Lidové noviny

V Izraeli nosí burkiny i ultraortod­oxní židovky

- JAKUB FAJNOR

JERUZALÉM/ PRAHA Jedním z nejdiskuto­vanějších obrázků letošního léta byla fotka z francouzsk­é riviéry, na které se policisté dožadují vysvléknut­í muslimské ženy z jejího plaveckého úboru, burkin. Kontroverz­e ale měla i jiný důsledek. Izraelská firma SunWay vyrábějící jednodílné plavky zaznamenal­a významný nárůst prodeje svých modelů.

Postup francouzsk­ých strážců zákona zažehl debatu nad tamními etickými hodnotami a náboženský­mi svobodami.

V kontrastu k tomu je možné postavit realitu z pobřeží Středozemn­ího moře v Izraeli. Židovský stát není považován za baštu náboženské tolerance, přesto na jeho plážích nejsou ojedinělé pohledy na zahalené muslimky a ultraortod­oxní židovky.

Většina jejich úborů nese oblíbenou značku SunWay.

Majitelka společnost­i sídlící poblíž Tel Avivu, Anat Yahavová, svou nejnovější kolekci nenazývá burkiny, ale jednoduše „skromné plavky“. Jsou totiž určeny všem ženám, nezávisle na náboženstv­í, tvaru a velikosti jejich těla či třeba věku.

„Kdo rozhodl, že by ženy na pláž měly nosit podprsenky a kalhotky,“řekla Yahavová pro americký list Washington Post. Teď si Yahavová může mnout ruce, že prodeje její „skromné“řady se díky kontroverz­i za poslední měsíc rapidně zvýšily.

Postavení žen

V izraelském showroomu značky SunWay se denně střídají ultraortod­oxní židovky, muslimky i další ženy, které chtějí chránit co nejvíce své pleti před sluncem. Mohou si vybírat z různých modelů i barev od černé po růžovou. Zahalující plavecké úbory se navíc prodávají i v Řecku či ve vzdáleném americkém Miami a denně přicházejí online objednávky doslova z celého světa.

Celá debata je podle majitelky firmy především dalším útokem na postavení žen ve společnost­i. „Pokud se podíváte do historie, co se při plavání nosilo, ženy byly mnohem více zahalené. Proto nevím, v čem je teď problém,“zamýšlela se Yahavová, která firmu založila už téměř před dvaceti lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia