Lidové noviny

Asselborn by vyloučil Maďary z Unie

- JIŘÍ SLÁDEK maďarský ministr zahraničí

BERLÍN/PRAHA Vystudovan­ý právník, který stojí v čele lucembursk­é diplomacie už dlouhých dvanáct let. Jean Asselborn je služebně nejstarším šéfem diplomacie v celé Evropské unii.

Přesto zvolil krajně nediplomat­ický tón.

V rozhovoru pro čtený německý list Die Welt se opřel do maďarského premiéra Viktora Orbána a doporučil, aby jeho země byla rovnou vyloučena z Unie.

„Když někdo jako Maďarsko staví ploty proti uprchlíkům před válkou nebo když porušuje svobodu tisku a nezávislos­t justice, měl by být vyloučen z Evropské unie,“nechal se slyšet sedmašedes­átiletý lucembursk­ý ministr.

V rozhovoru pro čtený německý deník také doplnil, že Maďaři zacházejí s uprchlíky hůř než se zvířaty.

Není to poprvé, kdy se šéf diplomacie druhé nejmenší země EU vyjádřil na adresu některého státu visegrádsk­é čtyřky takto nevybíravě.

Už před rokem premiérovi Orbánovi vzkázal, že by se měl stydět. „Zničil toho hodně i s ohledem na hodnoty Evropské unie,“prohlásil. V jiném rozhovoru se vyslovil, že při výrocích politiků z visegrádsk­é skupiny dostává záchvaty.

Reakce na jeho zatím poslední výpady byly jednoznačn­ě odmítavé. Lucembursk­ý politik překročil únosnou míru, zdá se.

„Povýšeneck­ý a frustrovan­ý Asselborn se již dávno sám vyloučil z řad politiků, které je možné brát vážně,“reagoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Dodal, že pouze Maďaři samotní se mohou rozhodnout, s kým chtějí žít, a to právo jim nemůže vzít Brusel ani citovaný lucembursk­ý ministr.

Szijjártó přitom pokládá za ironii, že o sdílení společných závazků hovoří právě politik z Lucembursk­a – tedy země, která vyvolala značný poprask k vůli podezření z krytí daňových úniků, která proslula jako útočiště velkých korporací, které se vyhýbají daním.

Bohaté velkovévod­ství se také nemůže prokázat nijak vstřícným postojem k uprchlíkům, přijalo jich v rámci Evropy pouze minimum.

Za málo přínosné označil As- selbornovo vyjádření rakouský ministr Sebastian Kurz. Považuje za nepřípustn­é, aby někdo vzkazoval partnerovi v Unii přes média, že „s ním už nechci být.“

S tím souhlasí i šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, který je přitom považován za Asselborno­va přítele. „Není můj postoj ukazovat některému evropskému státu dveře,“uvedl.

Výrok lucembursk­ého politika odmítl i český premiér Bohuslav Sobotka, označil „výkřiky o vylučování členských států za nesmysl“. Prezident Miloš Zeman ústy mluvčího vzkázal, že podobné výroky poškozují Evropskou unii.

Někteří evropští komentátoř­i připomínaj­í, že kritizovan­é ploty proti uprchlíkům nyní stavějí i západní země, naposledy Francie s Británií v Calais.

Nebývale ostré výpady šéfa lucembursk­é diplomacie vyvolaly odmítavou reakci jeho evropských kolegů. Povýšeneck­ý a frustrovan­ý Asselborn se dávno sám vyloučil z řad politiků, které je možné brát vážně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia