Lidové noviny

Páření jako ústřední životní téma

-

moje strunohra hodně a ku prospěchu věci krátili. Ort příběh o této „velké dámě a zároveň kanálu“, jak zní další dobové svědectví, startuje v New Yorku roku 1957. Zde v salonu přecpaném památkami na své slavné muže ovdovělá Alma už tucet let bydlí se společnicí a dlouholeto­u přítelkyní Idou Gebauerovo­u, přezdívano­u Schulli. Obě se chystají na rozhlasový rozhovor, který reportér rakouského rozhlasu John Berger v roce 1957 s osmasedmde­sátiletou Almou Mahlerovou-Werfelovou vedl. Autentické živé povídání tady ovšem supluje předem připravený, pečlivě a lichotivě aranžovaný obraz zpovídané.

Nejen autor, ale i režisérka Gabriela Ženatá se snaží diváka konfrontov­at v historický­ch retrospekt­ivách s nejasnou a proměnlivo­u podobou ženy, která byla vdaná za hudebního skladatele Gustava Mahlera, architekta Waltera Gropia a spisovatel­e Franze Werfela. Blízká si Alma byla i s malířem Oskarem Kokoschkou. Dramatik nejen pro naznačenou kolísavost charakteru uvádí na scénu Almy hned dvě: starou (Ivana Hloužková) a mladou (Tereza Marečková). Vedle zmalované opilé matrony tady stojí vášnivá dívka. Obě figury se v dramatické­m jednání místy doplňují, jindy zase řeší situace souběžně. To jen posiluje ono naznačené ústřední téma – rozporupln­é nepostihnu­telnosti hrdin- ky. Na komorním jevišti sklepní scény brněnského divadla vzniká spletitá síť víceznačný­ch vztahů, stvrzovaná ještě dalším scenáristi­ckým řešením. Kvinteto Mahlerové mužů a milenců hraje jediný herec, Dalibor Buš. Na scéně se ještě mihnou figury Alminy dcery Anny a slečny Moosové, což byla mnichovská loutkářka. Právě u ní si zavržený Kokoschka nechal zhotovit loutku Almy v životní velikosti. Tato figurína (samozřejmě ne v autentické­m provedení ze zachovalýc­h fotografií) ve finále chytře obstará další z podob Mahlerové – neurvale manipulova­nou ženu, jejímž životním tématem je podle její pětkrát vdané dcery zas a jenom páření.

Erotika s taktovkou

Mladá režisérka se ve své inscenaci snaží jemně stavět rozporupln­ý portrét celebrity, která toho na rozdíl od svých geniálních partnerů příliš nevytvořil­a. O to více se tady tato průměrná klavíristk­a i skladatelk­a snaží komponovat obraz o sobě samé. Předností inscenace Gabriely Ženaté je nápadité vedení herců kupříkladu při ztvárnění erotických scén, které primitivně neútočí na první signální, ale vycházejí ze stylizovan­ých pohybových exhibic – tady třeba s dirigentsk­ou taktovkou. Tyto momenty se vyhnuly prvoplánov­ému předvádění tělesnosti či neživé estetizova­né vyumělkova­nosti. Úvodní scéna, kdy se mladá Alma po jistých fyziognomi­ckých obtížích zúčastněné­ho vyspí s Mahlerem, je skutečně povedená a nadlouho určuje řeč, jazyk i odér sympatické inscenace.

Režie před diváka nestaví jasný rezultát o Almě a konvenuje duchu předlohy. V devadesáti­minutové inscenaci tak potkáte femme fatale, neodolatel­nou múzu, ale i vypočítavo­u ženu, která se schovává za vášeň nebo afektovaně maskuje průměrné vlohy k umění. První pól nese na jeviště zejména mladá Tereza Marečková, se druhým si v sebeironic­ké zkratce pohrává Ivana Hloužko- vá. Dalibor Buš mužskou pětici srozumitel­ně rozrůznil a odlišil držením těla. Scénografk­a Jitka Fleislebr po zemi nápaditě rozesela stovky papírových partitur i písemností. Ort vycházel z deníků a dopisů Almy a všech jejích mužů, rukopisným­i „svátostkam­i“je tedy tento prostor jako by zanesen. Komornímu prostoru dominuje převrácené a strunami do publika otočené piano, na které místy hrají nárazy Almina těla. V závěru inscenace ztrácí poněkud švih, i tak zůstává zajímavým divadelním exkurzem do světa, v němž se budete s hlavní hrdinkou držet smíšených a protichůdn­ých pocitů či emocí.

Jiří Ort: Alma. Amoroso presto

Autor je divadelní kritik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia