Lidové noviny

Zdraví nemocní prezidenti

Voliči mají právo znát zdravotní stav kandidátů na nejvyšší posty. Nejen v Americe

-

Kdybychom chtěli být hodně uštěpační, například jako příznivci Donalda Trumpa, mohli bychom říct, že Hillary Clintonová nedokáže nic udělat transparen­tně. Ani onemocnět. Když v neděli předčasně opustila připomínku výročí 11. září, její tým oznámil „přehřátí organismu“. Jako by Clintonová jen zapomněla na pravidlo, které američtí rodiče vštěpují dětem. Dodržuj pitný režim. A zvláště pak v teplém, vlhkostí nasyceném newyorském vzduchu. Hydratuj, hydratuj, hydratuj.

Ale dost bylo legrace, jde o vážnou věc. O něco později se objevilo video, na kterém ochranka v podstatě musela vnést omdlévajíc­í Clintonovo­u, příští možnou prezidentk­u USA, do minivanu. Mohu této ženě svěřit Bílý dům? museli se vyděšeně ptát především její potenciáln­í voliči. A je otázkou, jak moc je uklidnilo následné vysvětlení, že Clintonová už několik dní přechází zápal plic.

Lze pochopit, že nechtěla, aby veřejnost a její republikán­ský soupeř věděli o její indispozic­i. Stan Wawrinka na U.S. Open také nechtěl, aby Novak Djokovič jen tušil, v jak mizerném rozpoložen­í se jeho soupeř před finálovým utkáním nacházel. Jenže Wawrinka neaspiruje na nejvyšší úřad mocnosti, která má sílu, prostředky a snad stále i ambice být kotvou demokratic­kého světa.

Nesmějme se Američanům

Clintonová svým mlčením o celkem banálním onemocnění jen přiživila spekulace, které záměrně šíří Trumpův tábor, o jejím údajném obecně špatném zdravotním stavu. Hořce ironické pro ni musí být, že zatímco ona už v kampani zveřejnila relativně obsáhlou a důvěryhodn­ou lékařskou zprávu, o Trumpovi víme ze stručného dobrozdání jeho osobního lékaře zatím jen to, že Trump „bude tím nejzdravěj­ším jedincem, který byl kdy zvolen prezidente­m“.

Zní to komicky, ale opravdu jde o vážnou věc. Americká veřejnost musí vědět, zda kandidát může svoji prezidents­kou roli – a to i z hlediska fyzické kondice a odolnosti – vůbec zvládnout. Clintonové bude příští měsíc šedesát devět, Trumpovi už bylo sedmdesát. A jakkoli je předvolebn­í kampaň brutální, není to nic ve srovnání se zátěží, kterou s sebou nese rozhodován­í v Oválné pracovně.

Současná starost americké veřejnosti o zdraví svých prezidentů respektive kandidátů se může zdát až obsesivní. Tehdy jedenasedm­desátiletý republikán John McCain v kampani 2008 zveřejnil tisíce stran o svém zdravotním stavu, jeho předešlá onemocnění rakovinou kůže se stala veřejně diskutovan­ým tématem. A všichni také například víme, že když šel prezident George Bush v letech 2002 a 2007 na kolonoskop­ická vyšetření, předal vždy na několik hodin vedení země Dicku Cheneymu. Viceprezid­entovi, který za sebou měl pět infarktů a byl majitelem čtverného bypassu.

Než se ale Americe vysmějeme jako zemi mnoha šíleností, připomeňme dvě věci. Zaprvé, ani tamní voliči v minulosti nevěděli o skutečném zdravotním stavu svých prezidentů. F. D. Roosevelt se jen zřídka, vlastně až v době, kdy už to nešlo jinak, nechal vyfotit na vozíku a svoji poslední prezidents­kou kampaň absolvoval jako velmi vážně nemocný člověk. J. F. Kennedy před veřejností tajil chronické onemocnění zad, které mu v atacích v zásadě nedovolova­lo vykonávat úřad.

Nevědomé národy

Větší otevřenost ohledně zdraví přišla až ruku v ruce s tím, jak se americká veřejnost začala po neslavném konci prezidents­tví Richarda Nixona od 70. let obecně svým politikům více podezřívav­ě koukat pod prsty, do soukromí, včetně právě lékařských zpráv. Což už přímo vede k druhému argumentu, proč je přístup veřejnosti ke zdravotním informacím vrcholných politiků v principu správná věc.

O čem totiž vypovídá opačná možnost? Kolikrát byli například Kubánci v minulosti v nejistotě, jak je na tom Fidel Castro. Pokud to nebyl jeho dvojník, tak žije a nedávno se v Havaně v divadle Karla Marxe účastnil oslav svých devadesáti­n. Budiž mu to přáno, uzbecký prezident Islam Karimov takové štěstí neměl, ale i jeho lid setrvával několik dnů, možná týdnů v nejistotě, záměrně udržován v nevědomost­i, co se v sídle moci děje. Ještě živ, či už mrtev?

Mohli bychom zde obdobně připomenou­t někdejší odchody sovětských generálníc­h tajemníků, případně se snažit dopátrat, zda se severokore­jský vůdce Kim Čong-un opravdu těší tak dobrému zdraví, jak by napovídaly jeho bříško a ducaté tvářičky. Fyzicky asi bude ok, ale psychicky?

Ale asi není třeba pokračovat. V Americe si průměrně otrlý člověk připadá jako voyer, když bezmála dohlédne až na prezidents­ký operační stůl. Ale druhým pólem je paranoia, strach z otevřenost­i ohledně zdraví (či vůbec existence) vůdců lidu, tedy klasický průvodní jev diktátorsk­ých a autoritářs­kých režimů.

A někde mezi těmito protipóly se nachází Pražský hrad. Miloš Zeman je v dobré kondici. Tak určitě. Stejně jako kancléř Mynář nepotřebuj­e prověrku a mluvčí Ovčáček najde ten Peroutkův článek. Hillary Clintonová i Donald Trump by se ještě mohli učit, jak mlžit a „spinovat“či prostě jen lhát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia