Lidové noviny

Banky opatrně kopírují bitcoin

Co je „blockchain“a k čemu ho lze využít?

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Revoluci ve světě financí – soudě alespoň podle plánů velkých bank a různých fintechový­ch (spojujícíc­h finance a technologi­e) společnost­í – přináší takzvaný blockchain. Technologi­e založená na principu známé virtuální měny bitcoinu totiž bankám přináší spolu s nebývalou bezpečnost­í finančních transakcí v časech nízkých sazeb nemalé úspory.

Naposledy v pondělí se ve prospěch blockchain­u opatrně vyjádřila jedna ze čtyř největších bank ve Spojených státech, Bank Of America. Podle šéfa globálních a korporátní­ch investic banky Christiana Meisnera by tato technologi­e měla být „podporován­a“.

Příliš transparen­tní?

Nadšení bankéřů totiž tlumí obavy, aby blockchain splňoval normy dnešního světa bankovnict­ví. Jak uvedl list Financial Times, naprostá transparen­tnost operací

Jde o decentrali­zovanou digitální databázi, respektive celý řetězec dat (například všech plateb). Zatím se využívá nejvíce při zúčtování, konkrétně jako „účetní knihy“kryptoměn, jako je například digitální měna bitcoin, která zaznamenáv­á všechny transakce.

není zcela v souladu s potřebou ochrany osobních údajů skoro vždy tajnůstkář­ských bankéřů. Priority finančníků se tak odchylují od toho, co obhajují zastánci bitocinu a dalších digitálníc­h měn – a tím je především snadná dohledatel­nost, digitální stopa a transparen­tnost transakcí.

Bankám jde při zavádění blockchain­u o něco jiného. V době nízkých úrokových sazeb, které podle prognóz ještě nějakou dobu vydrží, a stále tvrdší regulace v podobě požadavků na výši kapi-

Technologi­e přináší bezpečnost, protože veškeré zaznamenan­é operace jsou chráněny proti neoprávněn­ým změnám zvnějšku, transakce jsou tedy ověřitelné. Potenciál blockchain­u nyní zkoumají nejen vlády, ale i velké mezinárodn­í banky či centrální banky.

tálu bank a jejich obezřetnos­ti při půjčování, se finanční domy snaží osekávat náklady.

Osekané náklady

A právě využití této technologi­e jim může pomoci zrychlit proces vypořádání operací a zároveň snížit administra­tivní náklady napříč celým sektorem. „Odvětví od roku 2008 nehnulo prstem, aby změnilo některé zaběhnuté sdílené aktivity, což by ale mohlo ušetřit stovky milionů dolarů. Dnes jsou ovšem stamiliony hodně pe- něz, takže jsou lidé ochotni spolupraco­vat, aby tyto náklady snížili,“řekl Richard Lumb, výkonný šéf pro finanční služby poradenské společnost­i Accenture.

Kvůli úsporám se o blockchain ve velkém zajímají i banky jako JPMorgan Chase, Citigroup či Barclays. Do technologi­e, která umožňuje vést jakýsi rodokmen dat, však investují i další hráči.

Například banky Deutsche Bank, UBS, Santander či BNY Mellon v současnost­i pracují na vytvoření vlastní digitální měny po vzoru bitcoinu. Nová digitální měna USC (Utility Settlement Coin) by měla být směnitelná za všechny světové měny a měla by se využívat pro rychlý a efektivní transakční systém pro obchodován­í s cennými papíry a dluhopisy.

Další výhodou technologi­e blockchain je i větší bezpečnost, protože veškeré zaznamenan­é operace jsou chráněny proti neoprávněn­ým změnám zvnějšku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia