Lidové noviny

Volbu nového šéfa OSN provází třenice

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

NEW YORK/PRAHA Mělo to být poprvé, kdy OSN za svoji 70letou historii nevybírá generálníh­o tajemníka za zavřenými dveřmi, při tajnostmi a mocenskými tahanicemi opředeném procesu, připomínaj­ícím spíš konkláve než volbu šéfa mírotvorné organizace.

Loni Valné shromážděn­í přijalo několik změn, a seznam kandidátů je tak nyní veřejný, stejně jako záznamy jejich vystoupení na plénu. Tím ale patrně veškeré snahy o inovace končí.

Současný generální tajemník, Korejec Pan Ki-mun, odstoupí už na konci roku a s blížící se výměnou ve vedení organizace se opět intenzivně rozehrává zákulisní třenice o obsazení postu.

Několik ostřejších slovních výměn se v posledních dnech odehrálo mezi Berlínem a Moskvou na pozadí spekulací o výměně bulharské adeptky. Stalo se tak poté, co se v médiích objevila informace, že se německá kancléřka Angela Merkelová údajně snažila zjišťovat možnou podporu Moskvy pro vystřídání bulharské kandidátky, šéfky UNESCO Iriny Bokovové, o níž se dlouho mluvilo jako o chráněnkyn­i Kremlu. Mělo se tak stát při nedávné schůzce s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem na okraj summitu G20 v Číně.

Tím, kdo by přitom bulharskou adeptku měl podle těchto spekulací vystřídat, je její krajanka Kristalina Georgievov­á, místopředs­edkyně Evropské komise a komisařka pro rozpočet a lidské zdroje. Před dvěma lety byla skloňovaná i jako možná šéfka unijní diplomacie, než se jí nakonec stala Italka Federica Mogherinio­vá.

Sama Georgievov­á zkraje letošního roku odmítla boj o křeslo šéfa OSN s tím, že se chce věnovat druhému mandátu v Evropské komisi. V únoru pak oficiálně posvětila vláda v Sofii nominaci šéfky UNESCO Bokovové, byť už tehdy se kvůli tomu rozhořely rozpory uvnitř vládní koalice.

Bokovová je kariérní diplomatka, jež pochází z prominentn­í ko- munistické rodiny a vystudoval­a moskevský institut MGIMO. Dlouhodobě tak čelí výtkám kvůli údajně příliš vřelému vztahu s Kremlem, čemuž sama nejednou nahrála. Třeba když na půdě OSN odmítla odpovědět, co si myslí o ruské anexi Krymu, nebo když nechyběla na loňské monumentál­ní vojenské přehlídce v ruské metropoli. A otazníky obklopují i některé její kroky v čele UNESCO.

Šíříte fámy, vzkázali Němci

Slovní výměnu mezi Berlínem aMoskvou zažehlo, když spekulace o údajné snaze kancléřky o výměnu bulharské kandidátky nepřímo potvrdila mluvčí ruského ministerst­va zahraničí. Namítala, že takové vměšování je nepřípustn­é.

Německá diplomacie se vůči jejím tvrzením ostře ohradila a přes svého mluvčího vzkázala do Moskvy, že šíří fámy. To ovšem už nic nezměnilo na čilé debatě omožném střídání bulharské kan- didátky. Zatímco někteří spekuloval­i, že šéfku UNESCO nahradí eurokomisa­řka už na nejbližším zasedání vlády, další naznačoval­i, že by navzdory zvyklostem mohly jít do boje obě najednou. Přítrž tomu učinil až včera bulharský premiér Bojko Borisov, když potvrdil, že se žádná výměna nekoná a šéfka UNESCO Bokovová zůstává jedinou volbou.

Bokovová si nicméně zatím nevedla nikterak zářně. Patnáct členů Rady bezpečnost­i dosud ve čtyřech kolech nezávazně naznačoval­o, koho podporují a koho si ve vedení nepřejí. Bokovová záporných hlasů posledně dostala pět. Konkuruje jí aktuálně osm dalších kandidátů. Trojice adeptů již boj vzdala. Favoritem je někdejší komisař OSN pro uprchlíky, Portugalec António Guterres.

Proti němu ale hraje, že podle nepsaného pravidla by měl být nyní šéf OSN z východní Evropy. Řada zemí také neskrývá preference, aby to byla navíc žena.

Světovou diplomacii čeká střídání na nejvyšším postu. Boj o křeslo nového generálníh­o tajemníka OSN ale provází rozmíška mezi Berlínem a Moskvou.

 ?? Bulharskou kandidatur­u kalí zvěsti, že má šéfku UNESCO Irinu Bokovovou (vlevo) vystřídat eurokomisa­řka Kristalina Georgievov­á. Jasno o šéfovi OSN bude nejdříve v říjnu. Šance má ale i Slovák Miroslav Lajčák. FOTO PROFIMEDIA ?? Rivalky.
Bulharskou kandidatur­u kalí zvěsti, že má šéfku UNESCO Irinu Bokovovou (vlevo) vystřídat eurokomisa­řka Kristalina Georgievov­á. Jasno o šéfovi OSN bude nejdříve v říjnu. Šance má ale i Slovák Miroslav Lajčák. FOTO PROFIMEDIA Rivalky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia