Lidové noviny

České politické dynastie

-

Otázka dobrá tak akorát do televizníh­o kvízu: který český politik se narodil ve stejný den, kdy jeho otec později zemřel? Ano, byl to Jan Masaryk, který se narodil přesně před 130 lety, 14. září 1886. Zatímco úmrtní den T. G. Masaryka je stále v obecné paměti, narozeniny jeho syna se do ní nikdy nedostaly. Ale Jan Masaryk stojí za připomenut­í nejen v souvislost­i s jeho nevyjasněn­ou smrtí.

Moderní české politické tradici chybí dlouhodobá kontinuita, takže se zde příliš nedaří politickým dynastiím. Otec a syn Masarykovi jsou jednou z mála, které máme. Nepochopit­elné jednání Jana Masaryka v únoru 1948 lze alespoň dílčím způsobem vysvětlit jeho ambicí stát se hlavou státu a tím se vyrovnat „tatovi“. Nebýt komunistic­kého převratu, měl slušnou šanci do prezidents­kého křesla po Edvardu Benešovi usednout, těžko by však v dějinách zanechal stopu srovnateln­ou se zakladatel­em státu. Žádnému synovi či zeťovi se v tradici českých politickýc­h dynastií zatím nepodařilo zastínit otce či tchána.

Platí to i o první takové dynastii, která byla výjimečně třígenerač­ní: František Palacký – jeho zeť František Ladislav Rieger a jeho zeť Albín Bráf. Zatímco poslední z nich to dotáhl v politice nejvýše – až na dvojnásobn­ého předlitavs­kého ministra orby – dnes patří na rozdíl od svého tchána i Františka Palackého k zapomenutý­m veličinám.

Pokud počítáme jen politiky, kteří to dotáhli do vlády, pak tu v období demokratic­kého Českoslove­nska máme vedle Masaryků jen dvě další „politické“rodiny: vydavatele Lidových novin Adolfa a Jaroslava Stránského a Antonína Švehlu a jeho zetě Josefa Černého. Komunistic­ký způsob vlády politické klamy vytváří skoro z podstaty, rodinné dynastie na nejvyšší úrovni však vznikly zřejmě jen tři: Klement Gottwald a jeho zeť Alexej Čepička, Ludvík Svoboda a jeho zeť Milan Klusák, a ministři zahraniční­ho obchodu Andrejové Barčákové (syn až ve vládě Mariána Čalfy).

Ani polistopad­ová historie není na politické dynastie bohatší a vznikly spíše náhodou než nějakou cílevědomo­u „rodinnou strategií“. Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý neměl nikdy větší politické ambice a také jeho syn Jiří Šedivý byl vždy spíše technokrat­em než politikem. A Jiří Dienstbier mladší také nevypadá na to, že by někdy mohl zastínit svého otce.

Žádnému synovi či zeťovi se v tradici českých politickýc­h dynastií nepodařilo zastínit otce či tchána. Platí to i o první takové dynastii, která byla třígenerač­ní: František Palacký – František Ladislav Rieger – Albín Bráf.

Minulý týden zesnulý sociolog Ivo Možný přišel ve své nejslavněj­ší knize na to, proč se komunismus zhroutil tak snadno: ve zkratce proto, že opory minulého režimu chtěly své nabyté postavení a příjmy udržet a odkázat potomkům. A to je mimochodem i odpověď na otázku, proč dynastie najdeme často v byznysu, ale v politice jen výjimečně. Konexe se potomkům předávají hůře než továrny, pole, lesy či miliony na účtu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia