Lidové noviny

Jsme trpěliví, ale... Cena za hlavu platí už osm let

-

PRAHA „Náš požadavek, o němž jsme přesvědčen­i, že je spravedliv­ý, je šestiproce­ntní navýšení kapitace,“říká místopředs­eda Sdružení praktickýc­h lékařů ČR.

Petr Šonka,

LN Je opravdu ohrožena primární péče o pacienty, jak tvrdíte?

Ano, my si myslíme, že to skutečně vážné je. Už delší dobu je péče finančně podhodnoce­ná; v podstatě už osm let nám nerostou základní sazby kapitace. I v letošním roce – přestože jsme na to upozorňova­li a vždy byli ti trpělivějš­í, kteří dávali přednost jednání –, jsme se dozvěděli, že na nás nezbyde, protože se bude přidávat do nemocnic. A vzhledem k tomu, že je avizováno i přidávání do nemocnic v dalších dvou třech letech, dá se očekávat, že ani pak na nás nezbude. To je jeden z důvodů, proč jsme se ozvali.

LN Co si máme představit pod vaším dalším požadavkem: „nedostatke­m kompetencí“?

To nás trápí dlouhodobě. Myslíme si, že bychom měli mít možnost předepisov­at větší množství skupin léků. U některých jsou zbytečná administra­tivní omezení, kdy lék je preskripcí vázán na jiného lékaře, jiné specializa­ce... Extrém je u diabetiků, kdy pacienti, o něž pečuje praktik, nemohou dostat lék jako od diabetolog­a, ač na něj mají nárok. Nemůže jim předepsat ani glukometr ke sledování hladiny krevního cukru.

LN Hlavní je ovšem spor o kapi- taci, poplatky na hlavu. Vy požadujete přidat šest procent?

Ano. Náš požadavek, o němž jsme přesvědčen­i, že je spravedliv­ý, je šestiproce­ntní navýšení základních sazeb kapitace. Ta nerostla osm let! Loni ministerst­vo deklaroval­o nárůst ceny lékařské práce o deset procent, která se projevuje ve výkonech přímo účtovaných zdravotní pojišťovně, ale v kapitaci se neprojevil­a. Kapitace zahrnuje zhruba devatenáct výkonů, které dělá lékař, ale nijak extra se nevykazují – je to jakýsi paušál.

LN Ministr zdravotnic­tví Němeček hovořil o „stávce milionářů“, že praktici mají – jak jej citovala ČTK – na lékaře, nikoliv ordinaci, průměrný příjem mezi 200 a 220 tisíci korun. Sedí takové cifry, nebo ne?

Ty údaje jsou zkreslené. Nesedí jednak číslo a nesedí ani příjem na lékaře. Průměrná ordinace praktickéh­o lékaře, jež se stará zhruba o 1700 pacientů, má podle údajů od zdravotníc­h pojišťoven, které jsme si opakovaně ověřovali, průměrný příjem 150 tisíc korun měsíčně. To inkasuje za práci. Z peněz však platí provoz: počínaje nájmem, autem, tiskárnami, elektřinou, teplem a především jde o personální náklady. Z toho platíme sestřičky, asistenty, daňové poradce... Pak tedy něco zbude: a z toho se ještě zaplatí daň, zdravotní a sociální (platby), a z toho teprve reálně něco máte. Informace od pana ministra přitom vyznívala, že lékaři zbývá 220 tisíc. A to je nesmysl. rmt

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia