Lidové noviny

Čechy lákají zahraniční e-shopy

Mimo ČR nakupuje přes internet už více než polovina zákazníků. Zdaleka nejpopulár­nější je Čína, následují Německo a USA

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Kdo je na internetu, ten tam také nakupuje. Alespoň v Česku to platí pro 77 procent uživatelů. V poslední době ale výrazně roste počet těch, komu už tuzemské internetov­é obchody nestačí. Zatímco ještě před dvěma lety nakoupila v zahraniční­ch e-shopech zhruba čtvrtina zákazníků, aktuálně se toto číslo vyšplhalo už na 53 procent.

Nejčastěji jde o obchody z Číny, kam zavítala více než polovina těch, kteří po síti v zahraničí nakupují. S odstupem pak následuje Německo, Spojené státy americké a Velká Británie, kde již nakoupila více než pětina českých zákazníků. Důvody, proč místo jednoho z odhadovaný­ch zhruba 30 tisíc českých e-shopů volí ty zahraniční, se přitom liší.

„Při nákupech v Číně je pro tři čtvrtiny lidí motivem nižší cena. Zákazníci nakupující v USA hledají zboží, které v Česku není dostupné nebo jen za velmi draho a v omezených variantách. Ti, kdo nakupují v Německu, pak nejčastěji jako důvod uvádějí vyšší kvalitu produktů,“řekl LN generální ředitel platebního systému PayPal pro střední a východní Evropu Matt Komorowski.

Začátek konce dobírky

Mezi zboží, které Češi za hranicemi poptávají nejčastěji, patří oblečení. Podle průzkumu společnost­i GfK je oblečení ve 39 procentech virtuálníc­h nákupních košíků. Následuje spotřební elektronik­a s 28 procenty, šperky a hračky, obojí s 15 procenty. V posledních 12 měsících je přitom znatelný nárůst kategorií produktů pro zdraví či krásu a také sportovníc­h potřeb.

Čeští zákazníci přitom profitují z toho, že velké trhy znamenají velké objemy velkoobcho­dních i maloobchod­ních prodejů, a tedy i lepší ceny. Často jim proto ani nevadí, že při dovozu musejí ještě zaplatit clo. Sledují tak trend patrný i v dalších zemích střední a východní Evropy. V Polsku nebo Maďarsku je podíl zákazníků na- kupujících online v zahraničí ještě vyšší – až 77 procent.

„Nakupování v zahraničí naučí Čechy platit online, což je nejen pro ně, ale i pro obchodníky mnohem efektivněj­ší a ekonomičtě­jší. Zákazníci, kteří by nakupovali pouze v zahraničí, v podstatě neexistují,“říká Komorowski. „ Většina jich nakupuje i doma. Současný vývoj povede k tomu, že se naučí nakupovat na internetu stále více druhů zboží, budou chtít objevovat nové obchody a naučí se e-shopům a platebním metodám důvěřovat,“dodal.

Budoucnost je v mobilu

Důležitá je proto jednoducho­st. Lidé totiž platí neradi a způsoby placení tak musejí být co možná nejpohodln­ější, aby se z celého nákupního procesu jako by vytratil.

Podle zmíněného průzkumu je mezi českými spotřebite­li při nákupu v zahraničí nejoblíben­ějším způsobem platby právě PayPal, který využívá 36 procent z nich. Hned za ním jsou bankovní platební karty, které používá třetina lidí.

Velký rozvoj se ovšem očekává v oblasti mobilního placení, takzvané m-commerce. Chytré telefony se stávají nejpoužíva­nějším elektronic­kým zařízením a stále populárněj­ší jsou i takzvané wearables jako například chytré hodinky nebo náramky, které lze rovněž využívat k placení.

Napomáhá tomu nejen rychlost zpracování takové platby, ale i to, že stále více nakupující­ch si uvědomuje bezpečnost­ní rizika spojená s platbami i objednáván­ím zboží online. Elektronic­kou platbu totiž lze v případě jakéhokoli­v problému jednoduše vypátrat a zpětně dokázat.

„Ze statistik Visa Europe vyplývá, že mobilní platby rostou třikrát rychleji než nakupování přes internet. Například ve Velké Británii je již dnes 59 procent všech plateb na internetu realizován­o přes mobil nebo tablet,“uvedl Marcel Gajdoš, regionální manažer karetní asociace Visa Europe pro Česko a Slovensko. „ Jsme na začátku velkých změn,“věří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia