Lidové noviny

Nepřeložit­elný buran

-

BŘETISLAV RYCHLÍK

Dělal jsem v Kyjevě rozhovor pro časopis Ukrajinský týden. Tématem byl probíhajíc­í Rok Havla. Tedy Havlova dramata, české divadlo a kultura. Kulturnost v zemi, která měla ve svých dějinách dva mimořádné prezidenty. Filozof Masaryk ji založil, spisovatel Havel obnovil. A teď má po inženýru Klausovi inženýra Zemana.

Novinářka se mne ptala na symboliku panelových sídlišť, jaké v Havlově Asanaci, kterou jsem nazkoušel v ukrajinské­m Národním divadle, připravuje skupina architektů po zamýšlené demolici středověké­ho městečka v podhradí. Novinářka mi pravila, že pro ni ta sídliště jsou metaforou komunistic­kého přežívání. Domnívala se však, že se pověstné betonové „králíkárny“stavěly na zelené louce. Vyprávěl jsem jí o devastaci krajiny během likvidace královskéh­o města Mostu a stovek historický­ch sídel v severních Čechách kvůli hnědému uhlí. Ten příběh ji šokoval a po skončení interview se k němu vracela. Pak bezelstně pravila: „Ale ti, kteří to způsobili, byli v rámci lustrací a procesů s komunistic­kými zločinci postaveni před soud a odsouzeni!“Dostal jsem záchvat smíchu a pravil jí, že u nás nikdo odsouzený nebyl. Ani vrazi politickýc­h vězňů, ani vlastizrád­ci, kteří pozvali okupační armády v srpnu 1968, ani estébácké svině, které vyháněly lidi z domovů, mučily a zavíraly odpůrce režimu, devastoval­y celou zemi. Odsouzena byla vlastně jenom taková směšná ambiciózní rybka jménem Miroslav Štěpán. A navíc, jeden z klíčových výdobytků listopadu 1989, tedy limity těžby na severu Čech, současná vláda prolomila ve prospěch uhlobaronů a proti zdraví a právu občanů na kvalitu života, což je také velmi symbolické.

Ke kulturnost­i současné České republiky, kde si lid zvolil prezidente­m inženýra Miloše Zemana, jsem pravil, že kultura a tvořivé duše fungují navzdory tomu, že Zemanova éra je hanebné období našich dějin a prezident je buran. Na tom slově jsme se zasekli. Pojem buran totiž nelze plnohodnot­ně se všemi hlubinnými možnostmi významu slova přeložit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia