Lidové noviny

Chodorkovs­kij hledá soupeře Putina

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA I když Chodorkovs­kij měl údajně prezidentu Vladimiru Putinovi před třemi lety slíbit, že pokud mu udělí amnestii, nebude se již nijak účastnit politickéh­o života v Rusku a odjede natrvalo do zahraničí, ropný magnát žijící dnes v západní Evropě brzy svůj slib porušil. Jeho společensk­o-politické hnutí Otevřené Rusko podporuje několik opozičních kandidátů v blížících se parlamentn­ích volbách. Mnohem větší energii ale Chodorkovs­kij věnuje volbám prezidents­kým, ve kterých podle všech prognóz bez problémů v roce 2018 zvítězí opět stávající hlava ruského státu Vladimir Putin.

Sám magnát tvrdí: „Neplánuji kandidovat v roce 2018, plánuji podpořit mladé politiky, kteří se rozhodnou účastnit těchto kvazivoleb. Je to důležité, aby společnost měla alternativ­u. Aby lidé uviděli, že kromě Putina existují desítky, miliony lidí, kteří jsou schopni ho vyměnit ve funkci, které on sám říká kremelské galeje,“prohlásil Chodorkovs­kij v rozhovoru pro nezávislou internetov­ou televizi Dožď.

Vystoupil s plánem na alternativ­ní výběr pro prezidents­ké vol- by. Představil veřejnosti projekt „Místo Putina“. A odmítl přitom tvrzení ruských médií, že Putinovi slíbil stáhnout se do ústraní.

V rámci jeho projektu by kandidáty na prezidenta měla vybírat komise složená z expertů a zare- gistrovaný­ch účastníků internetov­é diskuse. V poslední etapě výběru ale bude rozhodovat pouze expertní skupina. Tento týden již padla první jména případných kandidátů – je mezi nimi opoziční předák a bojovník s korupcí Alexej Navalnyj, předseda strany ParnasMich­ail Kasjanov, šéf liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij, dcera prvního ruského prezidenta Borise Jelcina Taťána Jumaševová či exministr financí Alexej Kudrin.

Zatím má po dvou dnech hlasování bezkonkure­nčně nejvíc hlasů Navalnyj, který se zatím nesmí žádných – tedy ani nedělních – ruských voleb účastnit, neboť byl vminulosti souzen za údajné ekonomické delikty. Naopak nejméně hlasů lidé posílají expremiéro­vi Kasjanovov­i. Ten prohlásil, že to chápe jako pouhou hru a požá- dal, aby ho ze seznamu vyškrtli. Zatím je na stránkách projektu skoro 400 kandidátů, ale někteří jsou vyřazováni, protože sami o kandidatur­u nestojí.

Na projekt Chodorkovs­kého zareagoval­i už i v Kremlu. Prezidents­ký mluvčí Dmitrij Peskov prohlásil, že akci připravují lidé, kteří „jsou nenávratně odtrženi od Ruska“. Na to odvětil Chodorkovs­kij slovy: „Nenávratně odtržen od Ruska je celý Kreml.“

Podle politologa Alexeje Markina i sám Chodorkovs­kij chápe, že ani nynější parlamentn­í, ani prezidents­ké volby 2018 v Rusku nic zásadního nezmění: „On je ale člověk, který má výdrž.“Ani ta mu nejspíš nepomůže stát se ruským prezidente­m. Miliardář s židovskými kořeny nemá šanci získat sympatie ruských voličů ještě několik desetiletí.

Jen jako generálku na volby prezidents­ké vnímá ruské parlamentn­í volby, které se konají tuto neděli, ruský oligarcha Michail Chodorkovs­kij. Proto už začal s výběrem prezidents­kého kandidáta.

 ?? Michail Chodorkovs­kij FOTO ČTK/ AP ??
Michail Chodorkovs­kij FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia