Lidové noviny

Vitásková chce vyvlastnit Bakalovo jmění

-

PRAHA Ostravská kandidátka Úsvitu – Národní koalice do Senátu Alena Vitásková chce oslovit voliče návrhem zákona na vyvlastněn­í majetku miliardáře Zdeňka Bakaly. Předseda strany Miroslav Lidinský včera řekl, že speciální zákon má dovolit vyvlastnit a později vydražit Bakalovo sídlo na šumavské Modravě a jeho vydavatels­tví, aby byla zachráněna aspoň část majetku, kterou nevyvedl do zahraničí.

Návrh představí předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu Vitásková příští týden. Omožném propadnutí Bakalova majetku státu hovořil už na jaře prezident Miloš Zeman, který se v názorech na některá témata shoduje s Vitáskovou.

Úsvit včera uvedl, že se rozhodl „lex Bakala“předložit, a připojil i znění navrhované předlohy. „Účelem zákona je zmírnit křivdy a důsledky trestných činů, ke kterým došlo na základě pletich dne 16. září 2004 při privatizac­i podílu České republiky na podniku Ostravsko-karvinské doly,“stojí v ní. Na Česko by měl přejít podle předlohy majetek, který Bakala v tuzemsku vlastnil k začátku letošního roku.

Bakala do letošního února mimo jiné spoluvlast­nil společnost New World Resources (NWR), majitele černouheln­é firmy OKD, která dluží přes 17 miliard korun a v květnu na sebe podala insolvenčn­í návrh. Firma nedokáže splácet závazky a její majetek nedosahuje ani hodnoty sedmi miliard korun.

Na květnovém Žofínském fóru prezident Zeman uvedl s odvoláním na zdroje, „které mají povinnost informovat“, že celkový objem vytunelova­ných peněz ve společnost­i NWR za doby, kdy ji spoluvlast­nil Bakala, je 100 až 150 miliard korun. Zeman tehdy řekl, že pokud se prokáže, že se Bakala dopustil tunelování, může mu hrozit ztráta svobody i propadnutí majetku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia