Lidové noviny

Není droga jako droga a uživatel jako uživatel

-

lánek Roberta Sattlera se zabývá často diskutovan­ou drogovou problemati­kou v Česku ( Marihuana je jiná než dřív, tělo i mozek ničí rychleji, LN 10. 9.). Anonymní příslušník Národní protidrogo­vé centrály se reportérov­i svěřil s informacem­i, které jsou dílem známé, dílem zcela nepravdivé a zavádějící. Smutný fakt, že patříme ke světové špičce v konzumaci takzvaných měkkých drog, je nepochybný. Je třeba jej vidět také v kontextu našeho světového prvenství ve spotřebě piva. Zatímco na to první se většina z nás dívá trochu s rozpaky, na to druhé jsme snad i trochu patriotick­y hrdí.

Podobná perspektiv­a převládá i mezi příslušník­y policie a není divu, že zejména v útvaru, který má boj s drogou ve svém názvu. Měli by ale být o této problemati­ce informovan­í do větší hloubky, než tento rozhovor ukázal. Domnívám se, že je hrubou chybou házet pervitin a konopí do jednoho pytle. Pervitin je ze své podstaty syntetická látka, „tráva“je rostlina. Ano, chápu, již dávno není, co bývala, většinou jde o geneticky modifikova­nou rostlinu a nyní se zřejmě na trhu objevuje i chemické „obohacení“tohoto materiálu. To z ní ovšem dělá něco zcela jiného. Bohužel, je to z velké části vinou „války s drogami“, kterou si světová veřejnost nechala nabulíkova­t a od které se řada civilizova­ných zemí již distancuje. Místo toho, aby si ten, kdo má potřebu, svých pár kytek s láskou a péčí vypěstoval, je ze strachu před perzekucí odkázán na pochybnou kvalitu, kterou dostane za přemrštěno­u cenu na ulici.

Měl jsem příležitos­t dělat reportáž z denního stacionáře, ve kterém se lidé snaží zbavit závislosti. Většinou na pervitinu, někteří na heroinu, kokainu. Žádný z nich se neléčí z trávy. Z osobní zkušenosti vím, že její užívání může být velice dobře kontrolová­no a je možné s ním kdykoli přestat. Podobně jako u tabáku i alkoholu, užívání marihuany podléhá určitým rituálům a vystoupit z nich vyžaduje určitou míru sebekontro­ly.

Tam je potřeba hledat příčiny dnešních problémů. Sebekontro­lu nás už nikdo neučí, není tak úplně „in“. Vedle školy a rodiny mají tuto úlohu volnočasov­é aktivity.

V žádném případě nezlehčuji nebezpečí užívání konopí nebo jakékoli drogy. Obávám se, že mladí lidé nejsou mentálně připraveni ani na alkohol, ani na jiné psychotrop­ní látky v době, kdy s nimi přicházejí do styku. Na druhé straně, jak dokazují mnohé studie, při zodpovědné­m přístupu prezentuje THC srovnateln­é nebo menší riziko, co se týče úmrtnosti, kriminalit­y či zdravotníc­h následků, než alkohol. Pozitivním­u potenciálu konopí jako léčivé látky se v poslední době dostává více pozornosti, leč místo dekriminal­izace a zvýšené tolerance se z něj stává látka, kterou monopolně a za přemrštěno­u cenu „dealuje“stát.

Zamyšlení nad tím, že mladí lidé se bez pomoci drog neumějí bavit, je do jisté míry pravdou, ale opět se nabízí srovnání s alkoholem. Jako bychom si dokázali představit hudební „zábavu“bez výčepu a bez excesů, které konzumaci alkoholu provázejí. Pivo se jeví stejně nebezpečno­u „vstupní drogou“jako konopí. Kdybychom prostředky, které jdou na šikanování malopěstit­elů, věnovali na rozvoj sportu a hudby a vzdělávání o skutečném nebezpečí návykového užívání čehokoli, dostali bychom se dál než opakováním stejné mantry, že „je to droga a dříve nebo později tě dostane do hajzlu“. Ano, je to droga a musíme semít na pozoru, ale to platí pro všechny drogy – i ty, které právě společnost toleruje. RICHARD CORTÉS

Místo toho, aby si ten, kdo má potřebu, svých pár kytek s láskou a péčí vypěstoval, je ze strachu před perzekucí odkázán na pochybnou kvalitu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia