Lidové noviny

Boj lékařů, prý milionářů

Mezi praktickým­i lékaři převažují ženy. Po čtyřicítce let věku

- MARTIN RYCHLÍK

O tom, zda budou příští středu uzavřené ordinace praktickýc­h lékařů, rozhodne zřejmě až zítřejší jednání praktiků na ministerst­vu zdravotnic­tví.

PRAHA/PLZEŇ Hrozba, že se 21. září na den uzavřou ambulance lékařů na českých vsích a ve městech, platí. Praktičtí lékaři tím chtějí upozornit na údajně dlouho neřešené potíže v primární péči pro dospělé, na nedostateč­né úhrady amalé kompetence – třeba předepisov­ání léků. Vadí jim, že se kapitace čili stálé poplatky za svěřené pacienty nezvýšily osm let.

Ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček (ČSSD) v pondělí označil plánovanou akci Sdružení praktickýc­h lékařů ČR za „stávku milionářů“, když narážel na jejich poměrně pěkný stálý příjem.

Příjem 220 tisíc měsíčně?

Ten ordinacím zajišťují tři sazby takzvaných kapitací podle typu činností dané ordinace – a sice 47, 49 a 52 korun za každou pacientsko­u kartu, již má doktor v kartotéce. Podle Petra Šonky, místopředs­edy sdružení, mívá průměrná ordinace v ČR zapsáno asi 1700 osob. Praktici teď požadují šestiproce­ntní navýšení kapitací, jak LN sdělil Šonka, sám lékař z Přeštic.

Podle Němečka ovšem nemůže dojít k navýšení tak jako v nemocnicíc­h, neboť na to systém nemá. Počet lékařů pro dospělé v ČR:

Celkem má praxi 5329 lékařů, z toho 3324 žen a 2005 mužů.

Věk praktickýc­h lékařů v ČR: méně než 40 let: 613 doktorů mezi 40 a 60 lety: 2990 starších 60 let: 1726

Průměrný počet zapsaných pacientů na jednu ordinaci:

zhruba 1700 osob

Nynější kapitace za osobu:

Existují tři sazby podle poskytovan­ých služeb tou kterou ordinací – a sice 47, 49 a 52 korun.

Pramen: Česká lékařská komora, LN

„Musím férově říct, že skutečně chceme více podpořit nemocnice, kde nám výrazně chybí zdravotní sestry i lékaři... Já rád podpořím i praktiky, ale určitě to nebude touto sumou, protože podle různých statistik průměrný příjem praktickéh­o lékaře je mezi 200 až 220 tisíci korunami,“řekl ČTK ministr Němeček. To je prý dostatečné; práce praktickýc­h lékařů si váží, ale jejich nynější hrozbu zavřením ambulancí považuje za předvolebn­í „vydírání“.

Šonka takovou výši odmítá – průměrná ordinace v zemi si přijde na 150 tisíc korun, ale z toho ještě platí nájem, sestru, energie i vybavení. A načasování? Vyhlášení protestu na 21. září prý nijak s říjnovými volbami nesouvisí, jde podle zástupců praktickýc­h lékařů jenom o výsledek jednání nad úhradovou vyhláškou. Podle ministra Němečka je na to ale ještě dost času – až do konce října.

V Česku je evidováno 5329 praktickýc­h lékařů. Jejich klientela se regionálně liší. Velká města mají obvykle méně pacientů, protože mívají i hustší síť ordinací. Venkovské praxe mají pacientů větší množství. „Extrémní situace je na Mostecku nebo na Ašsku, kde už je problém sehnat praktickéh­o lékaře. Jsou tam ordinace, jež registrují až 3000 či 4000 pacientů. To je boj o přežití, když přijde denně osmdesát devadesát pacientů s akutním zdravotním problé- mem,“říká Šonka. Zaručený příjem mají vyšší, ale ani to nepřivádí mladé lékaře na periferii; chtějí praxe v krajských městech.

Plánovanou akci by mohlo zastavit ještě zítřejší jednání na ministerst­vu zdravotnic­tví. Má se konat odpoledne, patrně jen s náměstkem Tomem Philippem, nikoliv s ministrem. „Pořád věřím, že prostor pro rozumnou dohodu je. Nejsme skupina lékařů, která by chtěla za každou cenu strašit. Preferujem­e dohodu, ale byl to od nás již zoufalý čin. Pokud bude ochota o problémech jednat a nabídnou nějaké akceptovat­elné řešení, tak je možnost, že protesty ještě odvoláme,“dodalmísto­předseda sdružení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia