Lidové noviny

Ochrana před hlukem

-

Jeho městská část má přitom štěstí, z aktualizov­aných map určených ke zjišťování a srovnávání úrovně hluku na rozdíl od jiných nevypadla. Starosta Petr Hejl se ale i tak o problém zajímá, Suchdol je totiž součástí plánů na stavbu silničního obchvatu hlavního města.

Na místech, která spadají pod vyhlášku, musí stát soustavně sledovat úrovně hlukové zátěže. Má tak přehled, kolik obyvatel je zasaženo lomozem z dopravy nebo průmyslový­ch závodů. Hraniční hodnota dělá ve dne 70 decibelů pro silnice a železnice, 60 decibelů pro letadla a 50 pro průmysl. V noci přípustná mez klesá o deset bodů, u železnice o pět.

Podle loňských údajů Státního zdravotníh­o ústavu je hlavním zdrojem nadměrného rámusu právě silniční doprava. Předčí jak vlaky, tak i podniky těžkého průmyslu. Nadlimitní zátěži, která může uškodit zdraví, jsou vystaveny desítky tisíc lidí.

„Pokud přestaneme hluk v některých místech mapovat, rovnou tím říkáme, že nepředstav­uje problém. To ale není pravda,“zní proto nejčastějš­í námitka proti záměru ministerst­va pro místní rozvoj. Někteří odborníci, kteří se hlukem zabývají, hovoří o nové vyhlášce s nadsázkou dokonce jako o konspiraci ze strany státu.

„Když jsem návrh viděl, byl jsem dost překvapen. Kolem velkých měst stále vznikají nové zóny pro bydlení, kde by měl být klid. Pokud ale z vyhlášky vypadnou, znamená to, že je tamní obyvatele možné zatěžovat nadměrným hlukem,“říká kritik vedení rychlostní silnice R43 brněnskou Bystrcí Petr Firbas. „Stát se snaží, aby stavbě obchvatů velkých sídel nebránily hlukové limity,“dodává předseda Dětí země Miroslav Patrik.

Ministerst­vo v důvodové zprávě tvrdí, že vyhláška respektuje zákon o veřejném zdraví. „Přispěje k ochraně veřejného zdraví obyvatel, a to tím, že bude jedním z relevantní­ch podkladů pro posuzování hlukových zátěží z dopravy v souvislých zástavbách,“uvádí.

Podle úřadu navíc díky tomu, že umožní postavit obchvaty velkých měst, ochrání vyhláška jejich obyvatele před rámusem z tranzitní automobilo­vé i vlakové dopravy.

Kde bude stát hluk pravidelně sledovat? Základní kritéria jsou: celkový počet obyvatel v aglomeraci buď nad 100 000, nebo nad 250 000 (pro Prahu, Ostravu a Brno), vysoká hustota zalidnění (nad 2000 lidí na kilometru čtverečním) a souvislá zástavba.

Nejhorší jsou dálnice

Z výzkumů vyplývá, že hlučná jsou především místa v bezprostře­dní blízkosti dálnic, hlavních tahů železnic, silnic první třídy v obydlených oblastech a v hustě obydlených městech a obcích.

Stížnosti na rámus z dopravy přibývají v kanceláři ombudsmank­y Anny Šabatové. Počet podnětů se letos zdvojnásob­il. Týkají se hlavně opakovaně udělovanýc­h výjimek z dodržování hlukových limitů. „Je nepřijatel­né znovu a znovu prodlužova­t výjimku, aniž by se po vlastníkov­i nebo provozovat­eli komunikace vyžadovala protihluko­vá opatření,“uvedl zástupce ombudsmank­y Stanislav Křeček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia