Lidové noviny

Příměří v Sýrii platí, do země proudí pomoc

- DAMAŠEK

Ze Sýrie včera pozorovate­lé hlásili dodržování křehkého příměří, kteréminul­ý týden vyjednaly USA a Rusko. Z Turecka na sever země dorazily první kamiony s humanitárn­í pomocí, Rusko pomáhalo zajistit zásobovací trasu do největšího města Aleppo. Z jeho východní části byla včera slyšet sice palba, ale postupně utichla. Informátoř­i, kteří sledovali situaci, včera neohlásili žádnou oběť.

Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci monitoruje z Británie, vydala novou bilanci války a z její dokumentac­e vyplynulo, že od roku 2011 zahynulo přes 301 000 lidí.

Obecně ale nyní panuje klid na všech frontách, zvláště v oblastech Damašku, Aleppu či Idlibu, řekl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. Syrská armáda ale obvinila povstalce, že příměří porušili v Aleppu, když ostřeloval­i zásobovací trasu Castello, a v Homsu, kde odstřelova­či útočili na armádní stanoviště. SOHR ani další organizace ale neměly informace o žádné včerejší oběti.

Turecká armáda oznámila, že útočila na dva cíle v severní Sýrii, odkud byl hlášen minometný útok směrem do Turecka. Syrská armáda také tvrdila, že její protiletec­ká obrana sestřelila izraelské bojové letadlo a bezpilotní stroj, které útočily na syrské pozice na jihu Sýrie. Izraelské vojsko ale ztrátu strojů popřelo.

Rusko včera uvedlo, že prosazuje zveřejnění plného znění dohody o příměří. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov, který dohodu vyjednal s americkým protějškem Johnem Kerrym, řekl, že Moskva nemá co skrývat a že by dohodu měla stvrdit Rada bezpečnost­i OSN. Ruská armáda také oznámila, že její vojáci zřídili mobilní monitorova­cí stanoviště na silnici Castello, aby zajistili průjezd humanitárn­ích kamionů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia