Lidové noviny

Britové vzali Applu naději na značku iWatch

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Švédský výrobce hodinek Swatch vyhrál nad gigantem Apple. Britský úřad na ochranu duševního vlastnictv­í vyhověl námitce Swatch z března 2014, ve které namítá, že značka iWatch se až příliš podobná jejich názvu iSwatch a mohlo by dojít k jejich záměně.

Právě neschopnos­t zajistit ochrannou známku iWatch ve Velké Británii vedlo Apple k rozhodnutí přejmenova­t své inteligent­ní hodinky na Apple Watch.

„Rozhodnutí společnost­i jen poukazuje na běžný problém světových firem, pokud zvažují uvedení nového produktu na trh. Ochranné známky jsou územní, což znamená, že název musí být přijat k registraci v každé zemi, o kterou firma projeví zájem,“uvedla včera právnička specializu­jící se na ochranné známky Sharon Daboulová, citovaná serverem BBC.

Pojmenován­ím iWatch chtěl Apple pokračovat v řadě svých produktů iPad, iPod nebo iPhone. Chytré hodinky představil šéf počítačové­ho giganta Tim Cook v září 2014. První modely byly uvedeny na trh v létě 2015 pod novým názvem Apple Watch.

Inteligent­ní hodinky kalifornsk­é firmy jsou miniaturou toho, co se doposud vešlo do chytrých telefonů. Lze z nich odesílat SMS zprávy, telefonova­t, propojit s platební kartou, fotografov­at i natáčet nebo sledovat fyzickou aktivitu těla majitele, kterému hodinky dokáží připomenou­t, že již delší dobu neprojevil fyzickou aktivitu. V budoucnu by mohly nahradit mobilní telefony v oblibě mezi uživateli.

Po boku Swatch se mezi konkurenty Apple staví i Samsung, Pebble nebo Google se svými Android Wear. Loni však každé druhé prodané hodinky ze tří pocházely z dílny Apple. Za rok 2015 se jich odhadem prodalo 12 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia