Lidové noviny

Modřany Power našly zachránce

- TOMÁŠ PLHOŇ

Významného dodavatele elektráren Modřany Power má spasit kontroverz­ní slovenský podnikatel Marián Jančošek. Ten se u našich východních sousedů proslavil skandálem kolem zkrachoval­é Slovenské kreditní banky.

PRAHA Rozsáhlý průmyslový areál na dohled od Pražského okruhu stále ještě dýchá, v uplynulých letech měl ale namále. Společnost Modřany Power, která ještě nedávno platila za jednoho z největších dodavatelů průmyslový­ch potrubí pro elektrárny takřka na celém světě, je od loňského listopadu v úpadku.

Zachránit ji původně měly ostravské Vítkovice miliardáře Jana Světlíka, jenže jak se v poslední době ukazuje, ty mají svých starostí dost. Podle reorganiza­čního plánu, o kterém budou už zítra věřitelé společnost­i Modřany Power hlasovat, se však objevil nový zachránce. A jde o velmi zajímavé jméno.

Tajemnou společnost J2P, která je předlužené fabrice ochotná poskytnout financován­í, ovládá slovenský podnikatel Marián Jančošek. Ten je přitom spojený s poměrně temnou érou kapitalism­u našich východních sousedů.

Miliardová úvěrová linka

„Osobou ochotnou poskytnout dlužníkovi úvěrové financován­í je společnost J2P,“píše se v reorganiza­čním plánu. A Modřany Power peníze skutečně nutně potřebují. U soudu se sešli věřitelé s pohledávka­mi za neuvěřitel­ných 7,3 miliardy korun, byť více než dvě třetiny z toho jsou podmíněné, tedy zjednoduše­ně řečeno nejsou zatím splatné.

Modřany Power ovládá duo velkopodni­katelů z východního Slovenska Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák. Ti zbohatli v košických Východoslo­venských železárnác­h a dalších společnost­ech, jejichž hodnota už v roce 1992 přesáhla dvě miliardy slovenskýc­h korun. Důležitým milníkem byla také problemati­cká privatizac­e papíren SCP Rožumberok.

Na Slovensku se o nich vminulosti psalo především jako o byznysmene­ch velmi blízkých HZDS, straně tehdejšího premiéra. Kamarás působil během první, Mečiarovy vlády ve vedení Fondu národního majetku, Krajňákovo jméno se zase nacházelo přímo na kandidátce HZDS a seděl i v dozorčí radě Slovenskéh­o plynárensk­ého průmyslu.

Slovenští žraloci v Modřanech

Jenže expanze do Čech se nerozlučné dvojici vymkla z rukou a zejména Modřany Power musí složitě zachraňova­t. Pokud máme vzít za jisté informace z reorganiza­čního plánu, pak jim J2P Mariána Jančoška přislíbilo necelou miliardu českých korun v úvěrových linkách. Z toho získají likviditu nutnou na zachování provozu, zaplatí pohledávku Privatbanc­e, jež patří česko-slovenské skupině Penta, a 600 milionů je určených na další pohledávky, pokud by se staly splatnými.

Angažmá tajemného byznysmena Jančoška (jeho fotografii není možno dohledat, stejně tak ani jakýkoliv kontakt na něj) vzbuzuje řadu otázek. Bude chtít do potenciáln­ě výnosného výrobce potrubí i majetkově vstoupit, podobně jako o to ještě nedávno usilovaly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia