Lidové noviny

Michálek uspěl u soudu o amnestii

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Na Nový rok před třemi lety tehdejší prezident Václav Klaus překvapil nemalý počet lidí. Při příležitos­ti dvaceti let samostatné České republiky vyhlásil amnestii, na jejímž základě opustily brány věznic tisíce odsouzenýc­h a desítky trestních řízení byly zastaveny.

Klaus kvůli rozsáhlému pardonu čelil velké kritice. I proto žádal pražský zastupitel za Piráty Jakub Michálek po Hradu informace o jejím vzniku. Odpověď nedostal. A na kancelář prezidenta podal stížnost.

Teď ve sporu s Hradem uspěl u soudu. Ten žádost vrátil k dalšímu přezkoumán­í. „Jsme rádi, že nám soud dal za pravdu a rozhodnutí zrušil. Prezident Klaus odmítl uvést seznam lidí, kteří se na přípravě amnestie podíleli a kteří k ní měli před zveřejnění­m přístup. Při odmítnutí neuvedla kancelář jediný zákonný důvod. Dnešní rozsudek znamená to, že prezident se bude muset žádostí zabývat znovu,“prohlásil včera Michálek. Bývalého prezidenta Klause zažaloval za utajování informací.

Rozhodnutí městského soudu v Praze je pravomocné. Kromě toho, že kancelář prezidenta musí verdikt přezkoumat, má Hrad Michálkovi zaplatit soudní výlohy.

Kontroverz­ní pardon

Podle pirátů byla Klausova amnestie kontroverz­ní, protože „zastavila stíhání řady tunelářů, kteří spáchali závažné hospodářsk­é zločiny“. I proto, že část vězňů, kteří byli na základě jejího vyhlášení propuštěni, se později do vězení vrátila. Zhruba 2500 z nich odcházelo s podmínkou. Více než dva roky po jejich propuštění se do cel vracelo průměrně dvacet amnestovan­ých měsíčně. Důvodem byly drobné krádeže či neplacení výživného.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia