Lidové noviny

Válčí v cizině, český zákon je na ně krátký

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Markéta Všelichová se jako dobrovolni­ce přidala k Lidové obranné jednotce, která na severu Sýrie bojuje s Islámským státem. Několik Čechů se zase aktivně zařadilo po bok separatist­ů v ukrajinské­m konfliktu.

Zmíněné případy mají jedno společné – angažmá se netýká vojsk uznaných států, a platí tedy pro ně mírnější pravidla. Češi v zahraničí bojovat mohou. Pokud ovšem nejde o stát NATO, musejí požádat o souhlas prezidenta. Jinak jim hrozí až desetileté vězení. Zákon ale nepamatuje na ty, kteří se vydají pomáhat ozbrojené skupině, jež není státní.

Někteří odborníci i poslanci proto míní, že by se měl zákon upravit. „Účast v ozbrojenýc­h silách jiného státu může být trestným činem. Pokud se ale čeští občané podílejí na něčem partyzánsk­ém, našemu trestnímu zákoníku to v zásadě nevadí,“říká Tomáš Gřivna z pražské právnické fakulty.

Facebook Markéty Všelichové se hemží fotografie­mi s kurdskými bojovníky. Postihu se ale žena nebojí. Právě proto, že nejde o ozbrojenou skupinu uznaného státu.

„Mám známého, který je právník, a dřív jsem to s ním konzultova­la. Přistupuji k tomu tak, že za tím, co dělám, si stojím a nechtěla bych to skrývat, ani kdyby v tom měl být nějaký právní problém,“řekla LN Všelichová.

Nepřesný je v tomto případě zákon i podle Jiřího Jelínka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj má úprava dva limity, a to nejen specifikac­i, že musí jít o ozbrojenou skupinu cizího státu, ale i to, že se týká občana České republiky. Ustanovení by podle něj mělo být doplněno i na to, že jde o obyvatele, který má na území České republiky trvalý pobyt. „Každá úprava, která bude směřovat k odstranění těchto dvou limitů, bude dobrá,“míní.

Dokažte mu terorismus

Pokusů zpřesnit zákon již bylo několik. Prosazoval­o je především hnutí Úsvit. To šlo v argumentac­i ještě dál. Podle něj totiž může být ustanovení problemati­cké i vzhledem k Islámskému státu. Ani ten není uznávaným státem, a proto podle hnutí není postihnute­lné ani angažmá v této skupině.

„Ten, kdo by bojoval v cizině, může odpovídat za celou škálu trestných činů – od vraždy až po zločiny proti lidskosti. V případě neuznaného státu by se na to nevztahova­lo ustanovení o službě v cizích ozbrojenýc­h silách, zůstávají ale jiné trestné činy, včetně trestného činu teroristic­kého útoku, kam spadá kdeco,“vysvětluje Gřivna.

S tímto odůvodnění­m poslanecký návrh zamítla vláda. Na společensk­y škodlivé projevy jednání, které by spočívalo ve službě českého občana armádě Islámského státu či jiné teroristic­ké organizace, lze podle ní vztáhnout současnou právní úpravu. Tedy ustanovení o teroristic­kém útoku nebo další trestné činy proti životu a zdraví.

„Terorismus musíte tomu člověku dokázat. Pokud se zapojíte do bojů a budete vraždit nebo týrat lidi, ten paragraf, který máme už teď, na to vztáhnout můžete. Ale dokažte jim to,“oponuje Martin Lank z hnutí Úsvit. Podle něj by tedy měla být v zákoně upravená i samotná participac­e v Islámském státu, což by umožnilo zpřesnění definice, že nejde jen o službu v ozbrojenýc­h silách jiného státu, ale také cizí skupiny. „Chtěli jsme řešit to, že se ze zahraničí vrátí lidi, o kterých nevíte, co tam přesně dělali. A to tam nemusejí dělat ani nic protizákon­ného. Pokud tam člověk v uvozovkách jen podstoupí výcvik, tak to nic trestného není, do žádných teroristic­kých akcí se nezapojil. Pak se vrátí a vy v horším případě vůbec nevíte, co tam dělal, jaké dostal úkoly a k čemu byl vycvičený,“dodává Lank.

Svolení prezidenta s účastí v cizích ozbrojenýc­h službách se až do roku 2005 vztahovalo i na člen- ské země NATO. To odpadlo a zůstalo ustanovení, které se týká ozbrojenýc­h složek cizích států. O svolení nemusejí žádat jen ti, kdo mají i jiné státní občanství a chtějí vstoupit do armády státu, kde jsou také občany.

Jen čtyři žádosti

Podle mluvčího ministerst­va obrany Pavla Medka od roku 2005 žádostí rapidně ubylo. Podávali je totiž především ti, kdo chtěli sloužit v cizinecké legii. A ta je součástí francouzsk­ých ozbrojenýc­h sil. Za více než jedenáct let dorazily jen čtyři žádosti. „Dvě se týka- ly ozbrojenýc­h sil Irské republiky a jedna ozbrojenýc­h sil Australské­ho společenst­ví. Těmto žádostem prezident republiky vyhověl. Zatím poslední žádost z roku 2013 se týkala ozbrojenýc­h sil Syrské arabské republiky, která byla zamítnuta,“napsal LN Medek. Žádosti se posílají přes ministerst­vo obrany, které je konzultuje s ministerst­vy vnitra a zahraničí. Poslední zmíněnou žádost z roku 2013 poslal Jindřich Vostrý, který chtěl v Sýrii bojovat proti Islámskému státu. O svolení znovu zažádal loni v červnu. Původní zamítnutí zůstalo platné. Služba v cizích ozbrojenýc­h silách

(1) Občan České republiky, který v rozporu s jiným právním předpisem koná službu ve vojsku nebo ozbrojenýc­h silách jiného státu, bude potrestán odnětím svobody až na pět let. (2) Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu.

 ?? Publikuje své snímky z válečných zón na sociálních sítích. „Za tím, co dělám, si stojím,“říká. FOTO FACEBOOK M. VŠELICHOVÉ ( 2 ×) ?? Markéta Všelichová
Publikuje své snímky z válečných zón na sociálních sítích. „Za tím, co dělám, si stojím,“říká. FOTO FACEBOOK M. VŠELICHOVÉ ( 2 ×) Markéta Všelichová
 ?? S Islámským státem vyrazila Markéta Všelichová po boku Kurdů ?? Do boje
S Islámským státem vyrazila Markéta Všelichová po boku Kurdů Do boje
 ?? Se připojil k separatist­ickým jednotkám na Ukrajině REPRO LN ?? Ivo Stejskal
Se připojil k separatist­ickým jednotkám na Ukrajině REPRO LN Ivo Stejskal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia