Lidové noviny

Je jako radioaktiv­ita, ukládá se v těle

- TOMÁŠ TOMÁNEK

LN V čem nám nadměrný hluk škodí?

Je to klíčový stresor. Napadá nervovou soustavu a v lidském organismu se projevuje velmi specificky. Je to podobné jako u radioaktiv­ity. To znamená, že se během let shromažďuj­e a ukládá, čímž neustále roste míra jeho škodlivost­i. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) vede odbornou polemiku, jestli jde o deset, nebo patnáct let, v nichž se nadměrná hluková zátěž nastřádaná v těle promítne do vzniku nějaké choroby. Obvykle je to tak, že onemocní nejslabší orgán a pak následuje dominový efekt. Není to prokázáno, ale může to zřejmě končit i rakovinou. Obecně vzato považuji za skandální, jestliže budou obce s nižší hustotou obyvatelst­va s ohledem na hlukovou zátěž přehlíženy, neboť si nedokážu představit rozlišovat­mezi „zdravě vyspalým obyvatelst­vem“a těmi ostatními. A hluk je jedním z klíčových kritérií, v jaké kondici bude člověk ráno odcházet do zaměstnání. Potřebujem­e, hlavně aby byl ráno svěží, silný, odpočatý a mohl podat fyzický nebo duševní výkon. Proto mu musíme vytvořit co nejlepší podmínky k odpočinku. A ty doposud zrovna ideální nejsou.

LN Proč je tak důležitý monitoring úrovně hluku v regionech?

Je extrémně důležitý. Není nic důležitějš­ího než dlouhodobý monitoring. Protože jednorázov­á expozice vysokému hluku nám neublíží. Té můžeme být vystaveni. Ale v případě, že jsou to dlouhodobé dávky, dochází k tomu, o čem jsem hovořil v předchozí odpově- di. WHO kupříkladu doporučuje mladým lidem navštěvova­t diskotéky maximálně čtyřikrát do roka. A to nejvýše na dobu čtyř hodin. Tedy šestnáct hodin ročně, po něž je člověk vystaven nadměrnému hluku. To je dávka, se kterou se tělo ještě dokáže vypořádat. Všechno nad tuto dávku zakládá na budoucí problémy.

„Člověku musíme vytvořit podmínky, aby se dobře vyspal,“říká prezident Národní hlukové observatoř­e Ivo Vaněk.

LN Jak ale najít kompromis mezi ochranou lidí před hlukem a stavbou dálnic nebo další infrastruk­tury?

Myslím, že kompromise­m může být pouze zdravý rozum. Vždycky by se měl najít průsečík různých zájmů. Rozumím aktivistům, kteří prosazují maximální limity. Nicméně platíme daň za to, v jak luxusní a vyspělé civilizaci žijeme. Vždycky proto každou situaci musíme posuzovat lokálně. Nemůžeme všechno poměřovat stejně. Ve velkých městech bude hluková zátěž například vždycky vyšší než v menších.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia