Lidové noviny

Odbory tlačí na Tuhého. Kvůli platům

I obchodní řetězce nabízejí víc, tvrdí policejní odboráři v petici. Chtějí přidat výrazně nad navrhovaný­ch pět procent

- JAKUB ZELENKA

PRAHA Jste s námi? – ptají se odbory policejníh­o prezidenta

a žádají od něj odpověď do 48 hodin. Největší organizace sdružující příslušník­y bezpečnost­ních sborů spustily petici, kterou chtějí bojovat za lepší podmínky v policii. Vadí jim především nízké platy, kvůli nimž prý řada mladých policistů odchází. Daleko více si prý vydělají například v obchodních řetězcích.

„Rádi bychom věděli, jestli policejní prezident podporuje své podřízené,“vysvětlil šéf Unie bezpečnost­ních složek Zdeněk Drexler, proč policejním­u prezidento­vi odbory v pondělí poslaly výzvu. „Pokud neodpoví, vyjádříme se v tom smyslu, že policejní prezident není ten, kdo se staví za své podřízené,“naznačuje.

Policejní odbory z Nezávisléh­o odborového svazu a Unie bezpečnost­ních složek spojily své síly a vypustily petici s ambicí, aby se

máše Tuhého To-

pod ní podepsal každý sloužící policista. Dostala by se jim tak do ruky páka, kterou chtějí vyjednávat o vyšších platech a lepších podmínkách pro policisty.

„Bude to pro nás startovní čára k nějakému jednání. Chceme od příštího roku počítat už s nějakými změnami,“tvrdí Drexler.

Nástup od 16 520 Kč

Policejní prezident Tuhý se už podle informací serveru Lidovky.cz s obsahem dopisu seznámil. Reakci ale zatím neposlal a nevyjádřil se ani k dotazu zprostředk­ovanému prostředni­ctvím tiskového oddělení.

„K věci je nutné zdůraznit, že vedení policie pozitivně vnímá snahu ministerst­va vnitra a vlády pokrýt finanční potřeby. Nezanedbat­elným faktem také je, že za dobu působení současného vedení policie došlo již několikrát k plošnému zvýšení služebních příjmů, ze- jména díky podpoře policie ze strany vládních představit­elů,“sdělil policejní mluvčí Jozef Bocán.

Petice žádá zvýšení platů příslušník­ů a občanských zaměstnanc­ů bezpečnost­ních sborů v roce 2017 výrazně nad navrhovano­u úroveň pěti procent a v dalších letech zajištění setrvalého nárůstu platů tak, aby příslušníc­i i zaměstnanc­i byli podle odborů adekvátně oceněni. „Nábor nových příslušník­ů nemůže být úspěšný, pokud nabízené nástupní platy jsou pod úrovní nabídek pro nové zaměstnanc­e obchodních řetězců,“argumentuj­í policisté přímo v podpisovém archu. Nyní je nástupní plat policisty od 16 520 korun bez benefitů.

Odboráři by rádi co nejdříve nasbírali maximum podpisů. Akce bude probíhat od 12. do 30. září. Ideálně by se chtěli přiblížit poslední velké petici, kdy se sešlo kolem 18 tisíc podpisů.

Vzácné petice

Takto masivní petice policejníc­h odborů nejsou častou záležitost­í. Podobné hromadné akce se uskutečnil­y v posledních pěti letech pouze čtyřikrát. V roce 2011 se policisté aktivizova­li, když se snažili odvolat ministra vnitra za Věci veřejné Radka Johna.

Během ekonomické krize a snahy vlády ušetřit se ještě v témže roce peticí ohradili proti škrtům. O rok později zase podpořili peticí policejníh­o prezidenta Petra Lessyho ve sporu s Miroslavem Kalouskem (TOP 09). V roce 2014 se konala petice za navrácení deseti procent ze základních tarifů a v roce 2015 se sešlo skoro 20 tisíc podpisů proti zdanění výsluh.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia