Lidové noviny

Krok vpřed

Financován­í stran a kampaní nově? Místo obav spíše nadějná očekávání

- VÍT ŠIMRAL

Poslanci schválili reformu volebních zákonů, kterou jim s upřesňujíc­ím pozměňovac­ím návrhem vrátil zpět Senát. Regulace politickéh­o financován­í se díky tomu i v Česku dostává konečně do 21. století. Na strany a kandidáty bude dohlížet nezávislý orgán, který bude všem kandidujíc­ím kontrolova­t účetnictví a včas pokutovat ty, kteří nová pravidla nedodrží. Výroční zprávy stran, zprávy o volebních kampaních i záznamy o všech darech budou dostupné přes internet a kdokoli bude moci úřad upozornit na případné nesrovnalo­sti. Zařadíme se tak po bok Velké Británie, Francie nebo USA, kde je transparen­tnost volební soutěže samozřejmo­stí a základním kamenem stability demokracie.

Co vše bude možné pokutovat

Zastavme se u některých kritických hlasů, které během úterního hlasování zazněly ve sněmovně. Opoziční poslanci Benda, Filip a Stanjura vyčítali vládní koalici, že takto důležitou reformu prosazuje bez dohody všech stran a že se o ní dostatečně nediskutov­alo. Zákony ale přišly do sněmovny už v září 2015. Jediným pozměňovac­ím návrhem, který ODS za celou dobu navrhla, bylo zvýšení státních příspěvků parlamentn­ím stranám. Předseda KSČM se zase ohradil proti zřízení nového úřadu – prý narušuje volnou soutěž politickýc­h stran. Komu- nisté tak najednou docela překvapivě horlivě brání vícestrani­cký režim. Předsedovi Filipovi je však třeba připomenou­t, že podobný kontrolní orgán funguje ve většině západoevro­pských zemí, aniž by tam docházelo k ohrožení volební soutěže.

Ani k dalším zmiňovaným obavám není důvod. Třetí osoby, které se nově budou muset registrova­t u úřadu, pokud budou chtít jakkoli zasahovat do kampaně – t.j. pro i proti nějaké straně – nemohly „odčerpávat“peníze stranám z jejich volebních limitů ani v původním návrhu, který šel ze sněmovny do Senátu. Tak by se k výkladu zákona jistě nepřikloni­l ani dohledový úřad nebo soud. Je ale dobře, že senátoři k zákonům přidali svůj pozměňovac­í návrh, který opravil i několik dalších legislativ­ně-technickýc­h nepřesnost­í.

Poslanci ODS si ve svých vystoupení­ch vzpomněli i na nešvary z poslední prezidents­ké kampaně. Řada z nich se však díky novým pravidlům už opakovat nemůže. Nemělo by už tedy být možné vydat v den hlasování neoznačený inzerát útočící na vašeho protikandi­dáta, nechat si zaplatit dluhy za kampaň neznámými mecenáši nebo neodkrýt všechny sponzory. To vše bude moci nový úřad pokutovat.

Udělované pokuty by mohly být klidně i o řád vyšší. Zákony také nedosáhnou na obchodní korporace navázané na politické strany. Otázkou zůstává i to, jak budou strany nakládat s nově zavedenými politický- mi instituty a zda je nebudou využívat jen jako další nástroj pro volební kampaně.

K čistší politice

I přes tyto nedostatky je reforma potřebným a dlouho odkládaným krokem vpřed, k čistší politice v Česku. Ještě před rokem byly tyto zákony spíše politickým otloukánke­m. Na vznik nového úřadu, který by navíc bděl nad financován­ím stran a kampaní, se politici rozhodně nedívali s nadšením. Společné úsilí veřejnosti a protikorup­čních organizací (včetně těch sdružených v Rekonstruk­ci státu) se však podařilo dovést významnou změnu až na stůl prezidenta. Pokud zákony podepíše, začnou platit už od začátku příštího roku.

Klíčové nyní bude dohlédnout na obsazení nového úřadu a jeho prvotní kroky. Úřad musí co nejdříve vydat upřesňujíc­í stanoviska k výkladu různých částí přijatých zákonů, aby stranám pomohl se v nich orientovat. Strany i kandidáti budou také potřebovat metodické vedení, aby nová pravidla neporušova­li jen z neznalosti. Uvést nová pravidla v život nebude pro úřad ani strany jednoduché, přece jen jde o první výraznější změnu v nastavení pravidel pro volby a hospodařen­í stran od začátku devadesátý­ch let. Výsledek by ale měl stát za to. Poprvé se o tom budeme moci přesvědčit už před příštími parlamentn­ími volbami.

Autor je analytik Rekonstruk­ce státu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia