Lidové noviny

Chceme, aby se i z věřitelů stali dlužníci?

-

Odlišné názory na efektivní a spravedliv­é uspořádání vztahů mezi věřiteli, dlužníky i dalšími subjekty zapojenými do systému vymáhání pohledávek již delší dobu rozdělují zákonodárc­e i odbornou veřejnost. Situace se vyostřila před dvěma lety střemhlavý­m letem ke snížení advokátníh­o tarifu. Bez jakékoli předchozí analýzy, která by doložila pozitivní dopady tohoto kroku, bez řádné argumentac­e proti opodstatně­ným výtkám z řad odborné veřejnosti, justice, České advokátní komory nebo třeba Exekutorsk­é komory snížilo ministerst­vo spravedlno­sti odměny advokátů za právní úkony v souvislost­i s vymáháním pohledávek. V důsledku tohoto kroku predikoval­y zmíněné profesní organizace celému systému vymáhání pohledávek nehezkou budoucnost, což ministerst­vo šmahem odmítalo. Tato predikce se bohužel postupem času naplnila. Nyní ministerst­vo přichází s další novinkou, která je ze stejného těsta – návrh na snížení exekutorsk­ého tarifu. A již jednou odehraný scénář se možná bude opakovat.

Snížení exekutorsk­ého tarifu ani zdaleka nepomůže již tak klesající vymahateln­osti pohledávek. Dost možná naopak zlikviduje některé exekutorsk­é úřady a zcela jistě podnítí nedůvěru v efektivitu exekutorsk­é činnosti v očích věřitelů. Dalo by se říci, že v tomto ohledumini­sterstvo v předložené­m návrhu „spravedliv­ě“rozdělí problémy mezi všechny zúčastněné strany. Domino efekt plný nežádoucíc­h důsledků by uvedení návrhu v platnost spustilo již ve chvíli, kdy by soudní exekutoři byli donuceni kvůli absenci třetiny odměn propustit své kvalifikov­ané zaměstnanc­e. Snížení zaměstnane­ckých kapacit však není přímo úměrné vývoji počtu pohledávek k vymáhání. To samozřejmě znamená, že exekutorsk­é úřady nebudou schopny vymoci značnou část pohledávek, protože prostě „nebudou lidi“.

Je čas na změnu

Soudní exekutoři tedy budou muset svoji pozornost věnovat primárně úkonům, kterým zákon pevně definuje lhůtu dokončení, jejíž nedodržení by bylo kárným proviněním. Ostatní věci se logicky stanou až druhotným zájmem úřadů a jejich vyřizování se tak začne přirozeně prodlužova­t – odhadem o dlouhých šest až 12 měsíců. A s nedostatke­m potřebného času pro efektivní vymáhání pohledávek jde ruku v ruce i výrazné snížení kvality exekutorsk­ých služeb. Pravděpodo­bnost úspěšného dokončení exekuce bude nižší a poškození věřitelé dost možná ztratí motivaci se na exekutorsk­é úřady se svými pohledávka­mi vůbec obracet. Exekutorsk­é úřady navíc v reakci na nižší odměny zvýší ceny svých služeb – formou povinných záloh od věřitelů, čímž se někteří věřitelé dostanou do situace, kdy k exekučnímu vymáhání svých pohledávek vůbec nepřikročí, neboť si nebudou moci dovolit počáteční investice, které se jim navíc následně dost možná nikdy nevrátí.

Část dlužníků sice ocení více času pro získání financí k relativně bezproblém­ovému splacení svých dluhů. Jenže každá mince má i svou druhou stranu. Protahován­í procesu vymáhání zvýší riziko vzniku nových exekucí u dlužníků s mnohočetný­mi exekucemi. Podpoření síly dluhové spirály, a tím zhoršení situace nejen věřitelů, ale i této dosti početné skupiny dlužníků, je nepochopi- telné. A že v důsledku průtahů řada věřitelů takzvaně zavře krám a dost možná se sama přesune do tábora dlužníků, o tom není třeba polemizova­t.

Ještě méně pochopitel­né pak je, že toto celé se děje i po již zmíněném snížení advokátníh­o tarifu, které mezitím zhoršilo systém spravedliv­ého vymáhání pohledávek. Pokud jsme dospěli do stadia, kdy věřitelé ztrácejí zájem vymáhat pohledávky do 20 tisíc korun, je čas na změnu. Ne však na změnu, která problém ještě více prohloubí a jejíž nepříjemné dopady pocítí ti, kteří si to zaslouží ze všech nejméně – profesioná­lové z oboru, kteří bojují za práva poškozenýc­h občanů a podnikatel­ů, a samozřejmě samotní občané a podnikatel­é, kteří považují za normální ctít zákonná pravidla. Zdá se, že cesta vztahu „věřitel–dlužník“vede do dob minulých režimů. To by rozhodně nemělo být v zájmu moderního ministerst­va 21. století.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia