplatí,“vysvětluje státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Příkladem zmatečného dělení na nové a staré země může být právě Česko. Zatímco dodatečné peníze na uprchlicko­u krizi nás o evropské fondy nepřipraví, dobře nastartova­ná česká ekonomika už ano. Pokračován­í na straně 5 Poznámku čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia